Læsetid: 3 min.

Solvang - et broget Danmark

Danskerkolonien i Californien byder på mange etniske overraskelser
Solvangs idyl prydes af københavnske gaslamper, plastik-storke på taget og et Rundetårn i en tredjedel størrelse.

Solvangs idyl prydes af københavnske gaslamper, plastik-storke på taget og et Rundetårn i en tredjedel størrelse.

David Rehling

Udland
27. oktober 2007

På motorvejen mellem San Francisco og Los Angeles forklarer vi Yang, vores kinesiske men danskboende medrejsende, om den by, vi er på vej mod: "Solvang er en slags dansk Chinatown, en 'Danatown'."

"Ah!" siger Yang og ser forstående ud.

Vi tjekker ind på motel Solvang Inn & Cottages. Af den ældre herre i receptionen får vi en mindre overstrømmende modtagelse, selv om jeg siger, vi kommer fra Danmark.

"Alle tre," tilføjer jeg for at trække pointen hjem.

"Eh!" siger receptionisten og kigger skeptisk på Yang.

Vi hopper i motellets pool. Ved jacuzzien sidder den lille havfrue. På taget overfor sidder en plastikstork. Foran hotellet står en bænk med et skilt: "Sladerbaenken" - med tilføjelsen "Gossip Bench". Der er et rødt, kongeligt skilderhus ved indkørslen.

Vi går ned ad gaden. Med påsømmet bindingsværk hele vejen op ad facaderne, op til strittende tårne og spir, ligner Solvangs huse noget fra Nordtyskland eller måske Alsace. Mange huse har plastikstorke på taget.

Atterdags Højskole

Solvangs Handelskammer forklarer på sin hjemmeside om byen:

"En autentisk dansk bosætning, grundlagt af danske undervisere i 1911, og hvor Den Gamle Verdens arv, ansigter og skikke stadig lever."

Bosætterne kom fra Midtvesten, hvor de ikke kunne udholde isvintrene. I det milde Sydcalifornien ville de opbygge en rigtig folkehøjskole som samlingssted for danskheden. Skolen stod færdig i 1914 og fik navnet Atterdag College.

I 1970'erne var tiden løbet fra højskolen, og bygningen blev jævnet med jorden til fordel for et syge- og plejehjem.

I mellemtiden havde USA's store familieblad, Saturday Evening Post, i 1940'erne bragt en stor billed-artikel om den danske idyl ved Stillehavet. Omtalen bragte Solvang ry i USA og Danmark. Byen kom på kongefamiliens amerikanske rejseplan, og en mild regn af dannebrogs-ordener faldt over dens indbyggere.

Siden er Solvang dukket op i ugebladsreportager om danske, der bringer flaget ære i den store verden. Men nu - i 2007 - under globaliseringens nådesløse udtømning af kulturelle lommer?

På vor byvandring gør vi stop ved en virksomhed med skiltene "Smorgaasbord" og "Viking Room Cocktails". Den er desværre gået nedenom og hjem.

Det er der ganske mange af Solvangs forretninger, der er. Det synes ganske vist at gå godt for byens fire konditorier, der dyrker deres danske egenart med navne som Mortensens og Olsens. Men andre steder er appellen omdirigeret til broget etnisk specialitet. The Inn at Petersen Village serverer udsøgt mad i sin Café Provence - men kun for Petersens gæster. Andre må gå på Atterdag Square og få stillet sulten på Nanny's Mexican Food. Der er også tilbud fra The Heidelberg Inn, Mandarin Touch og The Belgian Café.

Gaslys og Rundetårn

Med i bybilledet hører Morten Korch-vindmøller på mange gadehjørner, gaslamper af københavnsk herkomst og - knejsende over Victor Borge Plaza - et Rundetårn, autentisk eftergjort, dog kun en tredjedel så stor som originalen.

Trods stilforvirringen ender vi tre danskboende med at mene, at Solvang er et hyggeligt sted - hyggeligere end de fleste danske nutidsbyer. I Solvang er ingen skrækkelige gadegennembrud, ingen grimme 1960'er-sparekasser på torvet, ingen Netto'er og Fakta'er. De californiske fugle pipper veltilfreds i gadetræerne.

Solvang er også rarere end de fleste amerikanske byer. Den er beregnet på, at man skal gå rundt i den og ikke køre i bil. Husene er i menneskelig størrelse.

Under Solvang-aftensmåltidet, som vi indtager på Don Jose's Mexican, leger vi med tanken om at slå os ned i denne danskhedens forpost. Yang kigger ud over byen og siger: "Her kunne jeg jo åbne et kinesisk vaskeri - og en restaurant."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arrestere hjerne-skriger-sekt og idømme dem fængsel
CT scanning af hoved
Erstatning for hjerneskade
Fad
Gardin
Julepynt
Kuglepen
Kurv
Kuvert
Papir
Tebrygger
Udoperere radiosender-elektroder

Arrester de personer,
som torturerer Kamilla Koefoed Jensen
med radiosender-elektrode skrig i hjernen.
CT skan Kamilla.

Arrester de personer,
som torturerer Kamilla Koefoed Jensen
med radiosender-elektrode skrig i hjernen.
CT skan Kamilla.