Baggrund
Læsetid: 4 min.

Splittet Palæstina bevarer håbet

Palæstinensere på Vestbredden erkender, at de må klare sig uden Gazastriben i noget tid. Det amerikanske fredsmøde anser de mest af alt som en farlig vej til yderligere splittelse
Hvis det palæstinensiske folk skal samles, er der brug for folk som Fatah-lederen Marwan Barghouti, lyder det fra mange palæstinensere. Barghouti har dog siden foråret 2002 har siddet i israelsk fængsel, hvor han afsoner fire livstidsdomme.

Hvis det palæstinensiske folk skal samles, er der brug for folk som Fatah-lederen Marwan Barghouti, lyder det fra mange palæstinensere. Barghouti har dog siden foråret 2002 har siddet i israelsk fængsel, hvor han afsoner fire livstidsdomme.

Emilio Morenatti

Udland
10. oktober 2007

KALKILIYA - Gennem de seneste tre måneder har der været en israelsk vejspærring ved den eneste indkørsel til den palæstinensiske by Kalkiliya på Vestbredden. Det har der ellers ikke været før, og selv under store dele af den palæstinensiske Al Aqsa-intifada, var Kalkiliya en såkaldt åben by, hvor man stort set uhindret kunne passere ind og ud.

"Der har altid været roligt i Kalkiliya, og det er der også nu," siger Jamil Quteit, som har et lille metalværksted på hovedgaden ind mod centrum.

"Vejspærringen derude ved hovedvejen generer os selvfølgelig. Den er et tegn på, at besættelsen er blevet strammere, mens roen herinde i byen kan betyde to ting. Den kan betyde, at vi nu har givet helt op, og at vores fremtid kan blive et liv med en permanent vejspærring derude. Eller den kan betyde en stilhed i forventning om, at noget nyt og bedre er ved at vise sig."

Jamil Quteit benytter som alle andre på stedet ordet 'machsom', hebraisk for vejspærring. Selv om der findes ord på arabisk, er vendingen for længst blevet til et låneord i lokal sprogbrug, som for at demonstrere klart at der er tale om et fremmedlegeme i tilværelsen.

"Vi håber på, at israelerne forsvinder, men vi tør ikke længere tro på det," siger han resigneret.

Stemningen i byen præges af en blanding af frygt og forsigtige håb. Ved kommunalvalget for et par år siden stemte byen massivt på Hamas. Folk var blevet trætte af den korruption og nepotisme, som hang ved den anden politiske fraktion, Fatah, som traditionelt har været de stærkeste i Kalkiliya. Men også Hamas skuffede ved manglende politisk erfaring, og bevægelsens chancer for succes blev yderligere undergravet, da israelerne senere anholdt 14 af de 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen. Og navnlig i lyset af den næsten totale belejring af Gazastriben efter Hamas' totale magtovertagelse i området, besluttede mange vælgere på Vestbredden sig for at vende tilbage til Fatah. Frygten for en lignende udvikling på Vestbredden skræmte dem.

"Det skræmmer mange, hvad der sker på Gazastriben," siger en læge på byens hospital. Han har ikke bemyndigelse til at snakke med pressen og udtaler sig derfor uden navn.

"De ønsker ikke, at det samme sker her, og uden at sige det lige ud har de travlt med at holde afstand til Hamas. Det er, som om folk i en eller anden forstand har accepteret, at Palæstina indtil videre består af to enheder, som er adskilt både geografisk og politisk. Man håber på en bedre skæbne, men ved ikke rigtig, om Fatah er leveringsdygtig."

Løslad Barghouti

Der er stille på hovedgaden, hvor de mange spisesteder og cafeer holder lukket i dagtimerne på grund af fastemåneden Ramadan. Men ved solnedgang, når befolkningen bryder fasten, vil gaden være fuld af mennesker, der forsøger at opretholde et skær af normalitet og bevare en vis optimisme.

"Der er i hvert tilfælde ikke ret mange, som vil tale om den planlagte fredskonference i november," siger en ældre mand ved navn Abu Youssuf, som står sammen med en lille flok jævnaldrende på et hjørne.

"Selv Abu Mazen (præsident Mahmoud Abbas, red.) er ikke længere sikker på, at det kan betale sig at deltage, for Bush og Olmert har besluttet sig til, hvordan det skuespil skal udfolde sig. Ingen palæstinenser regner med, at Abu Mazen får noget ud af mødet. Der har været så mange fredsmøder, at man ikke længere tror på dem, og derfor gider folk heller ikke snakke om dem. Det er spild af tid."

Alligevel mener Abu Youssuf og hans venner ikke, at man skal opgive håbet. Han håber på, at verdenssamfundet vil tvinge israelerne til at løslade Fatah-lederen Marwan Barghouti, der siden foråret 2002 har siddet i israelsk fængsel og nu afsoner fire livstidsdomme. Barghouti betragtes af mange som den eneste, der som Yasser Arafat kan samle det palæstinensiske folk.

"Det er sådan en mand og ikke nye, meningsløse fredsmøder, vi har brug for," siger Abu Youssuf, mens et par stykker omkring ham mumler samtykkende.

"Fredsmødet vil splitte os endnu mere. Det har jeg læst, at Olmert ønsker, og det føler jeg mig dårligt tilpas over."

Kun Gud ved

Abu Youssuf er dog helt klar over, at den politiske kløft mellem Fatah på Vestbredden og Hamas på Gazastriben er så dyb, at det ikke er realistisk at tale om dialog mellem de to inden for den nærmeste fremtid. Men samtidig vil han heller ikke være med til at styrke den vestlige opfattelse af de gode på Vestbredden og de onde på Gazastriben.

"Jeg deler ikke Hamas' syn på tingene, men de er ikke onde," siger han. "Hvis vi kan tale om onde kræfter her, må det være dem, der sidder i Washington. De er i hvert fald både kyniske og manipulerende."

Ude i krydset har en betjent standset en bil. Han snakker med føreren, og Abu Youssuf forklarer, at betjenten kontrollerer mandens papirer. Den israelske hær har på det seneste været inde i Kalkiliya en række gange, hvilket også har noget med vejspærringen at gøre, og selv om det demokratisk valgte bystyre er borte, gør byen en stor indsats for at undgå provokationer.

"Vi ved ikke, hvor alt dette ender, og vil i det mindste prøve at undgå, at besættelsen bliver værre," siger en af mændene i den lille gruppe, mens en lille restaurant ved siden af begynder at forberede sig til aftenens gæster.

"Det hele skal nok blive godt igen, inshallah, men det er kun Gud, der ved, hvornår og hvordan det kommer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her