Læsetid: 4 min.

Stem på Jeltsin

Rusland er ikke kun på vej til parlaments- og præsidentvalg. Russerne har nu også mulighed for at stemme om det bedste monument over afdøde præsident Boris Jeltsin
Muligvis vil Boris Jeltsin-monumentet i Moskva komme til at overgå det monstrøse sejlskibs-monument for zar Peter den Store, der ligger midt i Moskva-floden.

Muligvis vil Boris Jeltsin-monumentet i Moskva komme til at overgå det monstrøse sejlskibs-monument for zar Peter den Store, der ligger midt i Moskva-floden.

Novosti Topfoto

Udland
17. oktober 2007

MOSKVA - Et monument til det postsovjetiske Ruslands første præsident, Boris Jeltsin, foran KGB's, nu kaldet FSB's hovedkvarter på Ljubjanka Pladsen i Moskva.

Det er den utænkelige tanke, som en af Ruslands rige mænd, Igor Markin, har tænkt. Markin tjente styrtende mange penge i 1990'ernes kaotiske reformperiode under præsident Jeltsin, men er nu så træt af forretningsverdenen, at han har droppet den til fordel for kunsten.

Han oprettede i stedet et nyt museum for moderne kunst i Moskvas centrum. ART4.RU hedder museet, som er hjemsted for noget af den mest spændende og eksperimenterende nutidige kunst og ikke socialrealistisk, men nonkonformistisk kunst fra sovjetperioden. Stedet overgås kun af Tretjakov Galleriets afdeling for moderne kunst.

Et maleri om dagen

Markins højre hånd Genri Jasas, som er direktør for museet, er ikke engang enig i dette. Han hævder, at Markins samling er bedre end Tretjakovs. Og den bliver bedre og bedre, for i modsætning til Tretjakov Galleriet, så har Markin råd til at opkøbe store mængder.

"Vi køber i gennemsnit et maleri om dagen," fortæller den unge direktør i et af museets rum, hvor man for eksempel kan se et politisk meget ukorrekt billede af to politimænd midt i et kys og kærlig omfavnelse i en smuk birkelund.

Ideen med at skabe et moderne monument til Boris Jeltsin kom, fortæller Genri Jasas, lige efter præsidentens død i april.

"Bogstaveligt talt dagen efter offentliggjorde Zurab Tsereteli, at han ville lave et monument for Jeltsin og det må vi for alt i verden undgå," siger Jasas med et smil.

Tsereteli er berømt og berygtet for med støtte fra sin gode ven, Moskvas borgmester Jurij Lusjkov, at have rejst en hel stribe hæslige monumenter i Moskva.

Mest berygtet og hæslig er det gigantiske monument til zar Peter Den Store midt i Moskva-floden og tæt op ad den smukke, genopbyggede Frelserkatedral.

"Derfor besluttede vi at udskrive en konkurrence om det bedste projekt til et monument. De bedste af projekterne er udstillet her på museet og folk kan stemme på det, de mener er bedst indtil," siger Jasas, som også oplyser, at planen hurtigt fik støtte fra Jeltsins døtre, der administrerer Jeltsins Fond.

En del af forslagene kom ifølge Jasas fra folk, der bare ville udtrykke deres protest mod Jeltsin, folk, som havde mistet meget i hans tid.

Disse forslag blev hurtigt sorteret fra. Til gengæld kom der seriøse bud fra en række kendte kunstnere og disse projekter er nu udstillet på museet og til afstemning. Fem af dem er udvalgt til finalen.

Jeltsin, der døde den 23. april i år, er fortsat en kontroversiel figur i den russiske bevidsthed.

Kontroversiel figur

Nogen mener, at han var årsagen til alt ondt, at han smadrede Sovjetunionen og kommunismen og til gengæld lod en lille gruppe mennesker blive styrtende rige på bekostning af befolkningen. Andre mener, at han vil gå ind i historien som den første leder, der gav russerne frihed og demokrati. Genri Jasas hører til det sidste:

"De bedste år i mit og i mine forældres liv var under Jeltsin. Han gav os friheden og muligheden for at blive selvstændige individer, muligheden for at bryde ud af det sovjetiske diktatur og realisere os selv som individer. Derfor fortjener han at blive hædret med et monument, som indeholder alle plusser og minusser, tager alle modsætningerne i betragtning. Man kan elske eller hade ham, men Jeltsin var fremragende til at styre kriser, der med personligt mod og styrke førte os igennem sammenbruddet af det sovjetiske diktatur".

Dette afspejler sig også i de udstillede projekter. Et af de mere kuriøse af dem viser Jeltsin som zar på toppen af en amerikansk hamburger. Et andet forslag viser Jeltsin som en lille kanin, der ene og alene forsøger at hindre en betonsøjle med en vase på toppen i at vælte. Et tredje forslag er den høje ranke Jeltsin på vej gennem en tyk rød kommunistisk mur. Et fjerde monument er en stor granitblok, der er ved at revne i to dele og to hænder kommer ud af den for at bryde blokken helt.

Nødvendig destruktion

Genri Jasas' favoritprojekt er imidlertid Dmitrij Kavargas monument, som viser en eksplosion og en verden i atomare enheder, der får følgende beskrivelse: "Destruktion og forfald, ordens opslugning af kaos, uden hvilket intet nyt kan dannes. En leders navn bliver altid fikseret i erindringen som enten dannelsen af eller afskaffelsen af endnu en illusion. Boris Jeltsin spillede sin rolle perfekt".

Genri Jasas indrømmer, at ideen med at placere monumentet på Ljubjanka Pladsen foran KGB's hovedkvarter næppe bliver til virkelighed.

Monumentet til grundlæggeren af det forhadte sovjetiske sikkerhedspoliti Tjekaen, Feliks Dsjersjinskij, som blev fjernet af vrede folkemasser med Jeltsins billigelse i august 1991, står nu på museum, men KGB's efterfølger, FSB, ønsker det tilbage på pladsen.

Præsident Putin, som selv var leder af FSB i en kort periode, har dog ikke givet tilladelse til det.

Til gengæld er der mange andre kandidater til et monument på pladsen, bl.a. den sidste zar, Nikolaj d. II, den store zaristiske reformator Pjotr Stolypin, zar Peter den Tredje og den tidligere KGB-chef og leder af Sovjetunionen Jurij Andropov.

ART4.RU, Contemporary Art Museum Moscowwww.art4.ru, også på engelsk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her