Læsetid: 4 min.

Storbyens glemte katastrofe

Mindst én milliard mennesker lever i dag i storbyernes slum. Det tal fordobles i løbet af næste generation. FN kalder det verdens mest oversete humanitære og økologiske katastrofe
Udland
16. oktober 2007

I dag fødes ét ud af seks børn globalt i storbyens slum. I 2030 vil det være hvert tredje barn. Det er statistiske fakta, der foruroliger FN og en lang række eksperter, der mener, at verden i stilhed ser til, mens en af menneskehedens største katastrofer hastigt udvikler sig.

"Ét af de mere forsigtige bud er, at én mia. mennesker i dag lever i slum, og at mere end én mia. mennesker kæmper for overlevelse uden for byernes formelle økonomier. De er alt fra gadehandlere, daglejere, tjenestepiger og prostituerede til mennesker, der overlever ved at sælge deres organer til transplantation," siger historiker, professor ved University of California og forfatter til bogen 'Planet of Slum', Mike Davis.

Han peger på, at den globale befolkning vil stige med yderligere fire milliarder frem mod 2050, og at op mod en tredjedel af jordens befolkning vil leve i byernes slumkvarterer.

Men selvom statistikken taler sit tydelige sprog, så mener Mike Davis, at problemet ignoreres af Verdensbanken og mange af de store internationale udviklingsorganisationer. Han peger på, at der stadig hersker en fejlagtig opfattelse af, at de fattige langsomt glider ind i byens positive økonomiske udvikling, og at problemet derfor løser sig selv. Men det sker ikke, advarer Mike Davis:

"Helt konkret står vi med to problemer. Presset på land betyder, at der ikke længere findes gratis muligheder for bosættelse i byerne. Det marked er overtaget af korrupt politi, lokale bander og andre, der illegalt udnytter situationen. Samtidig er grænsen for, hvad økonomien i de fleste af verdens største byer kan absorbere for længst overskredet. Selv for mindre nichemarkeder uden for den formelle økonomi er konkurrencen så hård, at det praktisk set er umuligt at overleve."

Byens muligheder

Derfor er spørgsmålet, hvorfor folk drager mod storbyens elendighed. Som FN's organisation for befolkningsstatistik, UNFPA, indledningsvis forklarer i deres seneste redegørelse, State of the World Population 2007:

"Koncentration af fattigdom, slum og socialt forfald i byerne tegner et truende billede. Dog har intet land i industrialderen nogensinde opnået væsentlig økonomisk vækst uden urbanisering. Byerne koncentrerer fattigdom, men de repræsenterer også det bedste håb for at slippe ud af den."

Ifølge Mike Davis er det historisk set også korrekt. Men der er en meget stor forskel på europæiske storbyers slum før Den Anden Verdenskrig og så den slum, der vokser med eksplosiv hast i ulandene.

"Med den industrielle revolution flyttede en hastigt stigende del af befolkninger i Europa og USA mod byerne, hvor de levede under kummerlige forhold. Men de var en del af en økonomi i vækst og havde derfor reelle muligheder for at forandre deres egen situation. Det er ikke tilfældet for de fleste mennesker, der i dag lever i slum. De er koblet af, vokser hurtigt i antal og betaler samtidig dyrt for det," siger Mike Davis, der videre forklarer, at den 'mega-slum' vi i dag oplever, i vid udstrækning blev skabt i 1970-80'erne:

"Før 1960 var spørgsmålet: 'Hvorfor byer i tredjeverdenslande voksede så langsomt?' Der var rent faktisk meget store institutionelle barrierer for urbanisering dengang," siger Mike Davis, der forklarer, at det først var med afkoloniseringen i Asien og Afrika, at adgangen til byen blev åbnet for millioner af fattige.

"Derefter har vi set det totale kollaps i staternes rolle i forhold til byudvikling. Med Verdensbanken og IMF's krav om privatiseringer og strukturtilpasningsprogrammer i 1980'erne i Latinamerika, Afrika og Asien blev statens rolle og muligheder helt udvisket."

Naturlig ekspansion

Den forklaring støttes i FN's organisation, UN-HABITAT, der har til formål at promovere social og miljømæssig bæredygtig udvikling i verdens byer. Her forklarer seniorforsker Inge Jensen, der igennem 18 år har arbejdet for HABITAT, at hovedårsagen til at byerne i dag vokser ikke længere er udvandring fra land til by.

"Folk fødes ind i byernes slumkvarterer. Samtidig ekspanderer byerne geografisk og optager mere og mere land, der tidligere lå langt fra byen," siger Inge Jensen, der er forfatter til organisationens seneste rapport, State of the World Cities 2006/07, der er et studie af forholdene i verdens slumkvarterer.

Heri konkluderer Inge Jensen ligesom Mike Davis, at selvom der hersker en generel tro på, at bybefolkninger er sundere, højere uddannet og bedre økonomisk stillet end folk på landet, så er det ikke tilfældet i verdens fattige lande.

"Vores seneste studier peger på, at folk i byens slum er mindst lige så dårligt stillet - ofte langt værre - end landbefolkningerne," siger Inge Jensen.

Dommedag nu?

Fejlslagne stater er et begreb, der beskriver situationen i lande som Sudan, Somalia og Irak, hvor landet ikke længere kontrolleres af én politisk eller militær magt, men hvor det politiske system er faldet sammen, og kaos råder.

På samme måde som stater kan være fejlslagne og kollapse under vægten af kaos, advarer Mike Davis om, at vi i fremtiden kommer til at se stadigt flere lommer af kaos, der vil berøre millioner af fattige. Eksempelvis som det i dag opleves i Brasiliens storbyer, hvor kampen om narkomarkederne og kontrol i byens slumkvarterer er blevet kaldt den hemmelige borgerkrig.

Mike Davis mener, at det skyldes, at den politiske regulering af byernes udvikling "helt er opgivet de fleste steder i den tredje verden".

- Det lyder som en dommedagsprofeti?

"Jeg mener, at vi står over for en meget undervurderet social og miljømæssig krise. Vi sender en forfærdelig tung opgave videre til vores børn og børnebørn, fordi vi har overladt ansvaret for byens befolkning og udvikling til spekulanter, tilfældigheder og anarki."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her