Læsetid: 1 min.

Tusks valgsejr i Polen udløser lettelsens suk i EU

23. oktober 2007

Lettelsens suk var i går hørligt i Bruxelles, efter polakkerne ved søndagens valg sendte den nationalkonservative Kaczynski-regering til tælling og tildelte den mere proeuropæiske Borgerplatform en overbevisende valgsejr. EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, hyldede direkte "det polske folks europæiske ånd" efter to års nationalistisk tovtrækkeri med Kaczynski-tvillingerne Lech og Jaroslaw Kaczynski. Ifølge sin talsmand lykønskede Barroso Borgerplatformens leder, Donald Tusk, med valgsejren og fremhævede, hvor vigtig Polens indsats i EU er. "Barroso er overbevist om, at han vil få et frugtbart samarbejde med den kommende regering," sagde talsmanden Johannes Laitenberger til nyhedsbureauet AFP. Det bliver dog næppe Tusk, men den afgående regeringschef Jaroslaw Kaczynskis tvillingbror, præsident Lech Kaczynski, som også for fremtiden kommer til at deltage i EU-topmøderne. Alligevel forventer EU-Parlamentets formand, Hans-Gert Pöttering, at især forholdet mellem Tyskland og Polen nu kommer ind i mere rolige farvande. "Jeg tror, at det er et godt signal for Europa. Man bliver altid glad, når engagerede europæere står i spidsen for en ny regering, sagde tyske Pöttering til nyhedsbureauet dpa. Også formanden for de tyske hjemstavnsfordrevnes forbund, BdV, Erika Steinbach, kaldte magtskiftet i Polen "godt for Tyskland og godt for Europa". Hun blev lagt for had af Kaczynskierne på grund af sine planer om at oprette et center imod fordrivelser i Berlin. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu