Læsetid: 2 min.

Tyrkiske trusler virker

Den irakiske regering viser større imødekommenhed under stadigt voksende tyrkisk pres
Udland
19. oktober 2007

ISTANBUL - De tyrkiske trusler om invasion af Nordirak ser ud til at have en virkning. I går erklærede den irakiske udenrigsminister terrororganisationen PKK uønsket og opfordrede den til at forlade sine baser i Nordirak.

"Vores umiddelbare krav er, at de forlader irakisk jord og overlader Irak til dets folk i stedet for at tilføre os flere problemer end vi allerede har," sagde udenrigsminister Hosiyar Zebari i et interview med nyhedsbureauet Reuters i går.

Han tilføjede, at det gerne må ske "så hurtigt som muligt", og sagde videre at den irakiske regering er "utilpas" ved den tyrkiske parlamentsbeslutning onsdag om at lade militæret sætte den varslede invasion i gang, hvis det bliver nødvendigt.

Beslutningen er det seneste skridt i en lang række optrapninger fra tyrkisk side for i første omgang at få omverdenen til at hjælpe med at løse landets problemer med terrorisme. Den irakiske opfordring er en af de hidtil klareste meldinger rettet mod PKK fra den irakiske centralregering, men for Tyrkiet er det næppe nok. Selv om Bagdad-regeringen insisterer på, at spørgsmålet om PKK's tilstedeværelse er et spørgsmål, der angår nationens sikkerhed, så er det i høj grad fra den kurdiske lokalregering i Nordirak, at en løsning skal komme, fordi det er den, der råder over sikkerhedsstyrkerne i området.

Lokalregeringen har ikke meldt så klar ud som udenrigsministeren, men har i stedet advaret Tyrkiet mod at lade hæren overskride grænsen og opfordret til dialog om sagen.

"Vi har ikke tilladt og vil ikke tillade, at vores territorium bliver brugt af nogen som helst til at angribe Tyrkiet eller nogen af vore naboer. Vi blander os ikke i Tyrkiets interne sager, og vi forventer det samme til gengæld," hed det i en erklæring fra den kurdiske lokalregering i Erbil går samtidig med at tusinder var på gaden med kurdiske flag og skilte i protest mod Tyrkiets invasionsplaner.

Historisk enighed

Mahmud Othman, der er irakisk-kurdisk politiker, sagde i går til tv-stationen al-Jazeera, at "PKK-medlemmer er for tiden i Kurdistan-regionen, men den regionale regering forhindrer dem i at udføre nogen som helst angreb mod tyrkiske mål". Han kritiserede samtidig Bagdad-regeringen for at være for følgagtig overfor Tyrkiet.

"Den irakiske regering bøjer sig for Tyrkiet. Militær er ingen løsning - det vil forværre situationen," sagde Mahmud Othman.

Tyrkisk presse noterede sig i går, at de 507 parlamentsmedlemmer, der sammen gav militæret grønt lys er den mest enstemmige beslutning nogensinde i det tyrkiske parlament. End ikke invasionen af Cypern i 1974 blev vedtaget med lige så mange stemmer, hvilket siger alt om den spændte situation i Tyrkiet lige nu. Kun medlemmerne af det pro-kurdiske og socialdemokratiske DT-parti og et par uafhængige kandidater stemte imod.

Den tyrkiske regering har nu parlamentets godkendelse til at sende militæret af sted når og hvis den finder det nødvendigt. Men efter at Recep Tayyip Erdogan forleden lod forstå, at han ikke mener, Tyrkiet behøver høre på, hvad andre lande har at sige om dets måde at bekæmpe terror på, så har han i forbindelse med afstemningen i parlamentet ladet forstå, at en eventuel invasion ikke er nært forestående.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her