Læsetid: 3 min.

USA bruger Europa som affyringsrampe

USA's militærbaser i Europa er siden afslutningen af Den Kolde Krig blevet udgangspunkt for angreb frem for forsvar, og det gør værtslandene mere sårbare overfor fjendtlige angreb
11. oktober 2007

Fra forsvar til angreb. Det er den mest afgørende forskel på amerikanske militærbaser i Europa fra den Kolde Krig til nu, siger den hollandske militærforsker Wilbert van der Zeijden.

"Siden Berlinmurens fald har der været snak om at mindske antallet af amerikanske tropper i Europa - men i stedet er de blevet mere aktive. Og efter de fejlslagne operationer i Irak, Afghanistan og Somalia har det amerikanske militær for alvor fået kolde fødder i forhold til at trække sig ud af Europa," siger Wilbert van der Zeijden fra Transnational Institute i Amsterdam. USA's strategi for de oversøiske militærbaser er nu at omlægge gamle stationære baser, som f.eks. Ramstein i Tyskland, til mindre, fleksible baser, populært kaldet 'Lily Pads' - åkandeblade. Idéen med Lily Pad-baser er, at tropperne skal kunne 'hoppe' fra base til base, ligesom frøer på åkandeblade.

USA's Luftvåben i Europa (USAFE) beskriver selv sin nye mission som at "kunne angribe hvor som helst, når som helst," i modsætning til tiden under den Kolde Krig, hvor USAFE var en "kæmp-på-stedet styrke beregnet til omfattende konflikt."

Indflydelse på Europa

Ifølge William D. Sullivan, det amerikanske militærs repræsentant i NATO, vil USA gradvist erstatte de tunge styrker i Vesteuropa med lette, mobile tropper og rykke hovedparten af tropperne mod Central- og Sydeuropa, hvorfra de kan sendes på opgaver i Afrika og Mellemøsten. For eksempel skal den del af den 173. Luftbårne Brigade, der nu befinder sig på baser i Tyskland, overflyttes til en planlagt ny base i Vicenza i Norditalien i løbet af 2008.

Men USA vil fortsat prioritere en stærk militær tilstedeværelse i hele Europa, fremgår det af en rapport fra Kommisionen for Oversøiske Baser, en arbejdsgruppe nedsat af Bush-administrationen i 2004:

"Amerikansk tilstedeværelse i Europa er afgørende for global stabilitet i fremtiden. Legitimiteten af den tilstedeværelse er direkte koblet til vores tilknytning til NATO - og fuld NATO-deltagelse sikrer os en fortsat ledende position i Europas affærer. Graden af indflydelse hænger uløseligt sammen med graden af tilstedeværelse."

USA's problem med militærbaserne i Europa er, at værtslandene bliver mere og mere vanskelige at have med at gøre:

"Selv under den Kolde Krig forbeholdt de allierede sig retten til at indskrænke adgang og overflyvningsrettigheder. Nu, hvor Sovjets lange skygge ikke har samme opbyggende effekt på tillidsforholdet mellem USA og dets allierede, er adgangen blevet endnu mere spinkel," skriver Andrew F. Krepinevich fra Center for Strategic and Budgetary Assessments (CBSA), der leverer strategisk rådgivning til det amerikanske forsvar, i en rapport om gentænkning af USA's militære positioner.

Risiko for angreb

Andrew F. Krepinevich vurderer, at USA's største udfordringer i udviklingen af de oversøiske baser er det fragmenterede trusselsbillede og den teknologiske udvikling inden for våbenindustrien, der har udvidet missilangrebs rækkevidde og præcision.

Begge dele gør de oversøiske militærbaser sårbare for fjendtlige angreb og gør samtidig værtslandene mere nervøse for at huse de amerikanske soldater:

"At være udgangspunkt for de amerikanske styrkers bevægelser kan tiltrække præcis den fjendtlige aggression, som de prøver at undgå," skriver Andrew F. Krepinevich, der derfor mener, at de allieredes pålidelighed vil være "stigende problematisk efterhånden som mindet om Kold Krigs-æraen svinder."

Wilbert van der Zeijden vurderer også, at amerikanske baser i Europa øger risikoen for angreb på værtslandene: "Det er klart, at lande, der huser amerikanske tropper, vil udgøre et oplagt mål for terrorister."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu