Baggrund
Læsetid: 3 min.

Usikkerhed om fredskonference

De israelske og palæstinensiske ledere mødtes i går for at tage hul på en ny proces, hvis udgangspunkt de ikke kan blive enige om
Udland
4. oktober 2007

TEL AVIV - Det kom ikke til noget afgørende gennembrud, da den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i går mødte Israels ministerpræsident, Ehud Olmert, i dennes løvhytte i Jerusalem. På den sidste dag i Sukkot, den jødiske løvhyttefest, indledte de to ledere forsøget på at formulere en fælles erklæring, der skal danne udgangspunkt for den planlagte fredskonference for Mellemøsten, men de nåede ikke længere end til at aftale at mødes igen i næste uge for at tage fat på det virkelige arbejde.

"De to parter er meget langt fra hinanden, og derfor ender dialogen i en strid om ord og formuleringer. Jeg tvivler på, at de vil nå frem til noget af substans," siger den palæstinensiske journalist Daoud Kuttab.

Generel skepsis

Mødet mellem de to adskilte sig fra tidligere møder ved at parternes respektive hold af forhandlere også deltog, og fordi det hele for første gang ikke blev holdt bag lukkede døre, præsenterede parterne det som indledningen på den proces, der skal føre til en endelig løsning på konflikten.

Amerikanerne har tydelig forstået dette, for præsident George W. Bush besluttede i denne uge at udsætte den planlagte fredskonference fra midten af november til slutningen af måneden for at give Olmert og Abbas bedre tid til at få deres mellemværender på plads.

"Situationen er symptomatisk for hele atmosfæren omkring dette topmøde," siger den jordanske iagttager Nawaf Tell.

"George W. Bush søger at forcere noget igennem, fordi det amerikanske præsidentvalg nærmer sig, og så går det hele i baglås. Olmert og Abbas forbereder sig på en stillingskrig på ord, og fordi regionens ledere frygter, at deres indbyrdes uenigheder vil stjæle hele billedet på konferencen, begynder de at stille deres betingelser. Der er god grund til generel skepsis over for dette foretagende."

Efter at et stort diplomatisk værk var blevet sat i sving for at overbevise Bush om, at også Syrien skal inviteres til konferencen, udtalte den syriske præsident, Bashar al Assad, i denne uge, at hvis ikke spørgsmålet om de af Israel besatte Golan-højder kommer på bordet, ønsker han ikke at deltage.

Det internt splittede Libanon har også stillet forbehold før konferencen, og det er lige nu usikkert om regionens diplomatiske stormagt Saudi- Arabien ønsker at sætte sin prestige på spil.

Udsigt til ny intifada

"Alle i Mellemøsten ved, at uden en løsning på palæstinaspørgsmålet vil ingen konflikt i regionen kunne løses, så dette sidste møde mellem Olmert og Abbas kan næppe give nogen grund til optimisme," forklarer Nawaf Tell.

Som udgangspunkt kræver Mahmoud Abbas en meget konkret, fælles erklæring op til topmødet. Han holder på, at klassiske palæstinensiske krav som totalt israelsk bosættelsesstop, Østjerusalem som palæstinensisk hovedstad og en løsning for de palæstinensiske flygtninge skal indgå i erklæringen, og at den skal formulere en fast tidsramme for forhandlingerne. I modsætning til dette ønsker Olmert kun, at erklæringen skal henvise til den såkaldte køreplan som forhandlingsudgangspunkt, og at dokumentet i øvrigt blot skal være en løst formuleret "erklæring af interesser".

"Olmert har overskredet alle røde linjer ved at forhandle med Abbas," hed det fra Aryeh Eldad, der repræsenterer højreoppositionen i Knesset og med sin bemærkning afspejler nogle af de vanskeligheder, Olmert står over for i sit politiske bagland. Eksempelvis forventes det, at Olmert vil opretholde det israelske pres på Hamas-regeringen og Gazastriben, hvilket stiller Mahmoud Abbas svagere i forhold til sin hjemmefront. Omstændighederne omkring gårsdagens møde er ifølge flere analytikere så højspændte, at en ny palæstinensisk intifada kan stå for døren, hvis forhandlingerne og den planlagte fredskonference ikke fører til håndgribelige resultater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her