Nyhed
Læsetid: 2 min.

Væk med Lenin og Stalin

Putins toprådgiver ønsker Lenin ad hekkenfeldt til, og menneskerettigheds-organisationen Memorial støtter ham
Udland
1. november 2007

"En nekropolis midt i Ruslands hjerte er selvfølgelig det rene nonsens", sagde den russiske præsident Putins topembedsmand Vladimir Kozjin forleden med en henvisning til, at bolsjeviklederen Lenins balsamerede lig fortsat befinder sig i Lenin-mausolæet på Den Røde Plads i Moskva. Kozjin forslog derfor ifølge nyhedsbureauet RIA-Novosti at afholde en folkeafstemning, om hvorvidt liget skal fjernes eller ej. Spørgsmålet har været stærkt omstridt siden systemskiftet i 1991.

Daværende præsident Jeltsin opfordrede mange gange til at fjerne liget af revolutionslederen og følge Lenins eget ønske om at lade ham begrave ved siden af sin familie i nærheden af Sankt Petersborg.

Kommunisterne og mange pensionister satte sig imidlertid voldsomt imod det, så præsident Putin har siden undgået at komme ind på spørgsmålet. Og selvom Kozjin, en af hans toprådgivere, nu slår til lyd for at fjerne Lenin, så indrømmer han, at der er grund til at fare med lempe.

"Vi er netop ved at komme over revolutioner og gentagne politiske bataljer. Landet er begyndt at leve et normalt liv, at arbejde og blive rigere," sagde Kozjin forleden, "så det at rejse spørgsmålet vil rejse en bølge af protester og få vore forældre, bedstefædre og bedstemødre op på barrikaderne".

Kozjin fik imidlertid hurtigt støtte fra Memorial, en menneskerettighedsorganisation, der kæmper for ofrene for det kommunistiske systems terror. Organisationens leder, Arsenij Roginskij, sagde til Interfax, at tiden nu er inde til at begrave ikke blot Lenin, men også Stalins og andre sovjetlederes jordiske rester andre steder end netop op ad Kremls mure.

"Der ligger folk, som er skyldige i politisk og statslig terror, folk, som er skyldige i masseterror imod deres eget folk. De skal ikke ligge begravet i centrum af vore byer. Jeg tænker her på Lenin og Stalin," sagde Roginskij.

Roginskij tilføjede, at han var klar over, at der vil komme en reaktion fra kommunisterne, men at han var villig til personligt at tage en diskussion med kommunistpartiets leder, Gennadij Sjuganov, for at overbevise ham om, at det er nødvendigt at begrave Lenin og flytte Stalins jordiske rester fra Kreml.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her