Læsetid: 5 min.

Al-Qaeda-guerilla metoder breder sig

Talebanerne og deres allierede har hentet professionel assistance udefra, mener flere eksperter oven på det blodigste selvmordsattenat siden invasionen i 2001
Afghanske sørgende deltager i onsdagens begravelse af nogle af de 60 dræbte efter selvmordsattentatet i Baghlan, det blodigste siden invationen i 2001.

Afghanske sørgende deltager i onsdagens begravelse af nogle af de 60 dræbte efter selvmordsattentatet i Baghlan, det blodigste siden invationen i 2001.

Musadeq Sadeq

Udland
8. november 2007

Fint besøg fra Kabul. 18 parlamentsmedlemmer var på vej hen for at besøge den lokale sukkerfabrik i Baghlan, da bomben gik af. Det ene øjeblik var de omgivet af glade skolebørn, der uddelte roser til de prominente gæster fra Kabul. Det næste øjeblik var alt kaos.

"Der var døde mennesker overalt, og jorden var rød af blod. Der lå menneskedele rundt omkring. Selv var jeg også helt dækket af blod," fortæller et øjenvidne til den britiske tv-station BBC.

Mindst 60 dræbte lød optællingen på i går. Heraf seks parlamentsmedlemmer og mindst 18 børn. Præsident Karzai har erklæret tre dages landesorg og modtaget kondolencer fra hele verden.

Taleban har for en gang sskyld ikke taget ansvaret for angrebet, der er det værste siden invasionen i 2001. Flere eksperter peger på udenlandske jihadis som de sandsynlige bagmænd.

Ekspertise udefra

Taleban nægter at stå bag det spektakulære angreb.

"Vi angriber ikke civile," bedyrer en talsmand. Om det er rigtigt, ved kun de ansvarlige, men eksperter hæfter sig ved, at attentatet var gennemført med en bemærkelsesværdig grad af professionalisme.

Amyas Goffrey fra Royal United Services Institute, RUSI, betegner angrebet som et "klassisk Al-Qaeda angreb - af den slags, som vi har set så mange af i Irak". Han understreger, at angrebet var meget velforberedt og målet - de seks politikere og børnene - var omhyggeligt udvalgt med henblik på at skabe maksimal effekt. Han siger til den britiske avis The Guardian, at denne nye professionalisme tyder på, at de afghanske oprørere har fået forstærkning udefra.

Det er Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert Peter Dahl Thruelsen meget enig i: "Angrebet er tydeligvis udført efter irakisk model. Det tyder på, at der ligger noget ekstern ekspertise bag. Vi har altid vidst, at der var eksterne kræfter blandt oprørerne, helt tilbage til 2001, men dengang var det hovedsageligt pakistanerne," siger han.

"I den senste tid har der imidlertid været flere tegn på, at Taleban og deres allierede har fået forstærkning udefra; uzbekere, pakistanere, arabere og sågar en russer fra Sibirien er blevet pågrebet og fremvist for pressen, og flere udenlandske jihadis er blevet interviewet.

FAK's ekspert understreger imidlertid, at det fortsat kun en meget lille del af oprørerne, der kommer udefra - under en procent, mener han.

Thruelsen mener i modsætning til sin britiske kollega, at det udemærket kan være Taleban, der står bag det blodige angreb i Baghlan.

"Det passer ind i den strategi, som bevægelsen valgte tidligere på året. Efter en række militære nederlag gik de i stigende grad over til selvmordsattentater og vejsidebomber," siger han og spår, at der fremover vil ske flere af den slags angreb mod både militære og civile mål.

Han giver i den forbindelse ikke meget for Talebans påstand om at skåne civile.

"At Taleban freder civile, er en sandhed med modifikationer, siger han. De har faktisk angrebet civile masser af gange," siger han og henviser bl.a. til en omfattende rapport om krigens ofre, som menneskerettidhedsorganisationen Human Rights Watch har udgivet.

Rammer Karzai

Angrebet i Baghlan er særligt foruroligende, fordi det skete i en ellers fredelig del af landet. Oven i købet i en provins, der stort set har været uberørt af krigen mellem taleban og de internationale styrker.

Det skaber en stemning af usikkerhed over hele landet og viser, at Taleban og deres allierede er i stand til at slå til overalt - også dér, hvor regeringen og den internationale ISAF-styrke siger, der er sikkert.

"Det er præcis det, der er Talebans mål. De vil vise befolkningen, at hverken vi eller den afghanske regering kan levere sikkerhed," siger han og understreger, at attentatet har ekstra stor effekt, fordi det fandt sted i den ellers relativt sikre del af landet.

"Angrebet undergraver selvfølgelig den afghanske regering, men jeg tror at den folkelige vrede hovedsageligt vil blive vendt mod os," siger han.

Og den NATO-ledede ISAF-styrke er tilsynelandende fanget i en krig, som de 40.000 udenlandske soldater hverken kan tabe eller vinde.

NATO's ledelse har gang på gang påpeget, at der ikke er nogen militær løsning på det systemskifte, som Karzai og Vesten forsøger at gennemføre i Afghanistan. Samme melding kommer fra den danske forsvarsminsiter, Søren Gade (V), der har slået fast, at "vi ikke kan skyde os ud af Afghanistan."

Samtidig må koalitionen også erkende, at den civile genopbygning, der skal vinde befolkningens hjerter, ikke kan komme i gang i store dele af landet, fordi der mangler - netop den form for sikkerhed, som en militærstyrke kan levere.

Krigen mod Taleban bølger frem og tilbage uden at nogen af parterne kan få overtaget. Så snart ISAF erobrer et område, rykker Taleban ind i et andet.

Dahl Thruelsen understreger, at det er en ulige kamp, hvor ISAF's opgave er væsentlig sværere end oprørernes.

Taleban skal blot underminere sikkerheden et eller andet sted i landet for at kunne påberåbe sig en sejr, mens ISAF og den afghanske hær skal kunne erobre, holde og udvikle det meste af landet i en lang periode, før den afghanske befolkning tør tro på dem.

"Taleban har vundet, hvis bevægelsen kan skabe en general følelse af usikkerhed, hvor folk konstant frygter for næste gang en bombe eksploderer," siger han. Og den taktik er selvmordsattentatet i Baghlan et uhyggeligt godt eksempel på.

Som et øjenvidne siger til BBC: "Det er det første selvmordsangreb i Baghlan, og folk er bange for, at der kommer flere. Jeg er soldat og har flere gange været tæt på døden før. Sidste år overværede jeg et selvmordsattentat i Kabul, men det var ingenting i forhold til det her. Det her ligner ikke noget, jeg før har set. Det her minder mig om, hvad der sker i Irak næsten hver dag, hvor et enkelt angreb kan koste 100 mennesker livet. Jeg håber, at Afghanistan ikke bliver et nyt Irak."

I Baghlan blev flere af ofrene i går begravet.

"Min søn skulle være gået ud af skolen i år, i går måtte jeg fjerne hans blodige tøj, og i dag har jeg begravet ham," græd en far ved siden af en simpel nytilkastet grav uden for byen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lav i stedet en artikel som hedder "Hvad er bedst Kalifat stat eller Vatikan stat" lad os stemme om det

http://www.lifeliner.dk/domaener/mustcare/index.htm

Fremragende artikel!
Dahl Thruelsen understreger, at det er en ulige kamp, hvor ISAF's opgave er væsentlig sværere end oprørernes.

Taleban skal blot underminere sikkerheden et eller andet sted i landet for at kunne påberåbe sig en sejr, mens ISAF og den afghanske hær skal kunne erobre, holde og udvikle det meste af landet i en lang periode, før den afghanske befolkning tør tro på dem.

Lige på kornet! Jeg kunne xupplere med, at strategien kan forbedres ved at oprørsbevægelsen underminere staten samtidig med at den overtager dens funktioner. Det er hvad wossisname, Mahdi Army Commander i Irak gør og hvad Hizbollah gør. Først saboterer de staten og dernæst tilbyder de den service som staten nu ikke længere kan levere.

Ulrik Høstblomst

Erik

Og ?

Det er da et rimeligt kalkuleret alternativ

Hvorfor skulle de respektere en undertrykkende og udemokratisk stat ?

Tror da fanden de har deres egen alternative dagsorden

Om man så synes om deres værdisæt eller ej så er sådan set rationelt nok at udfordre statens magtmonopol ved at underminere den og tilbyde et attraktivt alternativ

Hvorfor skulle de respektere en undertrykkende og udemokratisk stat ?

Fordi de tilbeder undertrykkelse og ana-demokrati. Det attraktive alternativ du taler om er immaterielt, det eksisterer ikke.

Ulrik Høstblomst

Men alligevel tiltrækkende og konkret nok til at du ikke tør køre i Metro ?

Under angrebet i Pakistan døde der en dansk statsborger. Hver gang der dør en dansk soldat i forbindelse med den såkaldte ”værdikamp” går medierne automatisk i selvsving, og man ser billeder af afdøde på forside af alle landets aviser, og politikerne står i kø for at blive fotograferet sammen med de efterladte.

Derfor er det mildt sagt påfaldende lidt vi hører om den dræbte danske statsborger i Pakistan. Det skyldes naturligvis at manden der så tragisk og ulykkeligt var kommet af dage var af pakistansk afstamning.

Man behøver ikke meget fantasi for at forestille sig, hvad der var sket, hvis den afdøde havde været en rødhåret frikadelledansker med fregner. Så var vedkommende blevet fejret som en national helt og martyr, og man kan være sikker på at statsministeren højst personligt ville være mødt op til begravelsen…

Ulrik Høstblomst

Per

Sandsynligvis er sorgen hos hans pårørende ikke mindre end den ville være i en dansk frikadellefamilie -- det er altså ikke fordi han ikke var elsket som sådan men fordi det er sværere for frikadelledanskere af omfatte ikke-frikadelledanskere med den samme empati som de omfatter hinanden.

Det behøver ikke være udtryk for racisme

Men hvis man betragter det ud fra et demokratisk synspunkt så er der påfaldende tavshed omkring en dansk statsborgers sørgelige endeligt..

Det er jo spøjst at sorgen er personlig uanset personens baggrund men at den offentlige del er yderst forskellig alt efter hvilken del af befolkningen man knyttes an til

At der er tale om yderst selektiv behandling kan også begrundes med at den afdøde dansker af pakistansk oprindelse var på området i kraft af sin status som civil borger der havde et ærinde hvorimod en soldat er en dansk borger der er udsendt på kontrakt med staten for at stå for den militære gennemførelse af udenrigspolitiken

Så siger det lige som sig selv hvem der er vigstist i det game - ikke ?

Ulrik Høstblomst

vigtigst

skulle han på ambssaden for, at hente sin førtidspension betalt af danske skatteydere??

vi er bare for naive her i landet

Ulrik Høstblomst

otto

dine kommentarer er for absurd bundet op på dine fordomme

Manden er død

Kunne du ikke lade ham være i fred uden at intimidere ham i døden bare ?

Vi snakker jo heller ikke om hvor mange af de afdøde danske Jenser der var pædofile eller voldelige over for deres kærester, ? vel ?

En ting er at diskutere hvad folk har gang i når de er i live og kan forsvare sig i det mindste i teorien - men at spamme dem med fordomme efter de er afgået ved døden er uetisk

UlriK.

"Sandsynligvis er sorgen hos hans pårørende ikke mindre end den ville være i en dansk frikadellefamilie -- det er altså ikke fordi han ikke var elsket som sådan men fordi det er sværere for frikadelledanskere af omfatte ikke-frikadelledanskere med den samme empati som de omfatter hinanden.

Det behøver ikke være udtryk for racisme"

Hvis pressen og politikernes reaktion ikke er udtryk for racisme, hvad er den efter din mening så udtryk for, Ulrik?

Ulrik Høstblomst

etnocentrisme og smålig nationalisme