Læsetid: 4 min.

Bill Clinton fører valgkamp for sin tronfølger

Vil de amerikanske vælgere kunne leve med to præsidenter i Det Hvide Hus? Den debat er ikke startet endnu, men Hillary-tilhængere finder tanken attraktiv
Bill Clinton talte ved Young Democrats National Convention i Manchester, New Hamshire og roste sin kone Hillary.

Bill Clinton talte ved Young Democrats National Convention i Manchester, New Hamshire og roste sin kone Hillary.

Cheryl Senter

29. november 2007

MANCHESTER, New Hampshire - Man fornemmer det tydeligt, som Bill Clinton står der på talerstolen i Radisson Hotel og deler visdomsord ud til Landsforeningen af Unge Amerikanske Demokrater, som holder deres årlige møde i primærvalgstaten New Hampshire.

Den tidligere præsident er utålmodig. Han kan næsten ikke vente, til han træder over dørtærsklen og genindtager Det Hvide Hus sammen med sin hustru Hillary Clinton.

Da de sidste gang førte valgkamp i New Hampshire i 1992, præsenterede parret sig med sloganet 'to til prisen for én' præsident.

Men efter sejren måtte den begavede advokat og præsidentfrue fraskrive sig en ministerpost. Det blev der nedlagt forbud imod, efter at Robert F. Kennedy tjente som sin brors justitsminister i 1960'erne. I stedet fik den ambitiøse kone til opgave at lede en sygesikringskommission. Det endte i total fiasko.

Efter Clinton-årene sendte de amerikanske vælgere (eller rettere Højesteret) i 2000 en tidligere præsidents søn til Det Hvide Hus.

Det fik historikeren Kevin Phillips til at skrive et digert værk American Dynasty om Bush-klanen, der med to årtiers mellemrum havde fulgt Kennedy-klanen.

Er de amerikanske vælgere nu rede til at fortsætte med et Clinton-dynasti?

Det frygter den konservative aktivist og kommentator Grover Norquist.

"Forfatningsfædrene beskikkede, at forbundsregeringen skulle stå som garant for en republik med forbundsstats-styre, hvor monarki, adel og arvefølge var afskaffet," skrev han i en kronik i The Financial Times forleden.

Norquist tilføjede sarkastisk:

"Vi amerikanere kritiserer egyptiske Mubarak, syriske Assad og nordkoreanske Kim for at slå deres sønner til efterfølgere. Men vi skal nu afholde et præsidentvalg, hvis resultat kan blive 28 år uafbrudt styre under to familier" (hvis Hillary vinder og genvælges i 2012, red).

Hillarys kvalifikationer

Indtil videre er det ikke et perspektiv, som skræmmer de amerikanske vælgere. Og slet ikke tilhængere af Hillary Clinton.

"Man kan da ikke kalde Clinton-familien for et dynasti. De kommer fra arbejderklassen. Nej, Bush-klanen er et dynasti. De er rige. George W. Bush voksede op med en sølvske i munden," siger Denise Bauer.

Bauer er en Hillary-frivillig. Denne fredag er hun kørt til New Hampshires største by, Manchester, for at opleve Bill Clinton tale på vegne af sin hustru. I takt med at den Demokratiske præsidentkandidats føring i meningsmålingerne viger, og hun i Iowa er faldet ned bag Barack Obama, har ekspræsidenten involveret sig mere i valgkampen.

Her i New Hampshire understreger Bill Clintons sin hustrus erfaring og kompetence.

"Selv uden vores ægteskab ville jeg ført kampagne for hende. Hun er den mest kvalificerede og erfarne præsidentkandidat, jeg har haft mulighed for at stemme på i hele mit liv," siger han.

Bill Clinton påstår altså, at Hillarys kvalifikationer og erfaring overskygger Hubert Humphreys, George McGoverns, Jimmy Carters, Walter Mondales og Michael Dukakis', der stillede op i henholdsvis 1968, 1972, 1976, 1984 og 1988.

Ingen af tilhørerne i Hotel Radissons konferencesal synes at være uenig. De klapper.

Som eksempel på hendes kvalifikationer peger Bill kun på, at Clinton som senator var først til at begære Pentagon om en plan for tilbagetrækning af styrkerne fra Irak.

"Uden en plan kan mange af soldaterne miste livet," forklarer han.

Bill behøver ikke at overbevise Denise Bauer.

"Hillary ville være nået lige så langt uden ham. Hun har sine egne ideer og sit eget valgprogram. Hun er højt uddannet. At hendes mand var præsident, er fuldstændigt irrelevant," siger hun og tilføjer:

Og Chelsea ...

"Hvis Chelsea en dag stiller op, stemmer jeg på hende. Jeg elsker bare den familie."

Norma Allen er en anden Hillary-voluntør.

"Det ville være krænkende, hvis jeg som kvinde sagde til en intelligent kvinde, at hun er nået hertil på grund af sit ægteskab," svarer hun i en spids tone.

Allen glæder sig over, at der er udsigt til at få den tidligere præsident tilbage i Det Hvide Hus.

"Han kan blive en fantastisk ambassadør for Amerika. Vi har jo tabt stor anseelse under Bush. Det kan da ikke være bedre. To Clinton'er i Det Hvide Hus!"

Tashea Brodgins er en afro-amerikaner, som arbejder i USA's sikkerhedsministerium. Hun har aldrig skænket det med dynasti en tanke.

"Jeg synes bare, det er en fordel for hende at have været i Det Hvide Hus og oplevet sin mand tage beslutninger. Hun rådgav ham. Nu vil han kunne rådgive hende - mest i udenrigspolitik. Bill bliver en slags vicepræsident," forudsiger hun.

Intet fortilfælde

Der er ikke noget historisk fortilfælde for, at en tidligere præsident vender tilbage til Det Hvide Hus sammen med sin partner.

Hvordan vil den nye præsident håndtere situationen?

"Jeg vil bruge ham som en goodwill-ambassadør," har Hillary Clinton bedyret.

Men en erfaren amerikansk journalist som David Broder er urolig ved tanken.

"Jeg tror, at det amerikanske folks tolerance vil blive langt mere afprøvet med to præsidenter i Det Hvide Hus fremfor at have den første kvindelige eller første sorte præsident," skriver Broder i The Washington Post. "I historien og i politiske teori findes der ingen præcedens, ej heller regler for hans politiske funktion. Det er noget, vælgerne bør overveje, om de føler sig bekvemme ved."

Det iboende skisma kan allerede mærkes nu. Bill Clintons ord vejes på en guldvægt. Flere gange er han kommet galt afsted. Under et valgmøde tirsdag i Iowa hævdede han at have været "imod Irak-krigen fra begyndelsen".

Det er ukorrekt. Ligesom sin kone støttede han Senatets bemyndigelse i 2002 af en krig.

Læs Martin Burcharths blog 'Amerikanske Perspektiver' på http://luftskibet.information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

2 perioder á 4 år.

Dog må der være en undtagelse i forfatningen, idet F.D. Roosevelt havde 3 valgperioder; alternativt er valgregler ændret siden.