Baggrund
Læsetid: 3 min.

EU's nye alternative energileverandør

Algeriet skal være Europas ny leverandør af energi i en ustabil verden. Tyskland har lige indgået en kæmpe aftale om køb af el fra solpaneler i Algeriets ørken. Spanien og Italien er ved at bygge hver sin gasrørledning nummer to under Middelhavet
Algeriet er blevet et foregangsland på energiområdet. Her en benzinstation med en kæmpe solfanger i en forstad til hovedstaden Algier.

Algeriet er blevet et foregangsland på energiområdet. Her en benzinstation med en kæmpe solfanger i en forstad til hovedstaden Algier.

Udland
26. november 2007

CONSTANTINE - Algeriet har taget et stort spring fremad for at sikre alternativ energi og bremse klima-ændringer. Landet har netop igangsat et nyt gigantisk solenergiprojekt kaldet Clean power from the desert, og Tysklands præsident, Horst Köhler, underskev i denne måned en aftale om køb af ren solenergi leveret via et 3.000 km langt kabel under Middelhavet via Sardinien, gennem Italien og Schweiz og op til Aachen ved Belgiens grænse. Det er ikke science fiction, men en reelt eksisterende aftale fra sidste uge, og grundstenen til værket blev lagt den 3. november af Algeriets energiminister, Chakib Khelil.

Elværket i Algeriets ørken vil bruge store sol-spejlpaneler på 100 kvadratmeter hver, som til sammen fylder 18 hektar i ørkenen ved Adrar i den sydlige del af landet.

Det er det største elværk af sin art i verden. Det bliver en hybrid af solenergi og gas, da algerierne i begyndelsen vil bruge gasturbiner til at lave strøm, indtil solpanelerne i den steghede ørken - med temperaturer på op til 58 grader om dagen - selv vil kunne generere energi nok til at transportere det gennem kablet til Tyskland. Når det kører, skulle det levere 6.000 MWatt strøm. Inden for 10 år er det planen, at 80 pct. af strømmen kommer fra solenergien, oplyser det statslige algeriske energiselskab Sonatrach.

Tysklands præsident lagde stor vægt på, at projektet ligger helt i forlængelse af de tyske miljømål om i 2020 at dække 20 pct. af landets energibehov med alternativ energi, der i dag ligger på 13 pct.

Horst Köhler sagde under sit fire dages besøg i Algeriet, at det er meget "magtpåliggende for Tyskland ikke kun at være afhængig af energi fra et land".

Han tænker på Rusland, hvor Tyskland i dag køber 30 pct. af sin naturgas, men sidste års krise mellem Ukraine og Rusland om gas-leverancerne til Vesteuropa har fået den økonomiske stormagt til at se sig om efter nye kilder - og nu også grønne klima-korrekte kilder.

Algeriet er de facto verdens næststørste eksportør af naturgas efter Rusland.

En nøglerolle

El-aftalen mellem Algeriet og Tyskland er vurderet til at være en investering på 15 mia. kr., og det algeriske selskab NEAL - New Energy of Algeria - står for projektet. Det er så stor en aftale, at Europa-Parlamentet skal præsenteres for projektet den 28. november.

Danmarks ambassadør i Algeriet, Ole Wøhlers, understreger, at landet har fået en nøglerolle i forhold til EU-landene omkring Middelhavet: "De sydeuropæiske lande er opsat på en forsyningssikkerhed af energi fra Algeriet. Det er kun naturligt, når USA konsumerer 25 pct. af verdens oliereserver. Derfor må de finde nye stabile og righoldige leverandører, og det er Algeriet," fastslår Ole Wøhlers.

Alene en aftale til 15 mia. kr. beviser, at Algeriet i dag bliver betragtet som en stabil og seriøs partner, som har lagt 1990'ernes borgerkrig og terror bag sig.

Den tyske præsident nævnte også dette, og var positiv i det han så Algeriet som værende på rette vej:

"Når traumerne er overvundet - det kan jeg ikke tillade mig at bedømme - så vil der blive frigjort en masse kræfter, som gør, at Algeriet finder sin rette vej mod moderniteten og demokratiet."

Olie og gas har allerede været udvundet siden 1970'erne i stor stil. Mærsk har andel i olieudvindingen i den østlige del af landet op ad Libyens grænse. Gasfelterne findes i ørkenen mod syd.

Både Italien og Spanien har hver deres store naturgas-rørledning under Middelhavet fra Algeriet, og begge lande har netop inden for de seneste to uger underskrevet aftaler om hver sin nye store forsynings-pipeline, italienske Galsi og det spanske gasselskab Endesa for at sikre deres fremtidige energiforsyning fra en pålidelig leverandør i en verden, hvor stabil adgang til energi og brændstoffer er alfa omega for i-landes fortsatte vækst.

Den nye italienske gasledning bliver over 900 km lang og ligger visse steder helt nede på 2,8 km dybde, når op til Sardinien og ender på fastlandet i Toscana.

Information var i Algeriet med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tjah, Sahara er jo stor og jeg gætter på solen skinner de fleste steder det meste af året. Hvorfor ikke gøre det til et EU projekt. Det er godt nok dyrt at etablere solcelleanlæg der er store nok til at forsyne hele Europa eller andre lande der måtte være interesseret, men som bekendt vil det være meget dyrere, hvis klimaet går amok hele kloden rundt hele året, år efter år. Kom nu politikere vis noget format, tak.

Selvom det er trist, at Danmark er hægtet af udviklingen, så er det nu alligevel dejligt at se, at det går godt for Tyskland.

Det må nok blive en Tysker, der skal sidde for bordenden, når der skal være topmøde i København.    ;-)