Baggrund
Læsetid: 1 min.

Flere oppositionsledere anholdt

Oppositionspolitikerne Nemtsov og Belykh anholdt af politiet under en demonstration mod Putins styre en uge før parlamentsvalget. Nemtsov blev senere løsladt
En demonstrant bliver arresteret under søndagens anti-Putin-demonstration i Sankt Petersborg.

En demonstrant bliver arresteret under søndagens anti-Putin-demonstration i Sankt Petersborg.

Sergey Ponomarev

Udland
26. november 2007

Yderligere to ledende oppositionsskikkelser blev søndag anholdt i Rusland, mens valgkampen er i gang forud for parlamentsvalget om en uge.

Russisk politi anholdt næsten 200 demonstranter i Sankt Petersborg, heriblandt Boris Nemtsov og Nikita Belykh, begge ledende kandidater for det liberale parti Unionen af Højrefløjskræfter.

Nogle timer senere forklarede Nemtsov, at han var sat på fri fod.

Nemtsov og Belykh blev pågrebet, da de deltog i et protesttog mod præsident Vladimir Putins styre uden for Vinterpaladset i Sankt Petersborg.

"Jeg er netop blevet løsladt. Nu arbejder jeg på at få de andre sat på fri fod. I to timer blev jeg tilbageholdt på politistationen. De noterede min forklaring om, hvorfor jeg var ved en uautoriseret demonstration," sagde Boris Nemtsov i telefonen til det franske nyhedsbureau AFP.

Russisk politi anholdt ved en tilsvarende demonstration lørdag i Moskva den måske mest fremtrædende oppositionspolitiker, Garry Kasparov, som er tidligere verdensmester i skak. Kasparov blev senere idømt fem dages fængsel.

Europarådet udtrykte bekymring over de russiske myndigheders hårdhændede behandling af oppositionen.

Eurorådets generalsekretær, Terry Davis, konstaterer i en erklæring, at Rusland er medlem af Europarådet og har forpligtet sig på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

David henleder opmærksomheden på, at konventionen "garanterer forsamlingsfriheden og ytringsfriheden".

"Disse er forudsætningen for et virkeligt demokrati," påpeger Terry Davis.

"Jeg opfordrer de russiske myndigheder til at give de russiske vælgere en mulighed for et ægte frit og fair valg," tilføjer han om parlamentsvalget på søndag.

Bystyret i Sankt Petersborg havde ikke givet tilladelse til søndagens demonstration, og bycentrum var spærret af kampklædte betjente og sneplove.

Protesttoget var et fælles arrangement for oppositionen til Putin og talte foruden folk fra Unionen af Højrefløjskræfter tilhængere af Et Andet Rusland, Jabloko og flere andre.

"De har forbudt os at diskutere Putin, sagde Boris Nemtsov til menneskemængden på i alt omkring 500 mennesker, inden han blev ført bort af politiet.

Lørdagens demonstration i Moskva havde deltagelse af cirka 3.000. Her blev cirka 60 personer ifølge arrangørerne anholdt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor er autoritære magthavere så bange for folket? Ligesom Nixon før Watergate står Putin allerede nu til en jordskredssejr. Hvis han havde vist bare et minimum af storsind over for sine ret få forkølede kritikere i stedet for som nu at fare ud med bål og brand, ville han have en chance for også at vinde opinionen i udlandet. I stedet har han - ligesom Nixon med Watergate - stemplet sg selv som en antidemokrat, der vil bevare sit magtmonopol for enhver pris.

Man kan så blot håbe på, at det russiske system, ligesom det amerikanske i hvert fald var det dengang, er stærkt nok på længere sigt til, at Putins fald bliver lige så dybt og ydmygende som Nixons.