Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN-rapport advarer om uoprettelige klimaskader

Eksperter i FN's klima-panel blev i går enige om udkastet til en ny rapport, hvori de advarer om, at konsekvenserne af global opvarmning kan være uoprettelige
Udland
17. november 2007

Eksperter i FN's klimapanel blev i går enige om udkastet til en ny rapport, hvori de advarer alverdens politikere om, at skaderne fra global opvarmning er godt på vej til at blive uoprettelige.

Klimapanelet IPCC, der for nylig sammen med amerikanske Al Gore blev hædret med Nobels fredspris, har hele ugen været samlet i Valencia i Spanien for at sammenfatte konklusionerne i forårets tre delrapporter på over 2.500 sider.

"Dokumentet giver klar besked til politikerne," siger Hans Verolme fra Verdensnaturfonden (WWF), der har overværet udarbejdelsen af rapporten.

Rapporten fastslår i sin indledning, at den globale opvarmning er en utvetydig realitet.

Den giver også videnskabelig dokumentation om klimaforandringer og CO2-udslip, som skal være en slags rettesnor for politikere verden over de næste par år.

Vilje til handling

Rapporten bliver officielt offentliggjort lørdag under overværelse af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

"Nu er spørgsmålet bare, hvad politikerne vil gøre ved det," siger Hans Verolme.

Den danske miljøminis-ter, Connie Hedegaard (K), ønsker ikke at forholde sig til rapporten, før den bliver endeligt offentliggjort lørdag.

Connie Hedegaard udtrykte dog vilje til handling, da hun for otte dage siden forholdt sig til en CO2-rapport fra Det Internationale Energiagentur.

"Der er langt større tidspres nu end før. For hvert år, vi spilder, bliver opgaven større den dag, vi globalt tager fat på den," sagde Hedegaard.

"Der er kun ét svar: En forpligtende global aftale, der også har mål for 2020 til Kina, Indien, USA og andre store udledere," tilføjede miljø-ministeren.

Klimamøde på Bali

Fra den 3. december vil hun deltage i et stort klimamøde på ferieøen Bali i Indonesien, hvor politikere fra hele verden bl.a. skal diskutere global opvarmning ud fra den nye rapports konklusioner.

FN's klimapanel konkluderer, at udslip af CO2 og andre gasarter har øget Jordens gennemsnitlige temperatur med 0,74 grader i de seneste 30 år. Forskere anslår også, at vandstanden gennemsnitligt er steget med 1,8 millimeter hvert år siden 1961.

Kyoto-aftalen forpligter lige nu 36 industrialiserede lande, inklusive Danmark, til at nedbringe udslippet af CO2 markant inden 2012. Men mødet på Bali fra den 3. december skal forsøge at give aktive løsningsmuligheder i forhold til klimaproblemerne med et længere perspektiv. Én af de største CO2-udledere, USA, vil være deltager på Bali, selvom landet ikke har ønsket at tilknytte sig den nuværende Kyoto-aftale. En række kritikere opfatter dog FN's klimarapport som forældet, da den på flere områder allerede er overhalet af kendsgerningerne.

FN's næste store statusrapport om klimaet kommer først om fem-seks år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her