Læsetid: 3 min.

Howard står til at tabe parlamentsvalg

USAs sidste store Irak-støtte står til at miste magten i Australien efter 11 år som premierminister
John Howards konservative parti står til at miste magten i Australien.

John Howards konservative parti står til at miste magten i Australien.

Rob Griffith

Udland
22. november 2007

Den australske premierminister, den 68-årige John Howard, som er den amerikanske præsident George W. Bushs sidste store allierede fra invasionen i Irak i 2003, står til at tabe parlamentsvalget i sit land på lørdag.

Hver eneste opinionsmåling i de seneste måneder har vist, at den konservative leder vil tabe valget til centrum-venstre-kandidaten Kevin Rudd fra Arbejderpartiet.

Howard og Rudd har i de sidste dueller inden valget haft hårde og bitre ordvekslinger, og begge lejre har advaret vælgerne om, at intet er afgjort, og at valget kan blive dødt løb.

"Hvem, der så end vinder valget, vinder kun med mindre end et hestehoved," sagde den 50-årige Rudd i sin sidste store tale inden valget.

I sit valgprogram har Rudd lagt op til, at Australien skal skifte op i et højere gear, samtidig med at han vil satse mere på vedvarende energi end Howard-regeringen har gjort.

"Lørdag vil det blive afgjort, om Australien skal blive liggende i verdens krybespor og lade andre nationer overhale os, eller om australierne vælger at skifte op i et højere gear, så vi bedre kan realisere vores virkelige muligheder som nation," sagde Rudd og erklærede videre, at "det efter 11 år er på tide at vende ryggen til denne regering".

Rudd, der vil trække de australske soldater hjem fra Irak, beskyldte Howards regering for at have forspildt muligheder, som landet har fået i kraft af et økonomisk boom. Han kritiserede samtidig regeringen for at have indført nye regler på arbejdsmarkedet, som han mener er til skade for lønmodtagerne.

Op til valget har begge kandidater ført en seks uger lang maratonvalgkamp, hvor Howard har advaret om, at det vil være farligt for Australiens økonomiske boom, hvis hans konservative parti mister regeringsmagten.

"Jeg gentager min advarsel til dem, der tror, at man kan ændre en regering uden at ændre landet - I kan ikke tage mere fejl," sagde Howard ved et af sine sidste valgmøder i Sydney.

Irak ude af valgkampen

Australiens rolle i Irak-krigen har kun spillet en lille rolle i valgkampen. Den konservative regering er imod en pludselig ændring af den politiske kurs.

"Det ville være vanvid at ændre kurs dramatisk i Irak nu, netop som vi gør så mange fremskridt," sagde den australske udenrigsminister, Alexander Downer, i går.

Irak vil imidlertid spille en vigtig rolle i stemmeboksene, siger nogle iagttagere. Krigen i Irak er upopulær og stærkt omstridt i Australien, hvilket løbende kommer til udtryk. I februar kom det til en hård meningsudveksling mellem Howard og en kandidat i den amerikanske præsidentvalgkamp, Barack Obama, der kæmper for at blive nomineret som præsidentkandidat i det demokratiske parti.

Howard sagde, at Obamas plan om at trække amerikanske soldater hjem fra Irak i marts næste år ville styrke al-Qaeda-terroristerne i landet. Obama svarede igen ved at antyde, at Howard så burde sende endnu 20.000 australske soldater til Irak for at styrke de blot 1.400 australiere, som støtter de mere end 140.000 amerikanske soldater i landet.

Det forholdsvis lille antal australske soldater i Irak og den kendsgerning, at ingen australiere er blevet ofre for volden i landet, har været med til at skyde Irakkonflikten i baggrunden.

"Det har været kendetegnende for denne valgkamp, at udenrigspolitik har været næsten totalt fraværende i diskussionerne," fremhæver valgforskeren Damien Kingsbury fra Deakin Universitetet.

Han mener, at både Howard og Rudd er tilfredse med, at Irak har været uden større betydning i valgkampen. Den første, fordi krigen er upopulær, og den anden, fordi han frygter at blive kritiseret for at være "for blød" i forbindelse med krigen mod international terrorisme.

Veteranpolitikeren Howard har i de seneste meningsmålinger i valgkampen, der officielt sluttede i går, stået til at få omkring 46 procent af stemmerne, mens Rudd har stået til at få 54 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her