Læsetid: 4 min.

Italiensk hastelov mod romaer vækker voldsom kritik

Italien har udvist mindst 38 romaer efter et drab uden for Rom i sidste uge – den hastigt vedtagne nødlov har vakt voldsom kritik og startet en diplomatisk krise med Rumænien
Italien har udvist mindst 38 romaer efter et drab uden for Rom
i sidste uge – den hastigt vedtagne nødlov har vakt voldsom kritik 
og startet en diplomatisk krise med Rumænien
Udland
7. november 2007

ROM – En italiensk hastelovgivning, der gør det muligt øjeblikkeligt at udvise EU-borgere, som udgør en trussel mod den offentlige sikkerhed, er kommet ud i et stormvejr, hvor modstandere i og uden for regeringen angriber den og truer med at nedstemme forslaget i parlamentet.

Forslaget, en såkaldt forordning, blev hastet igennem, da præsident Giorgio Napolitano underskrev den, kun få timer efter at den 47-årige Giovanna Reggiana, der var gift med en flådekaptajn, døde efter et overfald onsdag i sidste uge. Mordet blev angiveligt begået af et medlem af det roma-samfund, der holder til i udkanten af den italienske hovedstad. Udvisningerne begyndte kort tid efter, og mindst 38 romaer fra Lecce i syd til Torino i nord er siden blevet udvist.

Johannes Laitenberger, talsmand for Europakommissionen, siger, at loven kun kan anerkendes, hvis der er beviser for, at en enkeltperson udgør en trussel mod den offentlige sikkerhed. EU’s lovgivning rummer også et krav om, at de, som bliver udvist, har ret til at appellere kendelsen og til en måneds henstand, inden de skal forlade landet.

Italienske nødlove skal bekræftes af parlamentet inden for 60 dage, hvis de ikke skal bortfalde. Og mandag stod det klart, at Prodis kludetæppekoalition får vanskeligt ved at få loven gennem Senatet, hvor koalitionen har et spinkelt og upålideligt flertal.

Kræver stramning

Mandan bag loven er Walter Veltroni, Roms tidligere kommunistiske borgmester og nu formand for det nye demokratiske parti. Men Veltronis rival i den anden ende af det politiske spektrum, Gianfranco Fini, leder af det nyfascistiske National Alliance, har højlydt krævet udvisning af fattige udlændinge – og romaer i særdeleshed – samt nedlæggelse af deres lejre. I weekenden krævede han, at 200.000 skulle forlade landet.

Mandag udtalte centrum-højre-koalitionen, Casa delle Libertá, der ledes af Silvio Berlusconi, at de kun ville stemme for loven i parlamentet, hvis den blev strammet kraftigt op. Blandt andet skal grænserne lukkes for rumænske arbejdere.

Fini siger, at immigranter skal kunne udvises, ikke kun hvis de udgør en trussel mod sikkerheden, men også hvis de ikke har nogen indkomst. Han siger videre, at loven også bør sikre flere penge til politiets arbejde i denne forbindelse.

»Sigøjnerlejrene må jævnes med jorden, nogle af dem minder om Calcutta. Det er tydeligt for enhver, at de mennesker, der lever i disse nybyggerlejre på flodbredden eller blandt rotter og kloakudløb under åben himmel, ikke har noget arbejde, og det er derfor, de skal sendes ud. Og det betyder ikke, at de skal have en advarsel, det betyder, at de bliver sat på en bus og kørte tilbage til Bukarest.«

Fremkalder frygt

Prodi står også over for problemer uden for landets grænser. Rumæniens præsident, Traian Basescu, siger i et angreb på loven:

»Improviserede tiltag, der fremkalder frygt og vækker til had, kan være uretfærdige og kan have andre følger end de, der var hensigten.«
Han siger også, at han fordømmer vold begået af rumænere, men også »enhver form for vold, rettet imod rumænske statsborgere, såvel som enhver udtalelse der ophidser folk til at udvise manglende respekt for rumænske statsborgeres menneskerettigheder, uanset hvor i EU de befinder sig.«

Menneskets frie bevægelse over grænserne er en hjørnesten i EU, men sammenkædningen mellem immigration og kriminalitet er stadig eksplosiv. I Italien, ligesom i Storbritannien, Holland og andre steder, rejser problemet med udenlandske kriminelle en pøbelmentalitet, der hurtigt kan fjerne højtstående politikere fra embedet, hvis de fanges på den forkerte side.

Den rumænske premierminister, Calin Tariceanu udtaler, at hans regering vil yde juridisk støtte til de udviste og kræve »vægtige argumenter« for udvisningerne. Han er samtidig på vej til Rom for at mødes med Prodi.

Veltroni, der er kendt som ’kærlighed og orden’-politikeren, siger, at han ikke har dårlig samvittighed over nødloven og insisterer på, at det er rigtigt at gå efter rumænerne.

»Jeg har aldrig udnyttet tragedier af politiske årsager, og jeg er sikker på, at jeg aldrig vil gøre det,« siger han, mens sikkerhedssituationen er blevet drastisk dårligere over hele landet, siden Rumænien trådte ind i EU.

»Siden januar er situationen blevet en helt anden. Vi har (med hastelovgivningen, red.) taget fat om problemet med ansvarlighed, men også med fasthed.«

På tide

I Roms gader var den almindelige mening, at det var på tide, der blev gjort noget ved det. En kvinde med krykker ved Ponte Milvio, der ligger et par kilometer fra gerningsstedet, sagde direkte:

»Det ville være bedre, hvis de alle sammen tog hjem. Her er vi alle skræmte.«

En midaldrende kvinde, som var ude at handle sammen med sin mand, sagde:

»Jeg har ikke som sådan noget imod, at de er her. Men hvis de ikke har fast arbejde og regelmæssige indtægter, hvis de skal myrde og plyndre for at holde sig i live, ville det være bedre, hvis de tog hjem.«

Men en anden kvinde sagde, at Veltroni ikke kunne løbe fra ansvaret:

»Han har på mange måder været en god borgmester, men sandheden er, at han ikke har haft nogen interesse i at tage sig af problemet.«

Rumænere, som har boet i Italien i lang tid, og som ikke har nogen forbindelse til de nyligt ankomne romaer, føler allerede konsekvenserne af et ubehageligt racehad. Fire rumænske statsborgere blev fredag aften overfaldet i en af Roms forstæder, og Adrian Mutu, en rumænsk fodboldspiller i klubben Lazio, blev buhet ud og udsat for racistiske tilråb under lørdagens kamp mod Fiorentina.

udland@information.dk

© The Independent & Information
Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her