Læsetid: 3 min.

Klimafælden klapper om de fattige

En menneskelig tragedie er under udfoldelse, men katastrofen kan 'lige akkurat' undgås, hvis verdenssamfundet handler resolut, mener UNDP
Udland
28. november 2007

Årets udgave af Human Development Report fra FN's udviklingsprogram, UNDP, er et barskt signal til forhandlere fra alverdens lande, når de fra på mandag mødes på Bali til starten af de klimaforhandlinger, som efter planen skal ende med en ny global klimaaftale i København i 2009.

"Selv den mest vidtgående reduktion (af drivhusgasudledningerne) vil ikke være tilstrækkelig til at undgå store tilbageskridt for menneskelig udvikling (...) For den første halvdel af det 21. århundrede er der ikke nogen vej uden om at tilpasse sig til klimaforandringer," hedder det i rapporten.

Den understreger, at der skal gribes hurtigt og radikalt ind for at reducere udledningerne af CO2 og andre drivhusgasser, fordi dagens udledninger vil være afgørende for, hvor slemt situationen udvikler sig i anden halvdel af dette århundrede og senere. Men hvad angår de nærmeste årtier, er skaderne på vej og uundgåelige i kraft af den CO2, der allerede er ophobet, og derfor er det afgørende, at der sættes ind for at beskytte de befolkninger i de fattige lande, som bliver først og hårdest ramt.

UNDP beskriver, hvordan mange i u-landene allerede i dag er udsat for 'klima-chok' i form af oversvømmelser, tørke og voldsomme storme.

"262 mio. mennesker blev berørt af klimakatastrofer fra 2000 til 2004 med over 98 pct. af dem i u-landene. I OECD-landene blev én ud af 1.500 berørt af klimakatastrofer. Til sammenligning er tallet for u-landene én ud af 19," skriver FN-organisationen.

Klimafælderne

Rapporten advarer om, hvordan denne verdens fattige risikerer at blive fanget i 'klimafælder', der kan vende dagens fremskridt for menneskelig udvikling til accelererende tilbageskridt:

-Landbrugsproduktion og fødevaresikkerhed vil blive forringet af tørke og forstyrrede nedbørsmønstre, der kan føre til, at yderligere 600 mio. mennesker vil lide under fejlernæring i 2080.

-Smeltning af gletscherne i Himalaya og Andesbjergene vil bringe vandforsyningerne til 1,8 mia. mennesker i fare frem til 2080

-Havenes stigen og tropiske storme kan føre til, at flere hundrede millioner må forlade deres hjem permanent eller midlertidigt.

-Ændring af økosystemer i både troperne og de arktiske områder vil true både dyre- og plantearter og dermed livsgrundlaget for særlige befolkningsgrupper.

-Øgede temperaturer kan føre til spredning af smitsomme sygdomme og bl.a. indebære, at 220-400 mio. flere mennesker rammes af malaria.

"Ingen af disse fem drivkræfter vil optræde isoleret. De vil påvirke hinanden og virke sammen med andre sociale, økonomiske og økologiske processer, der former mulighederne for menneskelig udvikling (...) Sikkert er det, at farlige klimaforandringer har potentiale til at levere kraftige 'system-chok' for menneskelig udvikling i en stor gruppe lande. Og i modsætning til økonomiske chok, der påvirker vækst eller inflation, vil mange af virkningerne på den menneskelige udvikling - f.eks. mistede muligheder for sundhed og uddannelse, reduceret produktionsevne og tab af vitale økosystemer - sandsynligvis vise sig at være irreversible."

UNDP gør opmærksom på, at hvis alle mennesker på Jorden levede et materielt liv og udledte drivhusgasser som USA, så ville det fordre ni planeter. På den baggrund kalder rapporten den igangværende proces "en hensynsløs mishandling af vor gensidige økologiske afhængighed" og "en menneskelig tragedie under udfoldelse." Klimaforandringerne kan ifølge FN-organisationen være "den alvorligste trussel, menneskeheden nogensinde har stået over for."

UNDP mener, at det ved en international politisk kraftanstrengelse "lige akkurat" vil være muligt at undgå en overskridelse af den tærskel på to graders global opvarmning, som opfattes som faregrænsen, over hvilken ukontrollable forandringsprocesser kan tage fart. Men det kræver ifølge UNDP både en ambitiøs global klima-aftale og en gentænkning af selve den økonomiske udviklingsmodel.

"Den proces må starte i i-landene - og den må starte i dag," lyder konklusionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her