Analyse
Læsetid: 3 min.

Klimapolitikken kan afgøre valget

Det australske valg kan ses som et ja eller nej til Kyoto-aftalen. Udfordreren, Labors Kevin Rudd, vil underskrive med det samme, mens premierminister John Howard fortsat nægter og langt hellere vil tale om økonomi
Labor-lederen Kevin Rudd, der ifølge meningsmålingerne står til sejr i det australske valg, forsøger at vinde flere tilhængere i et indkøbscenter i Brisbane.

Labor-lederen Kevin Rudd, der ifølge meningsmålingerne står til sejr i det australske valg, forsøger at vinde flere tilhængere i et indkøbscenter i Brisbane.

Rob Griffith

Udland
24. november 2007

MELBOURNE - Når den australske befolkning i dag går ind i stemmeboksene, skal de vælge mellem premierminister John Howards 11 økonomisk succesfulde år i spidsen for landet og arbejderpartiet Labors visioner for fremtiden.

Siden Kevin Rudd for godt et år siden overtog lederskabet af Labor og forenede et stridende parti, har oppositionen konstant ført med godt otte procent over den liberal/nationale regeringskoalition. Rudd har slået på sine idéer for fremtiden, hvor han først og fremmest vil koncentrere sig om miljøet og truslen fra global opvarmning. Han vil derfor underskrive Kyoto-aftalen og sætte et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 60 procent i år 2050.

Klimavalg

Miljøet er en vigtig faktor i Australien, hvor man døjer med vejrfænomener som tørke såvel som oversvømmelser, varmerekorder, kraftigere bushbrande end normalt og flere orkaner. Alligevel har John Howard gennem hele sin regeringsperiode siddet advarslerne overhørigt, indtil valget begyndte at nærme sig, og en meningsmåling viste, at 62 procent af vælgere i ni marginale valgkredse fandt den globale opvarmning meget vigtig, når de skal sætte deres kryds.

Den passivitet har fået mange støtter til at miste troen på ham, og selv Australiens eneste landsdækkende avis, den Rubert Murdoch-ejede, stærkt højreorienterede The Australian, opfordrede i gårsdagens leder folk til at stemme på Rudd.

"Howard har foretrukket at vente på bevis ud over al rimelig tvivl i stedet for at acceptere sandsynligheden for global opvarmning. Det var en kostbar fejltagelse. (...). Han ville ikke ride med på bølgen af ængstelse - især i de sidste to år - og belemrede dermed sig selv med unødige besværligheder," lød analysen.

Skattelettelser

Da John Howard for halvanden måned siden udskrev valget, gjorde han alt for at holde fokus på økonomien. Australien suser fremad takket være et ressourceboom, hvor råstoffer sælges til Kina og Indien for toppriser, og han annoncerede på andendagen af valgkampen, at han ville sikre gigantiske skattelettelser. 34 milliarder dollar, godt 150 milliarder kroner, er der over de næste tre år sat til side, så både høj og lav får del i skattefesten. Det fik snakken til at dreje sig om økonomi, og noget kunne tyde på, at den garvede 68-årige politiker havde lavet et af sine sædvanlige valgtricks.

Han havde blot ikke taget højde for Kevin Rudds strategi, der siden da stort set er gået ud på at sige: "Også mig".

Således smed Labor et par dage efter en skatteplan med lettelser til en værdi af 31 milliarder dollar på bordet. Siden har Rudd abet efter, når Howard er kommet med forslag, så folk nu ser Labor-lederen som Howard light.

Valgkampen har i det hele taget handlet om at dele rundhåndet ud til enhver, der har stukket en hånd frem. I alt har regeringskoalitionen afgivet valgløfter til en værdi af over 60 milliarder dollar, mens Labor har kunnet holde sig til 10 milliarder derunder.

Howards liberale parti har forsøgt en skræmmekampagne, hvor der er blevet advaret mod de uerfarne Labor-folk, der angiveligt ikke vil være i stand til at passe på økonomien, og mod Labors miljøordfører Peter Garrett, der bliver betegnet som en miljøekstremist. Samtidig advarede man mod indflydelsen fra de mange fagforeningsfolk i partiet.

'Vi ændrer alt'

Men selv hvis Australien i dag vælger en ny premier-minister, vil der ikke komme store forandringer. Altså så længe man ikke tager Peter Garretts ord for troende. Han fortalte nemlig, da han mødte en radiovært i en lufthavn, at når Labor kommer til magten, "så ændrer vi alt". Garrett måtte trække alvorligt i land bagefter og forklare, det bare var sagt for sjov.

Kevin Rudd skal dog passe på med Peter Garrett, der tidligere var forsanger i rockbandet Midnight Oil. På et tidspunkt proklamerede han, at Labor også vil underskrive Kyoto-aftalens kommende afløser - selv hvis store udledere af drivhusgasser som Indien og Kina ikke gør. Det er netop det, der har været Howards store problem med den nuværende aftale. Den udmelding fra Garrett blev dog for meget for Rudd, der fastslog, at Labor ved næste forhandling vil have de lande med i en aftale, hvis Australien skal være med.

I forgårs gik Indonesiens miljøminister Rachmat Witoelar - der er vært ved de kommende startforhandlinger om Kyoto-aftalens afløser på Bali til december - noget usædvanligt ud i australske aviser og sagde, at en sejr til Kevin Rudd "vil være som sendt fra himlen", og at han håbede på, at "positive miljømæssige forandringer vil sejre i valget".

Peter Lorentzen er freelancejournalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her