Læsetid: 1 min.

Ny kurs med Tusk

Polen satser på et tættere samarbejde med EU og vil forlade Irak. Den nye polske premierminister, Donald Tusk, bryder med forgængerens politik
24. november 2007

Det bliver et andet Polen, som optræder på den internationale scene, efter at den liberale Donald Tusk er tiltrådt som ny premierminister oven på den nylige valgsejr.

Borte er nationalismen, som kun var understøttet af et tæt forhold til præsident George W. Bushs USA.

Det lod Tusk forstå, da han i går præsenterede sin koalitionsregerings program i sin første tale i landets parlament - en maratonbegivenhed, som varede i tre timer.

Tusk sagde, at han vil genoptage et tæt samarbejde med de andre EU-lande efter den afgåede nationalkonservative regeringschef Jaro-slaw Kaczynskis ofte anstrengte relationer.

Bliver i Afghanistan

Samtidig vil Tusk opfylde valgløftet om at trække landets 900 soldater ud af Irak, og det sker i løbet af det kommende år. Tusk sagde samtidig, at Polen vil bevare de omkring 1.200 mand i Afghanistan i 2008.

"Vi vil forstærke vort samarbejde med Tyskland og Frankrig inden for rammerne af EU," sagde den nye premierminister, som kommer fra Borgerplatformen.

"Historien viser, at når båndene er stærke til Paris og Berlin, tjener det vores nationale interesse," tilføjede han.

Donald Tusk lovede en hurtig godkendelse af EU's reformtraktat, som skal lette beslutningsprocessen i en udvidet Union, der nu har 27 medlemslande. Men han fastholdt, at Polen fortsat modsætter sig EU-charteret om grundlæggende rettigheder. Den liberale regeringschef er ganske vist personligt tilhænger, men han bliver nødt til at imødekomme Kaczynskis parti på dette punkt. De nationalkonservative mener, at flere rettigheder i charteret - blandt andet rettigheder til homoseksuelle - strider imod Polens katolske værdier.

Tusk må tage hensyn til, at en ratificering af EU-reformtraktaten forudsætter to tredjedeles flertal i parlamentet. Altså er det ikke nok, at hans Borgerplatform og det midtsøgende koalitionsparti, Det Polske Bondeparti, stemmer for.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu