Nyt håb om fred i Colombia

Mens Københavns Byret fra i dag skal tage stilling til, om colombianske FARC er en modstands- eller terrorbevægelse, spirer håbet om nyt liv i den colombianske fredsproces. I sidste uge mødtes repræsentanter for regeringen og FARC for første gang officielt i mere end fem år
Med hjælp fra den venezuelanske præsident Hugo Chávez Frías (i midten) lykkedes det i sidste uge at få den colombianske regering og landets største guerillabevægelse FARC til at mødes officielt. Til højre ses repræsentant for den colombianske regering senator Piedad Cordoba og og til venstre repræsentant for FARC Iván Márquez.

Med hjælp fra den venezuelanske præsident Hugo Chávez Frías (i midten) lykkedes det i sidste uge at få den colombianske regering og landets største guerillabevægelse FARC til at mødes officielt. Til højre ses repræsentant for den colombianske regering senator Piedad Cordoba og og til venstre repræsentant for FARC Iván Márquez.

Gregorio Marrero

Udland
14. november 2007

Med hjælp fra den venezuelanske præsident, Hugo Chávez, lykkedes det i sidste uge at få den colombianske regering og landets største guerillabevægelse FARC til at mødes.

For første gang i mere end fem år diskuterede parterne mulighederne for humanitær fangeudveksling.

"Udvekslingen af fanger er et første nødvendigt skridt for at skabe de rette betingelser for en seriøs og tillidsfuld fredsproces," siger generalsekretær i den colombianske afdeling af organisationen for Demokratiske Jurister, forsvarsadvokat Miguel Gonzalez til Information.

Der har ikke været udsigt til en politisk løsning, siden fredsforhandlinger mellem FARC og den colombianske regering brød sammen i starten af 2002 - og med Álvaro Uribe som præsident har den colombianske stat kørt en hård sikkerhedspolitik over for gurrillabevægelsen.

Men nu åbner der sig måske nye muligheder, og den colombianske regeringsrepræsentant, senator Piedad Córdoba, udtalte efter sidste uges møde til den sydamerikanske tv-kanal Telesur:

"Processen går godt, vi er på vej og har opnået meget vigtige fremskridt."

Også FARC's repræsentant, Iván Márquez, var positiv, og Hugo Chávez, der deltager som mægler i processen, var "mere optimistisk end nogensinde".

Presset Uribe

Mødet i den venezuelanske hovedstad Caracas er kommet i stand, efter senator Piedad Córdoba i august i det ugentlige tv-program Hej Præsident bad Hugo Chávez om hjælp til at få parterne til at mødes.

Fra både Europa, Syd- og Nordamerika har der været officiel støtte til forhandlinger om fangeudveksling. I Europa har især den franske præsident, Nicolas Sarkozy, presset på, blandt andet fordi der mellem FARC's gidsler sidder den tidligere colombianske præsidentkandidat Ingrid Betancourt, som også har fransk statsborgerskab. Det franske pres førte i juni til, at Álvaro Uribe indvilgede i at løslade det højtstående medlem af FARC, Rodrigo Granda.

Hidtil har Uribe-regeringen krævet, at løsladte FARC-fanger ikke måtte vende tilbage til guerillaen, hvilket FARC ikke har villet acceptere.

Men Álvaro Uribe er presset fra flere sider. I Colombia kører en højesteretssag, hvor præsidentens nærmeste allierede er anklaget for tætte forbindelser til paramilitære dødspatruljer og narkomafiaen, og i forbindelse med retsagen har højesteretspræsident Cesar Valencia anklaget Álvaro Uribe for at "obstruere rettens undersøgelser".

Samtidig risikerer Colombia at miste betydelig økonomisk støtte til oprørsbekæmpelse fra USA, hvis Demokraterne vinder det forestående amerikanske præsidentvalg.

Fred og forsoning

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her