Læsetid: 2 min.

Otte tyrkiske soldater frigivet

Frigivelse af soldater i det nordlige Irak kan mindske pres på den tyrkiske regering i krisen med Irak
Frigivelse af soldater i det nordlige Irak kan mindske pres på den tyrkiske regering i krisen med Irak
Udland
5. november 2007

Otte tyrkiske soldater, som i sidste måned blev kidnappet af kurdiske PKK-militante, blev i går frigivet i det nordlige Irak, hvilket kan mindske presset på den tyrkiske regering for at iværksætte en større offensiv ind over grænsen til nabolandet.

Løsladelsen af soldaterne skete efter, at den irakiske regering selv havde lovet at nedkæmpe kurdiske partisanledere for at imødegå et større tyrkisk angreb ind over grænsen.

USA har appelleret stærkt til Tyrkiet om ikke at gennemføre en større offensiv, da det frygter, at det vil destabilisere det nordlige Irak og udløse en større krise i regionen. Præsident George W. Bush skal i dag diskutere krisen med den tyrkiske regeringsleder, Tayyip Erdogan, i Washington.

Et overordnet medlem af PKK, Abdul Rahman Chaderchi, bekræftede frigivelsen af soldaterne, men afviste af oplyse, hvor den fandt sted i irakisk Kurdistan. Han forsikrede, at de tyrkiske soldater er ved godt helbred, og at løsladelsen er sket uden løsesum eller betingelser.
Chaderchi sagde, at PKK med frigivelsen af soldaterne ville overbringe et budskab til Tyrkiet. »Vi ønsker, at Tyrkiet skal frigive vores præsident, Abdullah Öcalan,« sagde han om PKK-lederen, der sidder fængslet på livstid for terrorisme.

En anden talsmand for PKK sagde til det kurdiske nyhedsbureau Firat, at frigivelsen af soldater ville skabe grundlag for en dialog med Tyrkiet. Tyrkisk tv viste optagelser af soldaterne, som blev fløjet hjem i et militærfly og modtaget af deres familier.

Udløste et ramaskrig
I sidste måned dræbte PKK-guerillaer mindst 12 tyrkiske soldater og bortførte otte andre ved et angreb på en tyrkisk militærpost nær grænsen til Irak.

Angrebet udløste et ramaskrig i Tyrkiet og krav om en militæroffensiv mod kurdiske militante i Nordirak.

Tyrkiet har mobiliseret omkring 100.000 soldater ved grænsen til Irak.
PKK opfattes som en terrorgruppe i USA, i Tyrkiet og i EU. Næsten 40.000 mennesker er blevet dræbt, siden PKK indledte en væbnet kamp for kurdisk selvstyre i det sydøstlige Tyrkiet.

Den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, sagde lørdag, at hans regering i Bagdad vil gøre alt, hvad der står i dens magt for at hjælpe den regionale regering i det nordlige Irak med at bekæmpe PKK. Den regionale regering i det nordlige Irak lukkede lørdag partikontorer hos et parti, der sympatiserer med PKK, og den irakiske kurdiske leder, Masoud Barzani, er under stærkt øget pres for at gribe ind over for PKK’s aktiviteter i området. ritzau/AFP

udland@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her