Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tysk politi sminker tal for højreekstremistisk vold

I delstaten Sachsen-Anhalt opgør man voldskriminalitet på en ny måde og halverer dermed antallet af forbrydelser med et højreekstremistisk motiv.
Udland
29. november 2007

BERLIN - Sachsen-Anhalt var formentlig træt af at lægge på førstepladsen over tyske delstater med flest forbrydelser begået ud fra højreekstremistiske motiver.

Den tyske efterretningstjeneste oplyser, at der i Sachsen-Anhalt i 2006 blev begået 1.240 højreekstremistisk motiverede forbrydelser, heraf 122 voldshandlinger. I ingen anden delstat slår højreekstremisterne oftere til i forhold til befolkningstallet.

I den tidligere DDR-region var myndighederne ikke glade for topplaceringen. Men sorg blev til glæde vendt, da statistiskken for første halvår af 2007 blev offentliggjort i denne uge: I forhold til samme tidsrum sidste år var der i år kun halvt så mange højreekstremistiske forbrydelser.

Men det er er en sandhed med modifikationer.

Holger Hövelmann, socialdemokratisk indenrigsminister i Sachsen-Anhalt, har allerede halet kraftigt i land og forklarer til Süddeutsche Zeitung succeshistorien med, at Frank Hüttemann, leder af delstatens kriminalpoliti, i slutningen af 2006 bad sine betjente om at opgøre højreekstremistiske forbrydelser på en ny måde: Hvis gerningsmændene hverken var pågrebet eller politiet bekendt, skulle forbrydelsen kategoriseres som "politisk uklar". På den måde viste statistikken, at antallet af uklart motiverede forbrydelser var steget kraftigt, mens antallet af højreekstremistiske forbrydelser halveret.

Indenrigsministeren siger, at kriminalpolitiet og politikerne tilsyneladende har haft divergerende opfattelser af, hvad politisk motiveret kriminalitet er. Samtidig beklager Hövelmann fejlen og siger, at den "omgående er blevet rettet". Man går altså tilbage til den gængse tællemåde.

Kriminalpolitiet begrunder den alternative tællemåde med, at en tegning af f.eks. et hagekors også kan være lavet af børn. Denne begrundelse kalder Hövelmann "hårrejsende", men han agter dog ikke at lade sagen få konsekvenser for de involverede personer.

Efter at Sachsen-Anhalt sidste år lagde sig i spidsen med flest højreekstremistiske forbrydelser, satte delstatens regering kampagnen 'Hingucken!' (Se derhen!, red.) i gang. Kampagnen rettede sig også imod politibetjentene.

Blot spil for galleriet

Indenrigsministeren så gerne, at politiet demonstrerede mere iver i kampen mod højreekstremisterne. Hövelmann afsatte sågar nogle politifolk i sommer, da der havde været højreekstremistiske optøjer i byerne Burg og Halberstadt. Han mente ikke, at politiet havde grebet tilstrækkelig beslutsomt ind. Samtidig kom det frem, at tre politifolk i byen Dessau følte sig bremset i deres bekæmpelse af nynazisterne. Det er denne sag, der nu har fået sagen med den forskønnede statistik for en dag.

De tre politifolk blev i februar kaldt ind til en overordnet, der bad dem om ikke at tælle så hurtigt, når det kom til politisk motiverede forbrydelser. Den foresatte forklarede, at det høje antal af højreekstremistiske voldshandlinger ødelagde delstatens image. Da de tre politifolk spurgte, hvorfor de skulle kigge væk, når kampagnen hed 'Se derhen', fik de at vide, at kampagnen "blot var spil for galleriet".

Den statsbetalte rådgivning for voldsofre i Sachsen-Anhalt har tidligere givet udtryk for, at ofrene for højreekstremistiske og racistiske angreb har dårlige erfaringer med politiet. De beklager sig over, at politiet dukker for sent op til gerningsstedet, ikke altid griber ind og heller ikke altid sørger for at få gerningsmændenes identitet registreret.

I december skal de tre politifolk afgive forklaring i retten i Magdeburg. Her skal det også undersøges, om forbrydelser begået af højreorienterede gerningsmænd bare kategoriseres som politisk uklare, men sågar forsvinder helt. Alene i Dessau skal 70 forbrydelser med højreekstremistisk motiv være forsvundet ud af statistikken i slutningen af 2006.

Den tyske efterretningstjeneste oplyser i øvrigt, at antallet af forbrydelser med højreekstremistisk motiv på forbundsplan i Tyskland er steget fra 2005 til 2006. I 2005 blev der begået 15.361 højreekstremistisk motiverede forbrydelser, hvoraf de 816 var voldshandlinger. Sidste år blev der begået 17.597 højreekstremistiske forbrydelser, heraf 919 voldshandlinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her