Læsetid: 3 min.

Udvidelsen kører – i lavt gear

EU’s udvidelse er på sporet, men tempoet er adstadigt, fremgik det, da Kommissionens årlige statusrapport blev fremlagt i går. Det er fortsat kun Kroatien, Makedonien og Tyrkiet, der er reelle forhandlinger med, men Unionen åbner nu døren for Serbien. Kommissionen havde lidt flere roser end ventet til de tyrkiske reformbestræbelser
Udland
7. november 2007
EU’s udvidelse er på sporet, men tempoet er adstadigt, fremgik det, da Kommissionens årlige statusrapport blev fremlagt i går. Det er fortsat kun Kroatien, Makedonien og Tyrkiet, der er reelle forhandlinger med, men Unionen åbner nu døren for Serbien. Kommissionen havde lidt flere roser end ventet til de tyrkiske reformbestræbelser

Europa-Kommissionen gik så langt, som den vurderede var muligt i går, da udvidelseskommissær Olli Rehn fremlagde Unionens årlige karakterbog til rækken af håbefulde kommende medlemslande fra henholdsvis Balkan og Tyrkiet.

Tonen var forsigtigt optimistisk, og selv om der var kritik til Tyrkiet for ikke at oppe sig, når det gælder menneskerettighedssituationen i landet, var der også mange roser til det store lands håndtering af sommerens konstitutionelle krise.

Samt en reel nyhed: EU indgår i dag en ’tilnærmelsesaftale’ med den serbiske regering, fordi landet nu ifølge Unionen langt om længe »viser tilstrækkelig vilje« til at samarbejde om at pågribe formodede krigsforbrydere fra 1990’ernes krige på Balkan.

På et pressemøde i Bruxelles fortalte Rehn i går, at EU sigter efter at indgå lignende tilnærmelsesaftaler med alle landene i det vestlige Balkan senest i 2008.

Lidt til begge sider

I Rehns kabinet var der optimisme i går:

»Vi er fuldt ud klar over, at entusiasmen over for udvidelsen er begrænset både i visse medlemslande og blandt visse europæiske topledere, men det rokker ikke ved, at vi er forpligtede af de løfter, som Unionen har givet disse lande tidligere,« sagde en centralt placeret EU-diplomat fra udvidelseskommissærens kabinet til Information.

Diplomaten, som selv har været involveret i penneføringen på rapporten, siger videre, at »der vitterligt er sket fremskridt mange steder, som det er vigtigt at honorere. Der er ikke tvivl om, at Balkan-landenes langsigtede fremtid ligger i EU. Og hvad Tyrkiet angår, er der rigeligt i rapporten til at imødekomme både reformkræfterne i det tyrkiske samfund og de skeptikere i EU-kredsen, som med rette peger på store områder, hvor det går for langsomt, især hvad angår politiske frihedsrettigheder.«

Borgerrettigheder – igen

På sit pressemøde understregede Olli Rehn, at det er afgørende nødvendigt for Tyrkiets fortsatte fremskridt i forhandlingerne med EU, at tempoet kommer i vejret, når det gælder de indre reformer, der gik i stå i løbet af 2007:

»Det er nødvendigt med betydelige videre anstrengelser, hvad angår ytringsfrihed og rettighederne til ikke-muslimske religiøse samfund ... kampen mod korruption, retssystemet, fagforeningsrettigheder, børns og kvinders rettigheder, kulturelle rettigheder samt et civilt overblik over sikkerhedsstyrkerne.«

Det største umiddelbare problem for det store muslimske land er den omstridte straffelovsparagraf 301, der gør det strafbart for enhver at »fornærme tyrkisk identitet«.

»Det er ikke acceptabelt i et europæisk demokrati, at forfattere, journalister og andre intellektuelle – og borgere i al almindelighed – forfølges blot for at udtrykke sig kritisk og ikke-voldeligt,« sagde Rehn under mødet ifølge Ritzau.

Tyrkiet forhandler lige nu på fire ud af 35 politik-områder. Statusrapporten varsler dog, at forhandlingerne nu vil blive åbnet på to nye områder, nemlig forbrugerbeskyttelse og transeuropæiske netværk. Kommissionen forventer at åbne i alt 10 nye kapitler inden for det kommende år, fremgår det af gårsdagens rapport.

Kroatien på rette vej

Statusrapporten behandler også kandidatlandene Albanien, Serbien, Makedonien, Bosnien og Montenegro. Ingen af disse lande kan åbne egentlige forhandlinger endnu på grund af store problemer med blandt andet korruption og organiseret kriminalitet. Iagttagere regner ikke desto mindre fortsat med, at Makedonien kan starte forhandlinger det kommende år.

Om de igangværende optagelsesforhandlinger med Kroatien havde Kommissionen stort set kun pæne ord at sige:

»Vi ser fortsatte fremskridt i forhandlingerne og er på vej ind i en afgørende fase. Dette demonstrerer også for resten af regionen, at det europæiske medlemskabsperspektiv er konkret og opnåeligt. Kommissionen forventer, at fremgangen vil fortsætte,« sagde Rehn i går.

14 ud af 33 kapitler til forhandling er allerede åbnet, og to er lukkede, det vil sige færdigforhandlede. Kommissionen forventer, at yderligere 10 kapitler vil blive åbnet inden for de næste 12 måneder.

Folket skal med

Europa-Kommissionen viede også kræfter i rapporten til at »sikre den folkelige støtte til udvidelsen«:

»Kommunikation er en hjørnesten i EU’s udvidelsesstrategi. Fordelene og udfordringerne fra udvidelsen må og skal forklares bedre til offentligheden. Den offentlige mening om udvidelsen er påvirket af opfattelsen af tidligere udvidelser. Det er i den forbindelse essentielt at lytte til borgerne, at forholde sig til deres bekymringer og forsyne dem med yderligere informationer. EU har behov for at fremlægge yderligere faktuelle informationer om udvidelsen, så både fordelene og udfordringerne står klart for befolkningen.«

anra@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her