Læsetid: 4 min.

USA er i en torturknibe

Den amerikanske brug af druknesimuleringer i forhør har gjort det overordentligt vanskeligt at udnævne USA's næste justitsminister - hvis han kalder metoden ulovlig, åbner han for retsforfølgelser helt op til højeste niveau; hvis han ikke gør, kan det ødelægge tilliden til USA's respekt for menneskerettighederne
Den pensionerede Michael Mukasey blev tirsdag udspurgt af en senatskomite i Kongressen. George Bushs justitsministerkandidat nægtede at svare på om brugen af druknesimuleringer i forhør er ulovligt

Den pensionerede Michael Mukasey blev tirsdag udspurgt af en senatskomite i Kongressen. George Bushs justitsministerkandidat nægtede at svare på om brugen af druknesimuleringer i forhør er ulovligt

2. november 2007

WASHINGTON - Selv om udnævnelsen af George W. Bush's kandidat som USA's nye justitsminister nu er sat til afstemning på tirsdag, er det uklart, om Michael Mukasey vil blive udnævnt. Udnævnelsesprocessen har bragt torturdiskussionen op på allerhøjeste niveau i USA og endegyldigt gjort det officielt, at druknesimuleringen 'waterboarding' er blevet anvendt ved flere amerikanske forhør af terrormistænkte.

Den amerikanske brug af den middelalderlige teknik 'waterboarding' mod terrormistænkte i hemmelige amerikanske fængsler over hele verden er blevet et symbol på Bush-administrationens håndfaste begejstring for de hårdeste forhørsteknikker.

Selv om waterboarding i over et århundrede er blevet kategoriseret som tortur, og det amerikanske militær har fået forbud mod at anvende det, kan striden om CIA's fortsatte brug af metoden være medvirkende til at afspore udnævnelsen af præsident Bushs foretrukne kandidat til posten som justitsminister.

Michael Mukasey, pensioneret dommer fra New York og veteran fra adskillige retssager mod al-Qaeda, blev tirsdag udspurgt af en senatskomite. Her nægtede han at svare på, om teknikken var ulovlig. I stedet sagde han, at han personligt fandt teknikken "frastødende" og lovede at undersøge sagen nærmere, hvis han fik posten. Han forklarede også at han ikke kunne sige, om brugen af denne teknik var ulovlig, for han var ikke blevet orienteret om de amerikanske forhørslederes hemmelige metoder, og han ønskede ikke at stille de CIA-folk der benyttede den, i en "juridisk vanskelig position".

Slowmotion-kvælning

Selv om Kongressen i 2005 forbød det amerikanske militær at benytte waterboarding, gjaldt forbuddet ikke CIA. Som resultat, fortalte Mukasey senatorerne, var det ikke klart om denne teknik - eller andre grove metoder - udgjorde "grov, umenneskelig eller nedværdigende" behandling. Hans svar tilfredsstillede dog ikke Demokraterne, og hans godkendelse kan nu afhænge af om han er villig til at sige at torturmetoden er imod amerikansk lovgivning.

Det var endnu en ydmygelse for Bush at Malcolm Nance onsdag offentligt fordømte brugen af waterboarding. Nance er rådgiver på terrorområdet for de amerikanske ministerier for indenrigssikkerhed, specialopgaver og efterretning. Han afslørede at waterboarding bruges i træning ved USA's flådeafdeling for Overlevelse, Undvigelse, Modstand og Flugt i San Diego og hævdede, at have overværet og stået i spidsen for 'hundredvis' af waterboard-øvelser. Selv om disse kun varer et par minutter, og finder sted under medicinsk overvågning, konkluderede han at "waterboarding er en torturteknik - basta."

Waterboarding foregår ved at man binder den person man afhører til et bræt, mens man tvinger vand ned i hans lunger gennem et stykke klæde der dækker hans ansigt. Under processen tvinger man ham til at holde munden åben. Ifølge Nance er der i praksis tale om en form for slowmotion-kvælning.

Et offer vil typisk gå i panik mens vandet fylder hans lunger. "Hvor meget man skal drukne," skrev han i en artikel i Small Wars Journal, "afhænger af det ønskede resultat og den pågældendes stædighed."

"Et hold af læger holder øje med mængden af vand der indtages, og de fysiologiske tegn der viser sig når drukneeffekten går fra smertefuld psykologisk oplevelse til skræmmende, kvælende straf og til den endelige dødsspiral. For den udenforstående er det grusomt at overvære."

30 simulerede dødsfald

CIA's direktør, Michael Hayden har forsøgt at afdramatisere situationen. Han hævder at siden 2002, er aggressive forhørsmetoder hvor en fange tror han er ved at dø, kun blevet benyttet på omkring 30 ud af 100 al-Qaidamistænkte, tilbageholdt af USA. En embedsmand fra CIA har fortalt New York Times at waterboarding kun er blevet benyttet tre gange. I et forsøg på at retfærdiggøre brugen af metoden, og den fortsatte brug af aggressive forhørsmetoder over for mistænkte i de hemmelige CIA-fængsler, har Bush-administrationen udtalt, at afhøringen af al-Qaidas næstkommanderende, Khalid Sheikh Mohammed var en succes, netop på grund af at man brugte waterboardingmetoden.

Mens de amerikanske medier typisk hævder at waterboarding omfatter 'simuleret drukning', forklarede Nance at "eftersom lungerne i praksis fyldes med vand", er der intet simuleret ved det. "Waterboarding," siger han, "er slowmotion kvælning, med tid nok til at overveje uafvendeligheden af blackout og udånding. Når det bliver gjort ordentligt, er det en kontrolleret form for død."

Nance fortæller videre, at amerikanske soldater bliver trænet i at modstå waterboarding, det sker under opsyn af en læge, en psykolog, en forhørsleder og et overvågningshold. "Når det udføres med selv moderat intensitet over en længere periode og på en intetanende fange - så er det tortur, ingen tvivl om det," tilføjer han. "De fleste mennesker kan ikke tåle at overvære en højintens, kinetisk afhøring. Man skal gå ud over grænserne for sin grundlæggende menneskelige værdighed for at udholde synet, eller selv fremprovokere resultatet. Brutaliteten tvinger dig ud i et personligt moralsk dilemma mellem menneskelighed og had. Det efterlader dig med spørgsmålet om betydningen af, hvad det vil sige at være amerikaner."

Der bliver taget stilling til Mukaseys nominering i Senatet i næste uge. Tre demokratiske præsidentkandidater, deriblandt Hillary Clinton, har allerede sagt at de ikke vil støtte ham. Fra Det Hvide Hus forlød det derimod onsdag at man ikke mente, hans udnævnelse var i fare.

udland@information

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

P.P. Pychotic personalities. Custodians of chaos. The mask of sanity.
Længe leve ondskabsfuldheden, læger,og andre do good.Selvpinere står i kø for at hudflette.Længe leve den republikanske verdensuorden, det 4 rige, hail the chief.

Tom W. Petersen

USA udøver tortur eller betaler andre for at gøre det for USA.
USA tilbageholder mennesker i fangenskab uden lov og dom.
Hvad forstår vi egentlig ved begrebet "slyngelstat"?

Ved begrebet slyngelstat, forstår vi tilsyneladende følgende: En stat der gør det som USA gør, men ikke vil gøre som USA siger.

Med hvilken ret føler USA sig hævet over Burma, Iran, Nordkorea og andre stater, som de amerikanske maghavere og massemedier rutinemæssigt rakker ned på?

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Ja, ja, bare svin USA til. Hvad ved vi egentlig omkring, om dansker har været involveret i torturmetoder for den danske regering. Det eneste, som vi har er, at den danske statsministers og den danske justitsministers ord for er, at de gerne vil have tortur fremtvungne oplysninger.
Så Danmark tager godt nok også afstand fra tortur, men den danske regering har sine forbehold. Og det gør det også betydelig letter, at samarbejde med en allieret som bl.a. USA.