Baggrund
Læsetid: 3 min.

Aberne hærger indiske byer

Selvom de er nok så hellige, er aberne ikke længere velkomne i Indiens storbyer. At Delhis viceborgmester blev dræbt af en abeflok har ikke hjulpet på deres popularitet
Der hænger hellige aber på lur overalt i den indiske hovedstad, New Delhi. Aberne vurderes at være ansvarlige for omkring 2.000 angreb på mennesker om året.

Der hænger hellige aber på lur overalt i den indiske hovedstad, New Delhi. Aberne vurderes at være ansvarlige for omkring 2.000 angreb på mennesker om året.

Manish Swarup

Udland
19. december 2007

Det var en smuk søndag morgen i oktober i en velhaverforstad til Delhi. Hovedstadens viceborgmester, SS Bajwa, nød avisen og en kop te på terrassen, da tre aber angreb ham. Antallet af aber, der hang ud og ventede på godbidder omkring det nærliggende tempel var steget voldsomt, så - som enhver i kvarteret - havde han en kæp parat. Men overmagten var for stor. Han styrtede ned fra altanen og døde senere på hospitalet.

Mindre end en måned senere: 25 beboere i et af Delhis slumkvarterer såres, da de prøver at forhindre en abe i at stjæle et spædbarn.

Episoderne ryddede forsiderne på de indiske aviser og åbnede endnu engang en af de mere usædvanlige fronter i de moderne indiske storbyer: dyrerne mod menneskene.

"Abehærens invasion", "Primaterne er tilbage", "Stop abeterroren", lød overskrifterne fulgt af harmdirrende debatindlæg om, at myndighederne havde ladet stå til og tilladt aberne at indtage byerne. En invasion er måske en overdrivelse, men aberne er til stede overalt i den indiske hovedstad, og de vurderes at være ansvarlige for omkring 2.000 angreb på mennesker om året.

På lur

På tagryggene på udkig efter et åbent køkkenvindue eller en uopmærksom frugtsælger. Henslængte i midterrabatten på de befærdede hovedveje, tilsyneladende uvidende om egen dødelighed.

Rundt om regeringsbygningerne, hvor de flere gange har forhindret embedsmændene i at komme på arbejde, i ét tilfælde har stjålet hemmeligstemplede dokumenter fra forsvarsministeriet og i en anden episode har forhindret formanden for parlamentet i at benytte sin embedsbolig i måneder.

Ved hospitalerne, hvor de bekymrede besøgende satser på god karma ved at stikke dem en banan, men et af de store hospitaler i 2001 måtte nedkæmpe en flok med kæppe, fordi de rev droppene ud af patienternes arme for at drikke glukosen.

Ifølge den indiske dyrebeskyttelsesorganisation er menneskene dog selv ude om miseren.

"Fænomenet er en sideeffekt af Indiens hastige urbanisering. I takt med at Delhi udvider sig med omkring en halv million nye tilflyttere om året, reduceres de grønne områder omkring byen og abernes naturlige vandområder bliver drænet. Vi må selv tage ansvar for, at de er blevet vores naboer," hed det i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med viceborgmesterens død.

Mislykkede forsøg

Ingen ved nøjagtigt, hvor mange aber, der er i Delhi. Skønnene varierer mellem 5.000 og 25.000. Der er blevet gjort flere forsøg på at reducere bestanden blandt andet ved hjælp af sterilisering, men også med mere opfindsomme metoder.

I 2004 eksperimenterede bystyret således med at opstille højfrekvenshøjtalere, der efter sigende skulle skræmme aberne væk, og der blev sendt større artsfæller, de såkaldte langur-aber, ind i særligt hærgede områder for at skræmme de mindre væk. I flere tilfælde har private virksomheder i frustration over myndighedernes passivitet selv hyret abetæmmere, der har patruljeret ejendommen med langurer. Ifølge Delhis bystyre blev der sidste år indfanget omkring 500 aber i Delhi, der skulle slippes fri i skovene i nabostaterne, men ingen ville tage imod dem, så de endte i et abefængsel ved indfaldsvejen til Delhi.

At slå aberne ihjel er nemlig ikke en mulighed, da de på linje med køer betragtes som hellige. De er efterkommere af den populære abegud Hanuman, der gennem sin tro tjeneste for sagnkongen lord Ram blev symbol på styrke, udholdenhed og hengivenhed. At indfange og deportere dem er derfor den eneste mulighed, eftersom Delhis eneste abefanger på fuldtid sagde op, fordi han følte sig chikaneret af dyreaktivister.

Da han drog tilbage til sin landsby, var Delhis kamp mod primaterne på sit absolutte lavpunkt. Efter viceborgmesterens ulykkelige skæbne intensiverede bystyret indsatsen for at skaffe nye abefangere, men måtte søge mod nabolandet Nepal, da det trods værgekampagner i fattige landsbyer i det nordlige Indien ikke havde held med at skaffe folk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her