Læsetid: 3 min.

Advokat: Shariabeskytter kvinder

Sharia-loven blev brugt forkert, siger advokat for den saudiarabiske pige, der blev idømt piskeslag efter en gruppevoldtægt. Redaktør forudser, at sagen bliver et vendepunkt for landets modernisering
Udland
6. december 2007

ISTANBUL - Der kan meget vel komme noget godt ud af voldtægtssagen i Saudi-Arabien. For det er kun gennem offentlig debat, samfundet kan forandres, siger chefredaktør for det saudiarabiske dagblad al-Watan, Jamal Khashoggi.

Ørkenlandet har de seneste uger gennemlevet en international mediestorm, efter sagen om den 19-årige pige, der blev gruppevoldtaget, er kommet frem, og det har pint saudiaraberne. De er kede af at se deres land fremstillet som tilbagestående og nærmest stenalderligt, og de bryder sig heller ikke om, at internationale medier og politikere forsøger, at diktere kong Abdallah til at benåde pigen. Hun blev efter voldtægten idømt 200 piskeslag for at have overtrådt loven om kønsadskillelse, og det har medført ophidsede protester fra hele verden.

Gerningsmændene har fået mellem to og ni års fængsel. Menneskerettighedsadvokaten Fawzia al-Uyuni var med som bisidder under det sidste retsmøde i sagen, hvor dommen over pigen blev skærpet fra 90 piskeslag til 200. Dommeren fandt, at straffen var i overensstemmelse med sharia-loven, der er Saudi-Arabiens straffelov. I vestlig presse har sharia-loven derfor stået for skud, men både den kritik og den lokale dommers brug af loven er Fawziya al-Uyuni helt uenig i.

"Dommeren har slet ikke anvendt sharia-loven, for den siger, at straffen for voldtægt er halshugning. Sharia-loven beskytter kvinders rettigheder. Den er ikke en hindring for menneskerettighederne, men ved vore domstole afhænger en dom af den pågældende dommers humør. Sharia-loven er ikke dårlig, det er vores dommere, der ikke anvender den," siger al-Uyuni.

Ingen debat

I kongeriget har man fordømt forbrydelsen, men den offentlige debat har ikke handlet så meget om straffen til pigen og de milde straffe til gerningsmændene. I stedet har den fokuseret på, hvem har skylden for, at landet er blevet tilsværtet i udlandet. Den voldtagne piges advokater er blevet beskyldt for, at det er dem, der har medvirket til at stille den ærekære nation i et dårligt lys, men det afviser Fawzia al-Uyuni, og afviser også, at det er de vestlige mediers ansvar.

"Retsvæsenet har skabt det negative billede af kongeriget. Det er ikke Vestens skyld, for det var ikke Vesten, der begyndte at grave i vores sager. Kongeriget har skrevet under på menneskerettighedsaftaler, og det er det internationale samfunds pligt at lægge pres på kongeriget for at få dem implementeret. Den her sag er en alvorlig overtrædelse af menneskerettighederne," siger Fawzia al-Uyuni.

Jamal Khashoggi, chefredaktør for dagbladet al-Watan, der er Saudi-Arabiens mest progressive avis og den, der går længst for at udfordre grænserne for pressefrihed. Han fordømmer sagen, men beskriver den som en milepæl eller et vendepunkt for forandringen af det saudiarabiske samfund. Samtidig er det en prøvesag for landets medier, fordi det er uden fortilfælde, at pressen har kritiseret dommen.

"Vi er meget forsigtige og bange for at blande os i det juridiske system. Som medier skal vi lære at navigere. Vi skal finde ud af, om det er i orden, at vi taler med dommeren, med advokaterne, anklageren og de implicerede. Sagen fylder ikke så meget i medierne, men i offentligheden er der debat, og det vil blive en milepæl i omstillingen af dette samfund. Efter den her sag vil kontroversielle domme ikke passere ubemærket," siger Jamal Khashoggi.

Både chefredaktøren og menneskerettighedsadvokaten er enige om, at roden til konflikten ligger i retssystemet og ikke hos kongen, selv om han er enevældig.

"Jeg skelner mellem den politiske myndighed og den juridiske. Jeg fordømmer stærkt den sidste og kritiserer ikke den første. Kongen har fremlagt flere reformer, som vil stoppe den slags praksis. Men hver gang der har været et glimt af håb om forandring, har ekstreme hoveder stillet sig i vejen og forhindret det," siger Fawzia al-Uyuni.

Kong Abdallah satte i oktober en reform af retsvæsenet i gang, så det i fremtiden ikke længere vil være muligt, at landets dommere fastsætter straffe helt uden sammenhæng med retspraksis. Dermed kan sager som voldtægssagen fra Qatif undgås i fremtiden, mener Khashoggi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her