Læsetid: 4 min.

Baptistpræst ånder Giuliani i nakken

Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee stormer frem i meningsmålingerne. Han ligner en mulig republikansk præsidentkandidat, men vil han overleve granskningen i sin fortid?
Mike Huckabee er afslappet, jovial, veltalende og vittig. Og ligner lige nu Rudy Giulianis værste konkurrent i kapløbet om at blive republikanernes præsidentkandidat.

Mike Huckabee er afslappet, jovial, veltalende og vittig. Og ligner lige nu Rudy Giulianis værste konkurrent i kapløbet om at blive republikanernes præsidentkandidat.

Charlie Neibergall

6. december 2007

TILTON, New Hampshire - Det Republikanske Partis nye stjerne synes lidt beklemt ved situationen.

Præsidentkandidaten med det sjove bondenavn Mike Huckabee har sagt ja til at spille el-bas med tre gymnasieelever fra skoleorkestret i Tilton, en provinsby i New Hampshire.

Men nu står Huckabee med de store, våde øjne og den lidt slatne fremtoning - rekvireret efter at have smidt 50 kilo af sit korpus under en slankekur - her på scenen i gymnastiksalen og skal spille to numre for et publikum af teenagere, hvoraf de fleste formentlig endnu ikke er 18, når delstaten går til primærvalg 8. januar. Stemme vil de ikke.

Er det nu den rigtige beslutning for en kandidat til landets højeste politiske embede at spille el-bas på landsdækkende tv? Rockseancen er så åbenlyst arrangeret for det kæmpe presseopbud, som Huckabee er begyndt at tiltrække, efter at en ny meningsmåling i Iowa - den første stat med partivalg 3. januar - viser ham som den foretrukne republikanske præsidentkandidat.

Den tidligere guvernør i sydstaten Arkansas er med ét blevet rødglødende hot i den den amerikanske valgkamp. Alle taler om præsidentvalgets første store overraskelse. I går blev han placeret som nummer to i en landsdækkende meningsmåling foretaget af The Los Angeles Times/Bloomberg.

Huckabee ånder New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani i nakken med 17 pct. mod 23 pct. I løbet af to måneder har Giuliani mistet støtte på 9 procentpoint.

Herefter følger kandidater som John McCain, Fred Thompson og Mitt Romney.

Kristen leder

Uden overdrivelse kan det konstateres, at intet er afgjort i den republikanske lejr. Situationen er mere flydende end nogensinde. I Iowa vil Huckabee og Romney kæmpe om førstepladsen. Fem dage senere i New Hampshire er Romney - tidligere guvernør i nabostaten Massachusetts - storfavorit. En meningsmåling i The Washington Post i går giver ham 37 pct. mod 9 pct. til Huckabee, som ligger bagefter McCain og Giuliani i New Hampshire.

Variationen i opbakningen til Huckabee i de to første stater med partivalg skyldes primært, at omtrent 40 pct. af de republikanske vælgere i Iowa er kristne konservative, mens det tilsvarende andel i New Hampshire er 15 pct. Det er denne vælgerbloks pludselige tilslutning til den 'kristne leder' og tidligere baptistpræst Huckabee, som har pustet vældigt liv i den indtil for nylig ret ukendte kandidats kampagne.

Det er som om de kristne konservative vælgere endelig har fundet deres messias i Mike Huckabee efter lang tids frustreret søgen blandt et kuld præsidentkandidater, hvor den eneste anden ægte religiøse er mormonen Romney. Denne er nu truet på sit politiske liv af den 'ægte' kristne Huckabee og har derfor i den seneste uge affyret den ene beskyldning efter den anden mod bondeknolden fra Little Rock, Arkansas.

Jovial og vittig

I dag holder Romney en tale i Texas om sin opfattelse af religionens rolle i amerikansk politik i et desperat forsøg på at holde fast i nogle af de konservative kristne stemmer, der føler sig fristet af Huckabees baggrund og budskab.

En enkelt dag tilbragt med Huckabee er nok til at indse, at han er en seriøs kandidat til embedet.

"Jeg kan forestille mig ham som præsident," bemærkede Matt Taibbi i Rolling Stone Magazine fornylig.

Huckabee er afslappet, jovial, veltalende og vittig. Han er godt begavet. Han har grundigt gennemtænkt sin politiske strategi, som består af en blanding af kristne værdier og økonomisk populisme. Huckabee er imod abort, homoægteskab og stamcelleforskning. Men samtidig taler han de mindre bemidledes sag. Fattige skal have forbundsstøtte til sygesikring. Alle børn skal være dækket. Han vil bekæmpe klimaændringer og lukke Guantánamo-basen ned. Han kalder drukneforhørsmetoden praktiseret af CIA for tortur.

Sweet Home Alabama

Under en skov af mikrofoner i Concord, New Hampshire, kunne han høres tale om, at USA's bør lægge mindre vægt på militærmagt i sin bekæmpelse af "radikal islamisk jihadism". I sin tale til byens handelskammer på det lokale Holiday Inn sagde han.

"Jihadisterne vil ikke lade os være i fred. Men de kæmper også en intern krig om den rette tolkning af koranen, hvor nogen perverterer islam og vil dræbe alle de vantro."

Huckabee taler med social indignation om USA's fattige og tabere. Men han virker ikke som den kynisk manipulerende populist.

Da han har lagt basguitaren på skolen i Tilton efter at have spillet sydstatssangen "Sweet Home Alabama", taler han engageret om de 6.000 børn i USA, der hver dag dropper ud af skolen og ender på storbygader og i fængsler.

Præsidentkandidatens forklaring er godt nok forsimplet.

"Det skyldes, at vi har et undervisningssystem fra det 19. århundrede, som kun lægger vægt på læsning og regning. Vi skal tilbage til de kreative fag som formning, musik og kunst. Det vil holde børnene i skolen."

De næste par uger vil Huckabee komme under mediernes og de andre kandidaters lup. Han stammer fra samme by, Hope, og samme korrupte politiske kultur som Bill Clinton. Der vil sikkert være meget snavs at grave frem. Spørgsmålet er, om vælgerne vil ignorere det eller tage ved lære af Clinton-tiden.

Læs Martin Burcharths blog Amerikanske Perspektiver på luftskibet.information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu