Læsetid: 1 min.

EU kan ikke enes om holdning til Rusland

Der opstod i går forvirring om EU's holdning til valget i Rusland. Flere er bekymret over valget, mens Frankrigs præsident lykønsker præsident Putin
I Moskva var medlemmer af en Kreml-tro ungdomsorganisation i går på gaden for at fejre Putin-partiet Forenede Ruslands valgsejr.

I Moskva var medlemmer af en Kreml-tro ungdomsorganisation i går på gaden for at fejre Putin-partiet Forenede Ruslands valgsejr.

Misha Japaridze

5. december 2007

Der var i går forvirring om EU's holdning til parlamentsvalget i Rusland, efter at Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, ringede til Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at lykønske ham med resultatet.

Den franske leders gestus satte ham i modsætningsforhold til den tætte allierede Tyskland, der har erklæret, at valget "hverken var frit eller retfærdigt" efter vestlige standarder. De fleste andre EU-landes regeringer har udtrykt bekymring over rapporter om uregelmæssigheder.

Sarkozys opringning synes også at gå imod hans eget udenrigsministeriums kritik af parlamentsvalget.

Diplomater sagde, at det portugisiske EU-formandskab forsøger at skabe enighed blandt de 27 EU-lande om en fælles holdning til parlamentsvalget. Men formandskabet får forskellige meldinger i de europæiske hovedstader.

Polens premierminister, Donald Tusk, ønsker et bedre forhold til Rusland, men ingen skal tage fejl af, at det russiske parlamentsvalg i weekenden ikke fandt sted efter demokratiske standarder. Det sagde Donald Tusk i går på et pressemøde i Bruxelles.

"Vi bør ikke være tolerante over for situationer, hvor visse demokratiske standarder brydes," sagde Tusk.

Men "ingen i Europa vil udfordre resultaterne", betonede han samtidig.

"Vi vil gøre alt for at gøre forholdet til Rusland mere åbent," sagde Tusk.

Ville 'beskytte' sejren

I Moskva demonstrerede mellem 5.000 og 10.000 unge tilhængere af Vladimir Putin til sent mandag for at "beskytte" regeringspartiet Forenede Ruslands sejr ved parlamentsvalget. De unge, hvoraf de fleste kom fra organisationen Nasji (Vort Folk), frygter, at "russiske forrædere eller udenlandske kræfter vil stjæle" valgsejren.

"Vi har vundet. Men vi kan ikke hvile. Der er dem, der vil tage sejren fra os," sagde Nasji-lederen Nikita Borokov til russiske medier.

Han advarede om, at der er udenlandske kræfter, som arbejder på en folkelig opstand magen til Orangerevolutionen i Ukraine for tre år siden for at fjerne Putin fra magten.

Tegn på en sådan opstand er der dog ikke, og påstanden blev af iagttagere kaldt "paranoid".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu