Læsetid: 3 min.

'Vi forsvarer Europa mod muslimsk aggression'

I dag udløber tidsfristen for EU, USA og Ruslands forsøg på sammen at forhandle en løsning om provinsen Kosovos status i forhold til Serbien. Mæglingsprocessen er slået fejl. De godt 90 procent kosovoalbanere af de to millioner borgere har varslet, at de måske til januar, udråber selvstændighed. Det betyder overhængende risiko for vold og uro mellem serbere og albanere
Udland
10. december 2007

Ånden fra den serbiske nationalhelt zar Lazar, der var en middelalderlig, serbisk fyrste, som blev dræbt under kampe mod de ottomanske tyrkere i slaget på Solsortesletten i Kosovo i 1389, er sjældent langt borte fra den serbiske psyke. Nederlaget har i folkloren forvandlet sig til en manifestering af den serbiske nation, med Kosovo som dens vugge.

Zar Lazar-garden er en serbisk, paramilitær gruppe, der har truet med at begynde »en ny krig til befrielse af Kosovo«. Ved gardens indvielsesparade for nylig i den serbiske by Krusevac, dukkede 200 mænd op i gaderne, klædt i kampuniformer, der mindede om Tigrenes, den private nationalistiske hær, der blev ledet af den notorisk brutale serbiske militsleder Arkan i 1990’erne.

Mange var iført T-shirts med emblemer fra den opløste serbiske politienhed, JSO, og de fleste hævdede at være tidligere politifolk eller soldater.

Alexander, som kun ville oplyse sit fornavn, siger: »Alle vore mænd er trænet i våbenbrug og til at beskytte sig selv. Kosovo har altid været en del af Serbien, og vi vil ikke se det blive en del af et større Albanien. Hvad Vesten må forstå er, at vi ikke blot forsvarer Serbien, vi forsvarer Europa mod muslimsk aggression.«

Kosovo er det kort, serbiske politikere spiller ud, når de forhandler med Vesten. En anerkendelse af uafhængighed, siger de, vil føre serbiske stemmer i hænderne på Milosevic-lignende nationalister, og landet i armene på Vladimir Putins Rusland.

Det serbiske radikale parti har elskværdigt hjulpet dette argument på vej ved at afholde massedemonstrationer og krævet ikke blot, at Kosovo forbliver serbisk, men har også intensiveret kampen for et ’Storserbien’, der omfatter Republika Srpska – nu en del af Bosnien-Herzegovina – og republikken Krajina, en selvproklameret serbisk stat beliggende i Kroatien, den blev opløst efter underskrivelsen af fredsaftalen i Dayton.

I dag er den serbiske hovedstad, Beograd, en anden, end da den blev bombet af NATO tilbage i 1999. Da manglede man alt, og inflationen lå oppe på 140 procent. Nu ser man endnu flere modebutikker, barer og banker. Men Serbiens økonomi har det stadig dårligt, og et medlemskab af EU i 2014 står stadig som den store redning for landet – 2014 er 100-året for mordet på ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo, og den efterfølgende altomfattende krig i Europa.

Til trods for alle advarslerne om en drejning mod Øst ved serberne godt, at de har brug for Vesten. Men man har en opfattelse af, at den pris EU kræver, gentagne gange er blevet sat i vejret.

Serbien har gennemført omfattende reformer, og Slobodan Milosevic og andre eftersøgte for krigsforbrydelser er blevet overgivet til krigsdomstolen i Haag. Men nu, lyder omkvædet, kommer et nyt krav – man må opgive Kosovo.

Der synes ikke at være megen udsigt til at de sår, historien har tilføjet Balkan, vil læges med den nye generation.

Ved en international fodboldkamp i den serbiske hovedstad for nylig mellem Bayern München og Røde Stjerne fra Beograd blev der gentagne gange sunget, at Kosovo vil forblive en del af Serbien.
På det juridiske fakultet ved Novo Sad-universitetet, var stemningen frustreret og vred.

»Vi har været underlagt økonomiske sanktioner, vi er blevet bombet af NATO og nu oplever vi, at vores land alligevel bliver delt,« siger den 21-årige Elena.
»Hvor længe vil Vesten fortsætte med at straffe os for Milosevic?

© The Independent & Information
Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her