Læsetid: 6 min.

Frankrigs nye førsteelskerinde

Mick Jagger, Eric Clapton og Donald Trump - alle blev de fortryllet af den italiensk-franske supermodel og sangerinde. Nu ser også den franske præsident ud til at have kapituleret for hendes magi
Frankrigs nye førstedame? Carla Bruni har tidligere kritiseret Frankrigs præsident for at slå hårdt ned på den illegale indvandring og selektere de -nyttige- immigranter. Det har dog tydeligvis ikke forhindret hende i at indlede en romance med ham alligevel. Derudover har hun tidligere sagt, at hun ikke kan fordrage machomænd. Pudsigt nok er Sarkozy netop blevet kaldt macho af sin tidligere kone, Cecilia Sarkozy. Sidst men ikke mindst, har Carla Bruni sagt, at hun ikke kan elske en mand, der ikke kan lide musik. Netop den egenskab er Nicolas Sarkozy ikke kendt for.

Frankrigs nye førstedame? Carla Bruni har tidligere kritiseret Frankrigs præsident for at slå hårdt ned på den illegale indvandring og selektere de -nyttige- immigranter. Det har dog tydeligvis ikke forhindret hende i at indlede en romance med ham alligevel. Derudover har hun tidligere sagt, at hun ikke kan fordrage machomænd. Pudsigt nok er Sarkozy netop blevet kaldt macho af sin tidligere kone, Cecilia Sarkozy. Sidst men ikke mindst, har Carla Bruni sagt, at hun ikke kan elske en mand, der ikke kan lide musik. Netop den egenskab er Nicolas Sarkozy ikke kendt for.

Francois Mori

Udland
22. december 2007

Man ved, man er ved at blive gammel når Frankrigs præsident holder romantiske stævnemøder med Mick Jaggers ekskæreste. 39-årige Carla Bruni, supermodellen, der blev sanger og elskerinde for, blandt mange andre, Mick Jagger, Eric Clapton og Donald Trump, er nu den nye kvinde i Nicolas Sarkozys liv.

Og for en gangs skyld behøver verdens medier ikke at iføre sig listesko over for det strenge franske forbud mod at snage i privatlivets fred. Det lykkelige par drog i forrige weekend til Disneyland Paris og poserede strålende af nyforelskelse foran en hob af paparazzi-fotografer, der fulgte i hælene på dem under hele deres rundtur i forlystelsesparken. Hvis man ønsker 'hide your love away', som det hedder i den gamle Beatles-sang, tager man ikke til Disneyland en uge før jul. Blandt de sladderblade, som i denne uge offentliggør deres fotografier af begivenheden, er Paris Match, der ejes af Sarkozys gode ven Arnaud Lagardère. Med andre ord er dette altså et officielt prins møder prinsesse-eventyr.

Siden han blev skilt fra sin kone, Cécilia, i oktober har tabloidaviser og internetrygter knyttet Sarkozy til en stribe smukke kvinder fra medie- og showbusinessverdenen. De fleste af disse forlydender ser ud til at have været ren spekulation, men denne gang er det anderledes. Den 52-årige præsident skal have mødt den italiensk-fødte, men fransk opvoksede Madame Bruni ved en uformel politisk sammenkomst for tre uger siden. De blev siden set sammen i parken omkring Versailles-slottet forrige weekend igen, og sidste lørdag medbragte de som så mange andre fraskilte deres respektive børn til Disneyland. Ifølge nyhedsbureauet Agence France Presse tilbragte parret og deres børn natten på Disneyland Hotel, 15 kilometer øst for Paris.

Christophe Barbier, redaktør af det ansete ugemagasin L'Express, er ven af Bruni. Han fortæller, at han selv ringede til den tidligere fotomodel, inden hans publikation som den første kom med historien om romancen med Sarkozy.

"Hun har bekræftet deres forhold," siger han. "Hun sagde også, at publicity ikke bekymrede hende, fordi det fra nu af skulle være en offentligt kendt kærlighedsaffære."

Madame Bruni har længe figureret højt på lister over verdens smukkeste kvinder. Med hvad hun engang selv har kaldt sine "katteøjne" og sine høje kindben bærer hun en slående lighed med - Cécilia Sarkozy.

Hun havde en on and off-affære med Mick Jagger, da hun var i 20'erne og blev berømt som den første i en generation af supermodeller, der også talte Naomi Campbell og Kate Moss. Modelarbejdet lagde hun på hylden, da hun havde passeret de 30-31 år, hvorpå hun med en vis succes relancerede sig selv som international popstjerne, alt imens hun undervejs datede en forbløffende flok af rige og berømte mænd, deriblandt den amerikanske milliardær Donald Trump, filmstjernen Kevin Costner og det britiske rockikon Eric Clapton.

Hapsede sønnike

Da hun for syv år siden boede sammen med forlæggeren Jean-Paul Enthoven gik det hverken værre eller bedre, end at hun forelskede sig i hans søn, som var 10 år yngre end hende selv. De giftede sig, efter at han havde ladet sig skille fra sin daværende kone, Justine Lévy, datter af den mere velkendte franske filosof, Bernard-Henri Lévy. Madame Lévy tog i øvrigt en elegant hævn i 2004, da hun skrev en bestsellerroman, der løseligt var baseret på tyveriet af hendes husbond. Rien d'important 'Blæse være med det' hed den. Mme Bruni så dog ikke ud til at lade sig gå på af det. Hun havde egne succeser at fejre. Hendes første album, 'Quelqu'un m'a dit' ('Nogen har fortalt mig') udkom samme år til ledsagelse af klukkende munterhed i den franske musikpresse. En ren bagatel, for meget folkemusik, for gammeldags, lød dommen, men kritikerne kunne ikke forpurre, at udgivelsen fik kultstatus med over to millioner solgte eksemplarer i Europa. En britisk kritiker lovpriste den som "lækkert smægtende". Brunis anden plade, der rummer musikalske arrangementer omkring digte af Emily Dickinson, Dorothy Parker, W. H. Auden og W. B. Yeats, udkom tidligere i år. Sin kærlighed til engelsk poesi stammer, hævder hun, fra engelsktimerne hos hendes "ven og lærer", den engelske sanger Marianne Faithful.

I et tidligere interview med The Independent var det tydeligvis vigtigt for Mme Bruni at betone, at hun ikke levede op til den populære fordom om, at supermodeller ikke har for meget mellem ørene: "Selv når jeg fik ordnet mit hår backstage før et modeshow, kunne jeg finde på at smugle en Dostojevskij-roman med mig og læse den bag coveret af et eksemplar af Elle eller Vogue," sagde hun og tilføjede: "Men det ville være prætentiøst af mig at påstå, at jeg var mere intelligent end mine supermodelkolleger."

I interviewet afslørede hun også, at hun som barn deltog i fællessang-aftener i forældrenes hjem med venner af familien som Maria Calls og Herbert von Karajan. Mme Bruni er datter af en af Norditaliens rigeste industrifamilier, Bruni Tedeschi'erne. Hendes søster, Valeria, er skuespiller og filminstruktør. Deres farfar grundlagde virksomheden Ceat, som blev den næststørste italienske gummifabrikant efter Pirelli. Hendes mor, Marysa Borini, var en feteret koncertpianist, mens hendes far, Alberto, solgte familievirksomheden I 1970'erne og flyttede til Frankrig for at komme væk fra den bølge af mord og bortførelser, som De Røde Brigader udsatte politikere og erhvervsledere for i perioden.

"Musik var det, der fyldte mest i mine forældres liv," sagde Mme Bruni i et andet Independent-interview fra 2004.

"Min mor plejede altid at sige, at hun kunne elske en mand, som hverken var flot eller stærk, men at hun umuligt kunne elske en mand, der ikke elskede musik. Jeg har det præcis på samme måde!"

Sarkozy i 'paparazzi-idyl'

Nicolas Sarkozy er stor fan af den evige franske rockstjerne, Johnny Halliday, men derudover ser musik ikke ud til at have fyldt meget i hans overtegnede kalender. Om sin smag for mænd bemærkede Mme Bruni engang:

"Alle mænd, jeg har elsket, har det til fælles, at de har en stærk feminin side. Jeg finder feminine mænd meget virile og machomænd meget skrøbelige. Machismo er en forsvarsmekanisme."

Pudsigt nok er en af Cécilia Sarkozys implicitte kritikpunkter af sin tidligere mand, at han var alt for determineret og fuldstændig manglede en feminin side af sin personlighed.

Mme Brunis venskab med centrumhøjre-præsidenten er usædvanligt af flere andre grunde. Hun er tidligere blevet opfattet som venstreorienteret og har sågar offentligt kritiseret Sarkozys bestræbelser på at slå hårdt ned på illegal immigration til Frankrig og kun udvælge "nyttige indvandrere".

Fra præsidentens synspunkt må det celebre forhold indebære såvel fordele som ulemper. Mme Brunis mange tidligere romancer tyder ikke på, at hun vil være mere tilbøjelig end Cécilia til at spille rollen som tilbagetrukken hjælper i skyggen af hans egen højspændte personlighed. På den anden side er præsident Sarkozys popularitetstal for første gang begyndt at falde. Hans opløste ægteskab har sat en plet på hans ry som en mand, der har styr på alt, navnlig blandt franske mænd. En medieombejlet kærlighedsaffære med en af verdens smukkeste kvinder kunne udmærket komme på et tilpas tidspunkt her. Centrumhøjreavisen Le Figaro, der alle dage har været en loyal formidler af præsidentens aktiviteter præsenterede hende stolt som "præsidentens kæreste", mens centrumvenstreavisen Libération mere skumlende konstaterede, at præsidenten åbenbart var frafaldet sit tidligere løfte om at holde sit offentlige og private liv adskilt og nu åbenbart foretrak at leve i en "paparazzi-idyl".

Vil Mme Bruni vedblive med at være Frankrigs førsteelskerinde? Eller vil hun gå skridtet videre og blive Frankrigs første udenlandsk fødte førstedame? Det sidste er næppe sandsynligt. Meget vil nok afhænge af, om Sarkozy lytter til sin mor, hvem han er dybt hengiven. Og i et interview for to uger siden sagde den 80-årige Andrée Sarkozy:

"I hans position kan han vælge og vrage. Men jeg håber ikke, at nogen spekulerer i bryllupper. Jeg har fået nok af alle de brude."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her