Nyhed
Læsetid: 2 min.

Irak har overtaget kontrol med Basra

Britiske styrker overdrog i går sikkerhedskontrollen med Basra til de irakiske styrker
Udland
17. december 2007

Irak overtog i går formelt kontrollen med den sydlige, olierige provins Basra og banede dermed vej for en markant reduktion af de britiske styrker.

Basra er den 9. af Iraks 18 provinser, som er overdraget til lokale irakiske styrker. Basra, som de danske soldater forlod i juli, har været under britisk kontrol i næsten fem år.

Tusindvis af irakiske politifolk og soldater deltog i en storstilet parade i Iraks næststørste by ved ceremonien, der blev den største militære magtdemonstration i landet siden Saddam Husseins dage. Soldater og politi kørte gennem gaderne i politibiler, store kampvogne, pansrede mandskabskøretøjer og militære trucks med maskingeværer på ladet, mens helikoptere overfløj byen og patruljebåde sejlede op og ned ad vandvejen Shatt al-Arab.

Kontrollen med Basra bliver den hidtil største udfordring for de irakiske sikkerhedsstyrker, da det er planen, at de skal opretholde ro og orden i området uden støtte fra de amerikanske soldater i landet.

"Overdragelsen er en sejr for Irak og et nederlag for dets fjender," sagde Iraks nationale sikkerhedsrådgiver, Muwaffaq al-Rubaie, ved en ceremoni, hvor et memorandum blev underskrevet af Basras guvernør, Mohammed al-Wail, og general Graham Binns, som leder de britiske styrker i Basra.

"Vi fejrer et nyt ægteskab i dag. Dette resultat er et af de vigtige mål, for den nationale enhedsregering. Det er opnået ved ofre og direkte støtte fra vore sønner og alle irakere. Vores største udfordring er at opretholde sikkerheden i Basra," sagde guvernøren videre.

Basra har langt flere indbyggere, er mere velhavende og har større strategisk betydning end de otte andre provinser, som formelt er underlagt irakisk kontrol.

Bomber fordømmes

Den britiske general Graham Binns sagde, at de irakiske enheder har vist, at de er i stand til at klare opgaven.

"Jeg kom for at befri Basra fra dets fjender. Nu giver jeg formelt Basra tilbage til dets venner," sagde Binns, som ledede den styrke, der indtog byen i 2003.

Det sydlige Irak er stort set gået fri for den sekteriske vold med bil- og selvmordsbomber, som har plaget andre dele af landet siden starten på Irakkrigen i 2003. Men en magtkamp mellem forskellige shiamuslimske grupper og kriminelle bander har medført mange blodsudgydelser. De seneste anslag har kostet to sydirakiske provinsguvernører og flere fremtrædende politifolk livet.

Den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, fordømte i denne uge flere blodige bombeanslag som terroristers desperate forsøg på at aflede opmærksomheden fra de mange sikkerhedsfremskridt, som er opnået i Irak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her