Læsetid: 5 min.

Jagten på Bhuttos efterfølger

Benazir Bhutto styrede sit parti med jernhånd og undlod at køre en efterfølger i stilling. Oppositionen står derfor med et alvorligt problem, men nye håb kan findes blandt de demonstrerende advokater
29. december 2007

Der er tre ting, der afgør om man får succes i Pakistan People's Party (PPP): Bhutto, Bhutto og Bhutto. Partiet har altid lænet sig tungt op ad det politiske familiedynasti, så mens verden sørger over Benazir Bhuttos død, står hendes parti - og derved hele Pakistans opposition - i et vadested. Hvem skal følge efter den karismatiske leder?

Ifølge den danske samfundsdebattør og pakistankender Zubair Butt Hussain er det vanskeligt at pege på en oplagt kandidat. Simpelthen fordi Benazir Bhutto ikke har kørt en i stilling.

"Hun var jo en politiker i sin bedste alder, og trods en række tragedier har familien Bhutto jo altid fået kolossale privilegier med i købet. Jeg vil ikke skyde hende i skoene, at hun bevidst ventede til et af hendes børn var store nok til at tage over, men det har vist sig, at man kun meget nødigt giver stafetten videre til en uden for familien, når man bærer på sådan en politisk arv," siger Zubair Butt Hussain, der mener, at hensynet til sin egen position i Islamabads magtcirkler var afgørende for Benazir Bhuttos måde at drive partiet.

"Også i pakistansk politik er der tradition for personlige alliancer på kryds og tværs, og at en politiker vælger at gå imod sit parti og gå solo. Benazir Bhutto har derfor sandsynligvis stået med spørgsmålet: Hvornår er det rigtige tidspunkt at køre en potentiel konkurrent i stilling, uden at det udgør en trussel mod mig selv," siger Zubair Butt Hussain.

Kandidaterne

Men hvem er der overhovedet? Hendes tre børn er alle teenagere og til trods for at der allerede har været mange spekulationer om, at hendes mand, Asif Ali Zardari, vil blive kørt i stilling, må partiet overveje grundigt om hans generalieblad med talrige anklager for korruption og meddelagtighed i mord ikke er en for stor en mundfuld for pakistanske vælgere. Ifølge pakistansk presse er der yderligere to bud: Det ene er Benazir Bhuttos højrehånd og vicepræsident i PPP, Makhdoom Amin Fahim, - en gammel kending i Islamabads politikerkredse og i den forstand det sikre valg.

Den anden er advokat og menneskeretsforkæmper Aitzaz Ahsan, der var en af frontfigurerne under forårets omfattende protester imod Musharrafs politiske fyring af højesteretspræsident Iftikhar Muhammad Chaudhry. Han har været en højlydt kritiker af ikke blot Musharraf, men også den amerikanske støtte til hans regime. Som han sagde da magasinet The Times i november satte en side af til at portrætere det nye symbol på det pakistanske civilsamfunds modstandskraft.

"Vi er nået til vejs ende for militæret. Ingen burde satse på Musharraf - ikke engang amerikanerne."

Advokaten i kulden

Aitzaz Ahsan har været aktiv i PPP siden sin ungdom og sad fængsel for sin kritik af diktaturet, imens Ronald Reagan holdt banket for diktator Zia Ul Haq i Washington. Aitzaz Ahsan blev senere advokat og forsvarede de to premierministre Benazir Bhutto og Nawar Sharif flere gange. Men førstnævnte begyndte, ifølge Tariq Ali, forfatter til flere bøger om Pakistan og Bhutto-familen, at nære endda meget blandede følelser over for sin tidligere advokat og partifælle, mens hun iagttog advokatprotesterne fra sit eksil.

"Hun var misundelig på ham: Han var blevet alt for populær i Pakistan, og så havde han frækheden at tage til Washington, hvor han høfligt var blevet budt velkommen af etablissementet, der inspicerede ham som en mulig substitut, hvis tingene skulle gå helt galt," skriver Tariq Ali i en artikel London Book of Review.

Benazir Bhutto undlod at lykønske Aitzaz Ahsan, efter at han fik genindsat dommer Chaudry, ligesom hun undlod at kontakte ham, da han under Musharrafs seneste undtagelsestilstand blev fængslet endnu engang. Ifølge Tariq Ali havde Ahsan nemlig advaret hende imod at indgå aftaler med præsident Musharraf.

Tariq Ali beskriver Benazir Bhuttos reaktion: "Hun var PPP's formand på livstid og tolererede ikke modstand. Ethvert skær af politisk moral var forsvundet for længe siden.(.) Hele tanken om, at et parti skulle have konstante værdier, blev anset som gammeldags og yt. Ahsan var nu i fængsel, langt væk fra horderne af vestlige journalister, som hun altid modtog med stil. Hun lod høflige bemærkninger falde om hans fængsling. Ikke mere."

Ny politikerklasse?

Efterfølgende lagde Aitzaz Ahsan afstand til PPP, men han kunne være eksponent for det, som Zubair Butt Hussain betegner som kimen til en ny politikerklasse, der ikke er baseret på arvefølge eller belastet af fortidens synder. Han var i Pakistan under de store demonstrationer imod Musharrafs politiske fyring af højesteretspræsident Chaudry.

"Den politiske elite havde nok håbet, at man kunne lukke munden på dem med en dragt prygl, men de blev ved. Man kan nu håbe på, at der kommer en kandidat, der ikke bærer på den sociale arv, som nogle politikere gør i Pakistan," siger Zubair Butt Hussain.

Efter Benazir Bhuttos død torsdag, meddelte regeringen, at Pakistans parlamentsvalg den 8. januar vil finde sted som planlagt. Zubair Butt Hussain mener, at det bliver tæt ved umuligt for oppositionen at køre sig ordentligt i stilling, hvis valgdatoen fastholdes.

"Man taler om sympatistemmer til PPP, men så naive tror jeg nu heller ikke, at pakistanerne er. De kan godt lægge to og to sammen og indse, at der ikke er nogen grund til at stemme på en kandidat, der ikke bliver valgt. Imens er Nawaz Sharif jo bestemt ikke på god fod med Musharraf, og det er en umulig opgave for USA at køre ham i stilling på 10 dage, da de i ham nok ikke vil se de samme geopolitiske interesser" vurderer Zubair Butt Hussain.

Ifølge Mansoor Ijaz, finansmand, kommentator og bekendt af Benazir Bhutto, bør PPP rejse sig hurtigt fra asken og rode bod på, at dets afdøde leder ikke sørgede for en efterfølger.

"PPP skal vælge en kandidat og sende vedkommende på valgturné, så snart landesorgen er ovre, og de har et godt bud i advokat og menneskeretsforkæmper Aitzaz Ahsan. At genopbygge de politiske institutioner var Benazir Bhuttos hjertesag. Landet bør ære hendes minde ved sørge for, at det sker," skriver han i The Christian Science Monitor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu