Læsetid: 5 min.

John Edwards - arbejderklassens 'sande' ven

Præsidentkandidaten med det dybe sociale engagement og et erhvervsfjendtligt budskab kappes med Barack Obama om arbejderklassens stemmer i Iowas partivalg. Men er stenrige Edwards en moralsk hykler?
Udland
31. december 2007
John Edwards har været en hyppig gæst i Iowa på det seneste, men han kan ikke tage arbejderstemmerne i Midtvesten for givet.

John Edwards har været en hyppig gæst i Iowa på det seneste, men han kan ikke tage arbejderstemmerne i Midtvesten for givet.

Jeff Chiu

NEWTON, IOWA - Sidste sommer kom endelig den frygtede meddelelse. Vaskemaskinefabrikanten Maytag ville lukke sine faciliteteri denne lille by i Iowa og afskedige 1.000 medarbejdere.

Nyheden var ventet. Efter en række risikable investeringer og virksomhedsopkøb i 1980'erne var det gået ned ad bakke for Maytags moderselskab. I 2004 var selskabet tæt på fallit og blev kun reddet, fordi det blev overtaget af konkurrenten Whirlpool. Støt og roligt neddroslede de nye ejere driften og reducerede arbejdsstyrken fra 3.500 til 1.000 i Newton.

"Det har været en traumatisk begivenhed for en by med 16.000 indbyggere," fortæller John Jennings, journalist på avisen The Newton Daily News.

"Nu skal tidligere industriarbejdere med høje lønninger kappes med teenagere om lavt lønnede job i varehuskæden Wal-Mart."

Lukningen af den landskendte vaskemaskinefabrikant - der blev grundlagt i Newton for 100 år siden - nævnes ofte af præsidentkandidater fra begge politiske partier.

Demokraterne bruger historien til at slå til lyd for afskaffelsen af skattetekniske incitamenter til udflytning af produktion til oversøiske mål og en styrkelse af den sociale beskyttelse for berørte arbejdere. Republikanerne kalder derimod lukningen af Maytag en chance for at trække investeringer i høj-teknologiske erhverv til små byer som Newton.

Den sociale krise i Newton er i særdeleshed vand på den Demokratiske præsidentkandidat John Edwards' politiske mølle. I valgkampen har han præsenteret sig som arbejderklassens sande advokat med et stærkt erhvervsfjendtligt og populistisk budskab.

I det sidste halve års tid har Edwards været en hyppig gæst i Newton. Da Whirlpool i juni meddelte, at fabrikken skulle lukkes, deltog Edwards i en protestaktion arrangeret af fagforbundet United Auto Workers (UAW).

Obama vs. Edwards

Trods denne gestus og mange møder med repræsentanter for den lokale afdeling af fagforbundet ligger Edwards i en voldsom dyst med rivalen Barack Obama om at vinde flest arbejderstemmer i Newton og det omgivende Jasper amt under partivalget i Iowa på torsdag. Ifølge UAW's formand, Larry Shaver, risikerer Hillary Clinton at ende på en fjerde- eller femteplads.

"Hun har aldrig tilbudt sin sympati elller hjælp. For mig at se repræsenterer Clinton ikke arbejderklassens interesser. Hun færdes blandt de rige."

Obama har derimod aflagt besøg lige så ofte som Edwards. Faktisk har senatoren fra Illinois tilbragt længere tid i Newton, haft flere møder med fagforeningen og gjort mere for at give en hjælpende hånd end Edwards, fortæller Larry Shaver.

"Jeg har mødt Obama tre-fire gange under fire øjne. Det længste varede 45 minutter. Han har flere gange ringet til mig for at tjekke, om hans medarbejdere følger tingene til dørs."

Edwards er ikke et nyt bekendtskab for Iowas vælgere. Han stillede første gang op under præsidentvalget i 2004 og var en sensation blandt arbejdere og små landfamilier i Iowa med sit budskab om et klassesamfund delt op i to Amerika'er - det ene velstående, det andet ludfattigt. Under partivalget i staten kom han overraskende ind på en andenplads, lige i hælene på John Kerry, der senere udpegede ham til vicepræsidentkandidat.

Små kår

Edwards stammer fra syd-staten North Carolina, hvor han voksede op under små kår i en mineby. Faren havde ikke midler til at få en højere uddannelse, men fik sparet op til at sende sine børn på college. Det er en anekdote, som Edwards ofte nævner i sin valgtale.

"Mine forældre og bedsteforældre knoklede hårdt for, at deres børn kunne få et bedre liv og for at efterlade et bedre Amerika. Men se, hvad der er sket nu," sagde han i sidste uge til en forsamling af 150 arbejdere og farmere i Waverly, Iowa.

"Selskaberne er grådige. Deres lobbyister har sat sig på politikerne og statsapparatet. De skriver selv lovene, som beskytter deres interesser og profit. De flytter job til udlandet, hvor lønnen er en brøkdel af den amerikanske, og hvor arbejderbeskyttelseslove og miljøregulering ignoreres. Grådige selskaber ødelægger de gode job og hele middelklassen."

Edwards tilføjede, at han tager jagten på profit på bekostning af kollektive interesser meget personligt.

"Mine og jeres forældre og bedsteforældre bragte store ofre. Hvad godt har det gjort? Nu kommer disse glubske selskaber og tager alt sammen fra os," råbte han i en dybt indigneret tone.

Fattige og sultne

Han taler også dybt bevægende om millioner af fattige og børn, som må gå sultne i seng, om de husvilde og dem uden sygesikring. Om arbejderne på Maytags fabrik i Newton siger han, at "de sled hele deres liv, blot for at se deres stillinger blive flyttet til udlandet".

Budskabet går lige ind hos Kenny Squires, pensioneret maskinarbejder på en John Deere-traktorfabrik i Shellrock, Iowa.

"Normalt repræsenterer Demokraterne ikke arbejderklassen, men det gør Edwards. Som præsident ville han være vores talsmand i Washington," siger han efter valgmødet med John Edwards.

I Newton er vandene imidlertid delte. Den lokale fagforeningsleder Larry Shaver, der forlod sin tillidsmandspost på Maytag i 2004, har siden præsidentvalget i 2004 været en svoren tilhænger af Edwards. Men så pludselig skiftede han til Barack Obama sidste sommer.

"Jeg begyndte at se Edwards efter i sømmene. Det viser sig, at da han var medlem af den lovgivende forsamling i North Carolina, stod han ikke på fagbevægelsen side. Tværtimod. I USA's senat gjorde han intet for os. Det hele lugter mistænkeligt," siger Shaver.

Obama stoler han der-imod på.

"Han er oprigtig. Han stikker ikke fingeren i vejret og bedømmer vindretningen. Han er ikke bange for at give et svar, som ikke behager spørgeren. Det har jeg flere gange oplevet," fortæller Shaver en sen eftermiddag i UAW's lokale kontor.

Den opfattelse deles øjensynligt af fagforbundets regionale ledelse i midtveststaterne. Da lokalafdelingerne skulle afgøre, hvilken Demokratisk kandidat de vil støtte, fik Obama 1.686 stemmer mod Edwards' 838.

Moralsk hykler

Den nationale presse har insinueret, at Edwards er en moralsk hykler. Engang betalte han 400 dollar for et besøg hos frisøren. Han og konen har for nylig bygget en luksusvilla i North Carolina på 2.200 kvadratmeter. Som advokat tjente han en formue på at lægge sag an mod læger og industrifabrikanter på vegne af patienter og erhvervsskadede personer.

En af de mest spegede historier er Edwards' indskud af 16 mio. dollar i kapitalfonden Fortress Holdings. I 2006 tjente han en halv mio. dollar på at rådgive fonden. Med Edwards' viden købte fonden aktier i Whirlpool - selskabet, der købte og afviklede Maytag i Newton. Han har stadig 16 mio. dollar stående i Fortress.

Historien om Edwards' finansielle interesser i Whirlpool er aldrig nået til Newton, hvor folk ikke læser landsdækkende aviser.

"Edwards har beskidte hænder," udbryder Larry Shaver. "Han bør straks trække de 16 mio. dollar ud af kapitalfonden."

Tidligere maskinarbejder Kenny Squires bliver stum, da han orienteres om Edwards investeringer.

"Det er chokerende at høre. Jeg anede det ikke," siger han.

Læs Martin Burcharths blog 'Amerikanske Perspektiver' på http://luftskibet.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ved ikke helt, hvorfor alle åbenbart insisterer på at folk der får ind for at der skal være en vis økonomisk lighed mellem folk nærmest skal leve som puritanere, og klæde sig i sæk og aske, for at kunne blive taget alvorligt. Man kan altså godt have en høj løn, en høj status eller en hæj position i samfundet, og så mene, at andre OGSÅ skal have det samme, at andre OGSÅ skal have det godt. Og gider I lige ?? lade være med at komme med de 400 dollars han har brugt hos frisøren - en gang... Manden er altså Præsidentkandidat, og alle ved, at her gælder det også om at se godt ud på tv mv.

Åbenbart vil de samme kritikere helst have, at folk som John Edwards, der går ind for økonomisk lighed mellem folk, bor i jordhuler, og i hvert fald ikke i det de anser for luksus, som åbenbart er et et hjem på 2200 kvadratmeter. Som advokat har Edwards tjent på en formue - på hvad ?? På at hjælpe småfolk mod medicinal-industrien, og mod de multinationale selskaber i USA ved at anlægge sager mod dem, på vegne af småkårsfolk. Og vinde...

Mht. Barack Obama har han jo aldeles ikke oplevet fattigdommen på egen krop på samme måde som John Edwards har. Hans far var en velhavende afrikansk forretningsmand, som i sin ungdom studerede på Yale eller Harvardd. Edwards far arbejdede måske i minen i hans hjemby og han, Edwards, kender til, hvordan småkårsfolk lever...

Og nej, Martin Bucharth, det er aldeles ikke erhvervsfjendtligt at insisterere på at de store multi-nationale selskaber opfører sig ordentligt, at de interesserer sig for andet end profit eller for om de kommer til at tjene 700 millioner i stedet for 900 dollars om året. (blot et illustrativt eksempel).

Det står også klart for mig, såfremt der er skattetekniske grunde der opmuntrer de her korporationer (corporations) til at flytte produktionen udenlands fra USA, ja så skal de skattetekniske grunde (fordele) afskaffes.
Det kan aldrig nogensinde blive hverken de amerikanske (eller danske) skatteydere der er med til betale for at virksomheder flytter produktion ud af landet. Den regning må de selv klare...virksomhederne...