Læsetid: 1 min.

Efter kampen om Nahr el Bared

Bombeattentatet, der i går kostede brigadegeneral Francois al Hajj livet i Beirut-forstaden Baabda, skal ses som radikale islamiske gruppers kommentar til landets store problemer med at få valgt en ny præsident
Det er en udbredt opfattelse i Libanon, at attentatet på den libanesiske general Francois al Hajj var en hævnakt for hærens nedkæmpelse af islamisterne i flygtningelejren Nahr el Bared.

Det er en udbredt opfattelse i Libanon, at attentatet på den libanesiske general Francois al Hajj var en hævnakt for hærens nedkæmpelse af islamisterne i flygtningelejren Nahr el Bared.

Ahmad Omar

13. december 2007

Præsidentvalget, som skal finde sted ved at to tredjedele af parlamentets medlemmer peger på den samme kandidat, måtte i denne uge udsættes for niende gang. Den kandidat, som lige nu står stærkest er general Michel Suleiman. Hvis han bliver valgt, vil han forlade sin nuværende post som øverstkommanderende for regeringshæren, og blandt kandidaterne til dette job var det meget sandsynligt, at valget ville være faldet på Francois al Hajj.

"Denne kriminelle terrorhandling har forbindelse til flertallets nominering af Michel Suleiman til præsidentposten," udtalte således parlamentets næstformand Farid Makari til dagbladet An Nahar.

Den 54-årige brigadegeneral var øverstkommanderende for de dele af regeringshæren, der i sommer nedkæmpede den islamiske gruppe Fatah al Islam efter at den havde forskanset sig i flygtningelejren Nahr el Bared.

Gruppen havde ifølge mange libanesiske analytikere visse forbindelser til al- Qaeda, og først og fremmest søgte flere af de medlemmer, som det lykkedes at slippe ud af lejren, til nabolandet Syrien, hvor de blev vel modtaget.

Syrisk indflydelse

Den syriske indflydelse i Libanon er en central del af den libanesiske præsidentkrise, der fra den anti-syriske regerings side drejer sig om at finde en passende afløser for den stærkt pro-syriske, nu afgåede præsident, Emile Lahoud.

Der menes at være en syrisk forbindelse til flere af de mange politiske attentater, der siden mordet på den anti-syriske leder Rafiq Hariri i februar 2005 har hærget Libanon. Gårsdagens attentat, hvor også brigadegeneralens livvagt blev dræbt, ses derfor som en følgevirkning af Nahr el Bared, og det knytter forbindelsen til den aktuelle krise, idet det fandt sted tæt på præsidentpaladset, som ligger i Baabda.

"Libanons fjender søger at konsolidere krisen," sagde Hariris søn Saad Hariri i går. Han står i spidsen for den anti-syriske koalition i parlamentet, og har lovet, at skylden for attentatet på hans far vil blive placeret, så snart Libanon har fået en ny præsident.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu