Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kenya går til valg

Frygt for vold og svindel ved valget i Kenya i dag, hvor to politiske sværvægtere står over for hinanden
Meningsmålinger spår en snæver sejr ved Kenyas præsident- og parlamentsvalg til udfordreren, den 62-årige Raila Odinga (plakat). Men han ligger kun få procentpoint foran den 76-årige siddende præsident, Mwai Kibaki, der blev valgt i 2002.

Meningsmålinger spår en snæver sejr ved Kenyas præsident- og parlamentsvalg til udfordreren, den 62-årige Raila Odinga (plakat). Men han ligger kun få procentpoint foran den 76-årige siddende præsident, Mwai Kibaki, der blev valgt i 2002.

Karel Prinsloo

Udland
27. december 2007

To politiske sværvægtere fra tiden efter Kenyas uafhængighed er oppe mod hinanden ved dagens præsident- og parlamentsvalg i Kenya. Kapløbet er tæt, og frygten for svindel stor.

Meningsmålinger spår en snæver sejr til udfordreren, den 62-årige forretningsmand og tidligere politiske fange Raila Odinga. Men han ligger kun få procentpoint foran den 76-årige siddende præsident, Mwai Kibaki, der blev valgt i 2002.

Den af politisk vold plagede valgkamp har overskygget julen i landet, der overordnet set har nydt godt af relativ fred og stabilitet siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1963. Valgplakater i hovedstaden, Nairobi, har helt udkonkurreret julepynten op til jul.

Det tætte opløb ved valget får mange til at frygte, at svindel og skræmmekampagner vil blive taget i brug for at sikre Kibaki sejren.

Odinga sagde ved et pressemøde 1. juledag, at han har "ubestridelige beviser" for, at Kibakis regerende Nationale Enhedsparti planlægger at svindle med valgresultatet. Odinga sagde, at Kibakis parti vil sende hemmelige agenter forklædt som valgtilforordnede ud til valgstederne. Han sagde også, at han har videofilm, der beviser påstanden. Kibakis parti har valgkampen igennem afvist beskyldningerne.

Tirsdag gennemtævede og dræbte en menneskemængde mindst tre politimænd, der blev beskyldt for at medvirke i en plan om at svindle ved valget til fordel for Kibaki. De tre politifolk blev dræbt i Kenyas vestlige Nyanza-provins, hvor Odingas Orange Demokratiske Bevægelse står stærkt.

Fredelig overgang

Kenyas Valgkommission (ECK), som har fået ros af udenlandske valgobservatører for sit arbejde, har lovet nøje at holde øje med beskyldningerne om valgsvindel.

I 2002 oplevede Kenya en sjældenhed i afrikansk politi, da landet gennemgik en nogenlunde fredelig overgang fra Daniel arap Mois mangeårige styre til demokrati.

Kibaki har sagt, at han vil træde tilbage, hvis han taber. Men iagttagere mener, at folkene omkring ham ikke er så villige til at afgive magten.

Kibaki har ført valgkamp på løftet om at fortsætte den økonomiske politik, der har givet Kenya økonomisk vækst i størrelsesordenen fem procent. Kibaki støttes af de økonomisk magtfulde kikuyu-folk, der er Kenyas største etniske gruppe.

Odinga bakkes op af luo-folket, men har under valgkampen også fået opbakning fra andre etniske grupper, som mener, at kikuyuerne har haft det for godt under Kibaki.

Omkring 14 millioner af Kenyas 36 millioner indbyggere er berettigede til at stemme ved valget. Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her