Læsetid: 4 min.

Klimakamp i et orgie af CO2

Bali er en sydende heksekedel af klimaaktivitet, men det har kostet meget fossilt brændstof at få de 10.000 deltagere hertil. Det forpligter både forhandlere og aktivister til at skabe resultater
Udland
8. december 2007

BALI - Er dette virkelig nødvendigt? Sidder i Bangkoks nye lufthavn og afventer flyet videre til Bali, Indonesien. Her sidder 200-300 andre og venter ved samme gate. Halvdelen ligner turister, den anden halvdel nogle der skal deltage i FN's store klimamøde i Bali International Conference Centre. Det siges, at 10.000 allerede er ankommet. Og at tallet vil stige til det dobbelte i næste uge, hvor miljøministrene ankommer, og det hele kulminerer. Alle er rejst hertil fra nær og fjern for at redde kloden fra den globale opvarmning - eller skrive om dem, der gør det.

Har undersøgt, hvad denne rejse for Informations udsendte koster klimaet. Sådan noget kan man se på f.eks. miljøgruppen NOAH's hjemmeside, fly-rejser.net, eller på SAS' ditto, sas.dk/co2. Svaret hos NOAH er knap otte ton CO2, hos SAS ca. 1,7 ton - forskellen har at gøre med forskellige beregningsforudsætninger om flys klimabelastning. Tager man gennemsnittet - ca. fem ton - så koster denne rejse, tur/retur, halvdelen af, hvad en normaldansker udleder på et helt år ved alle gøremål.

Er det rimeligt at fyre et halvt års klimabelastning af på at deltage i dette møde? Bør man efter hjemkomsten sidde stille i seks måneder uden at røre en finger, end-sige en kontakt?

Fremme på Balis sydspids, i Nusa Dua hvor klimamødet holdes, møder man de 10.000 andre. Hvide og sorte, gule og brune. Aktivister i sandaler og t-shirts, trænede diplomater i svedplettede, lyseblå skjorter - her er 32 grader varmt - og rundtossede journalister med laptops og bjerge af pressemeddelelser omkring sig. Dette er en heksekedel af aktivitet, lobbyisme og økologisk virketrang. I dag har 20 børn fra den internationale Sunrise School på Bali overrakt 128.000 'grønne fodspor' til chefen for FN's klimasekretariat, Yvo de Boer, på vegne af lige så mange børn rundt om i verden - alle har de fulgt en opfordring fra Climate Alliance of European Cities til at cykle en tur for kloden og dermed opnået et grønt fodspor-diplom.

"Du kan også cykle," siger en venlig indonesisk kvinde, da Informations udsendte når sveddryppende frem til konferencecentret efter 10 minutters spadseretur fra hotellet. Den indonesiske regering har således stillet 200 smukke gule cykler gratis til rådighed i en velkommen, men nok mest symbolsk aktion for at dæmpe mødedeltagernes CO2-udledninger, der af Yvo de Boer anslås til 42.000 ton. Noget større CO2-neutraliserende virkning har det, at Indonesien i ugerne op til konferencen har plantet 79 mio. træer rundt om i landet. Det kan opveje en del flyveture - eller måske blot forsinke med et øjeblik den rydning af regnskov, som foregår i dette land, angiveligt med en hastighed af næsten to mio. hektar om året.

Nødstedte koraller

Nogle cykler, andre sejler. Greenpeaces moderskib Rainbow Warrior er i dag ankommet til Bali for at støtte en flåde af lokale fiskerbåde, som i dag - på det, der er udråbt til Global aktionsdag mod klimaforandringer - vil protestere mod den ødelæggelse af koralrevene og livet omkring dem, som tager fart allerede ved temperaturstigninger på én grad.

"Fiskerne på Bali lider allerede under klimaforandringernes konsekvenser. Vore koraller dør, og det kommer til at påvirke vort fiskeri. Vi frygter også virkningen på vore samfund, når havene stiger," siger Wayan Tudjana, talsmand for debalinesiske fiskere.

Fiskernes kamp for koralrevene støttes af Monte Monfore. Han hverken cykler eller sejler. Han svømmer. På mandag vil den 47-årige langdistancesvømmer fra Californien svømme syv kilometer fra en af øerne her og til klimakonferencen i Nusa Dua i en 'Vend klimaændringerne-svømmetur'. Svømmeturen lancerer et nyt projekt til beskyttelse af koral-revene.

Også andre er ude at svømme. Troels Dam Christensen, koordinator for 92-gruppen af danske miljø- og udviklingsorganisationer, har været her hele ugen og siger, at det endnu er uklart, om forhandlerne fra de op mod 190 deltagende nationer når i land i tide med enighed om et 'Bali-mandat' og en køreplan frem mod vedtagelsen af en ny global klimaaftale i København i 2009.

"Endnu er udfaldet helt åbent. Enkelte rige lande som Canada og Japan er særligt besværlige i forhandlingerne. Ingen forventer, at der opnås enighed, inden ministrene ankommer og overtager forhandlingerne onsdag i næste uge," siger Troels Dam Christensen.

Den amerikanske forhandlingsleder, Harlan Watson, har holdt et pressemøde hernede, hvor han ikke skjulte, at også USA fortsat må opfattes som besværlig.

"Nej, vi ændrer ikke vort standpunkt," sagde Watson håndfast, da han blev spurgt, om ikke USA vil følge Australien over i familien af Kyoto-støtter.

Forskerne presser

Forhandlerne er under pres fra det globale mikrokosmos, der summer rundt og konstant aktionerer her på Bali. Indtryk siges det bl.a. at have gjort, da 200 internationale klimaforskere i torsdags fraveg deres videnskabelige forsigtighed og afleverede en indtrængende appel til forhandlerne om at nå til enighed om at reducere de globale CO2-udledninger med 50 pct. inden 2050.

"Der er indimellem en alarmerende mangel på forbindelse mellem videnskaben og politikken i denne sag. Denne deklaration er et klart og utvetydigt udsagn om, hvad vore udledningsmål må være. Og for at nå disse mål er vi nødt til at have handling nu, i denne uge, her på Bali," sagde en talsmand for forskerne, den australske professor Matthew England, University of New South Wales.

Om de mange tusind ton CO2, der er blevet udledt for at samle 10.000 personer her på Bali, kan man måske sige, at de i hvert fald er spildt, hvis mødet ender uden en fælles beslutning.

Men den egentlige test på, om denne type masse-sammenstimlen er berettiget eller ej, er vel, om alle disse signaler fra Bali når ud til befolkningerne i verden og inspirerer til, at der skabes forbindelse mellem ikke blot klimavidenskab og politik, men også den måde vi lever vore liv.

P.S. Informations Bali-rejse klimakompenseres ved køb af CO2-kvoter, som smides væk, så elselskaber og andre ikke kan bruge dem

Serie

Dagbog fra Bali

Seneste artikler

 • Investeringsgigant vil redde Guyanas jungle

  31. marts 2008
  En britisk investeringsgigant opkøber millioner af hektarer af klimagavnlig regnskov i Sydamerika med henblik på bevarelse - og profit
 • Fru Nielsens Bali

  18. december 2007
  Telefon-chat om fortvivlelsen
 • Læren fra Bali

  18. december 2007
  Verdens regeringer vil næppe redde kloden fra klimakatastrofer uden et massivt forøget pres fra det globale civilsamfund
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gør noget selv www.klimavenlig.dk