Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kosovo styrer mod uafhængighed

Forhandlingerne mellem Beograd og Pristina er endt i dødvande. Nu truer en ensidig selvstændigheds-proklamation fra den tidligere serbiske provins med at åbne en ny kløft i forholdet mellem Vesten og Rusland
Udland
7. december 2007

Den Europæiske Union er på vej til at begive sig ud i ukendt terræn og risikerer at sætte sin troværdighed på spil i spørgsmålet om Kosovos mulige selvstændigheds-proklamation.

Internationale mæglere, som netop har fuldført et sidste, men frugtesløst forsøg på at få en forhandlingsaftale i stand mellem Beograd og Pristina om provinsens uafhængighed, er nu ved at sammensætte en rapport, der skal forelægges FN’s generalsekretær. Deres konklusioner vil udløse slutspillet i den diplomatiske dans, der tog sin begyndelse, da Kosovo i 1999 blev sat under FN-administration, hvorved grundlaget for provinsens eventuelle uafhængighed samtidig blev lagt.

FN rykkede ind, efter at NATO’s 11 uger lange bombeangreb satte en stopper for Slobodan Milosevics undertrykkelse af det etnisk albanske flertal i den provins, som serberne opfatter som deres kulturs vugge.

»Denne rapport vil konkludere, at de to parter ikke har været i stand til at nå til nogen forståelse,« sagde EU-mægler Wolfgang Ischinger i Beograd tidligere på ugen.

Rapporten, som skal forelægges mandag, vil dog ikke give noget bud på en løsning eller på en vej frem. »Vi fremsætter ikke forslag, som vil kunne komme bag på nogen,« sagde Ischinger.

Fiaskoen for hans mission var ventet. De kosovoalbanske ledere har hele tiden insisteret på uafhængighed, mens Serbien ikke vil strække sig videre end til at give vidtgående selvstyre for provinsen og dens to millioner indbyggere, hvoraf de 100.000 er serbere. Serbien støttes af Rusland, som forkastede en internationalt godkendt plan i juli ved at true med et FN-veto. USA og det meste af Europa støtter derimod kosov0albanerne.

Voldsoptrapning

Det er nu ikke længere et spørgsmål, om Kosovo vil proklamere selvstændighed, men udelukkende et spørgsmål om hvornår, skønt provinsens nye premierminister, den tidligere guerilla-leder Hashim Thaci, der står amerikanerne nær, har sagt, at ethvert skridt vil blive nøje koordineret med EU og USA. Europæiske diplomater forventer ikke nogen proklamation før midt i januar, men en diplomat advarer imod en voldsoptrapning fra bevæbnede militser, der risikerer at brede sig ud over Kosovos grænser, når tidsfristen udløber mandag.

Ischinger siger dog, at såvel den serbiske regering som den kosovoalbanske leder har lovet ikke at gribe til vold. Det kan meget vel være et tomt løfte. NATO’s militære chef, general John Craddock, sagde i går, at han var klar til at indsætte forstærkninger ved første tegn på uro.

Det russiske medlem af mæglertrioen siger, at de fire måneders forhandlinger har været de grundigste og mest seriøse siden 1999, og at der stadig findes »rum for fortsat forhandling«. Han forudser dog også, at spørgsmålet skal finde sin afklaring i FN’s Sikkerhedsråd.

Skal Kosovo erklære sig uafhængigt uden om FN, vil EU skulle trodse Rusland, som under præsident Putin ikke har tøvet med at konfrontere Vesten. Men de 27 EU-lande er delte i spørgsmålet, idet Spanien, Slovakiet, Ungarn, Grækenland, Cypern og Rumænien er bange for at komme til at levere inspiration for separatistbevægelser andre steder.

udland@information.dk

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her