Læsetid: 3 min.

Mistro og glæde over efterretningschok

Iran er tilfreds med den amerikanske kovending, Israel nedtoner den, og flere europæiske lande vil opretholde presset mod Iran. En krig mod landet synes udelukket
5. december 2007

ISTANBUL - Det internationale diplomati blev taget med bukserne nede af den amerikanske efterretningsrapport, der blev offentliggjort mandag. Ingen havde ventet, at de 16 amerikanske efterretnings- og spionagetjenester i så klare vendinger, som tilfældet var, ville nedtone truslen fra det iranske atomprogram. Lige op til offentliggørelsen blev der arbejdet på en sanktionspakke mod Iran i FN's Sikkerhedsråd, og meldingerne lød, at Kina var ved at give sig, så yderligere sanktioner mod samhandel med Iran kunne sættes i værk sammen med rejserestriktioner mod flere af landets ledere. De over-vejelser må nu anses for meningsløse, efter efterretningsrapporten har fastslået, at Iran opgav sit atomvåbenprogram i 2003 efter internationalt pres. Samtidig hedder det, at der for nærværende intet er som tyder på, at Iran er indstillet på at genoptage forsøget på at fremstille atomvåben.

Efter overraskelsen mandag havde diplomaterne i går trukket arbejdsbukserne op igen, og der var en livlig trafik på de transatlantiske telefonlinjer. Først og fremmest havde Irans støtter i Sikkerhedsrådet travlt med at slå til lyd for, at diplomatiet nu får lov at arbejde, så alle rester af tvivl om de iranske hensigter kan ryddes af vejen.

Fra Moskva ringede Vladimir Putin i går til præsident Bush for at tale om Iran, og ifølge nyhedsbureauet Interfax talte Putin for, at Irans atomprogram skal være "gennemsigtigt" og overvåget af FN's Atomenergiagentur (IAEA).

Fra Kina ringede udenrigsminister Yang Jiechi til den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, og EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana.

"Udenrigsminister Yang understregede, at en løsning af det iranske atomspørgsmål ad diplomatiets vej tjener det internationale samfunds fundamentale interesser," sagde en talsmand for ministeriet.

Bush er upåvirket

Mandagens amerikanske rapport er et hårdt rap over nallerne til præsident Bush og hans stab, der i efteråret har advaret om de meget alvorlige konsekvenser, den amerikanske regering kunne få øje på som følge af Irans afvisning af atombombe-beskyldningerne. Alligevel var præsident Bush på et pressemøde i Washington i går tilsyneladende upåvirket i sit syn på Iran.

"Iran var farlig, Iran er farlig, og Iran vil blive farlig, hvis de har det nødvendige kendskab til at fremstille atom-våben," sagde præsidenten.

Snart sagt alle andre vurderer, at truslen om et amerikansk angreb på Iran må anses for at være væk, da intet kan begrunde et angreb, når efterretningstjenesterne siger, at atomprogrammet er indstillet for fire år siden.

Ugeavisen The Economist analyserede i sin web-udgave i går på, hvad årsagerne til den amerikanske kovending kan være. Efterretningsrapporten i sig selv giver ikke nogen ide om baggrunden, men en anonymiseret analytiker siger til avisen, at det kan hænge sammen med, at en iransk general i år hoppede af til Vesten, og han kan have medbragt bedre oplysninger om atomprogrammet, end man hidtil har haft.

"Spionerne kan også have konkluderet, at tidligere vurderinger var for alarmerende, måske som resultat af pres fra (vicepræsident) Cheney, der kan have søgt et efterretningsdokument til at styrke argumentet for at bombe Iran. Hr. Bushs regering er blevet beskyldt for at overdrive officielle efterretninger om Iraks våbenmagt, da invasionen af landet i 2003 skulle begrundes. Spionerne har med offentliggørelsen af denne rapport gjort det sværere at handle militært mod Iran," skriver avisen i sin analyse.

'Den køber vi ikke'

Præsident Bush er imidlertid ikke helt alene med sit syn på Iran som en fortsat trussel. Regeringerne i London og Paris krævede i går, at presset mod Iran opretholdes. Det skete med henvisning til, at det netop var det udenlandske pres, der, ifølge rapporten, fik Iran til at standse programmet i 2003. I Jerusalem gik regeringen endnu videre. Infrastrukturminister Binyamin Ben-Eliezer sagde, ifølge dagbladet Ha'aretz, at han "ikke køber" rapporten, og at Israel skal opretholde sin kampagne mod Iran. Forsvarsminister Ehud Barak nedtonede også rapportens betydning og sagde til det israelske dagblad, at "vi kan ikke tillade os at tage det roligt bare på grund af en efterretningsrapport fra den anden side af Jorden, end ikke selv om den kommer fra vores bedste ven".

Fra en hovedstad i nærheden, Teheran, var der til gengæld stor tilfredshed med rapporten.

"Det er naturligt, at vi hilser det velkommen, når de lande, som tidligere har haft spørgsmål og tvivl i denne sag, nu gør deres synspunkter mere realistiske," sagde den iranske udenrigsminister, Manouchehr Mottaki, til den statslige radio.

Den kvindelige parlamentariker Elham Aminzadeh, der er medlem af det iranske parlaments udvalg for national sikkerhed og udenrigs-politik, krævede i går en undskyldning fra USA for de fornærmelser, Iran er blevet udsat for på grund af den psykologiske krigsførelse, USA har rettet mod landet, skrev det iranske nyhedsbureau IRNA i går. Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad havde i aftes endnu ikke kommenteret rapporten offentligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu