Læsetid: 3 min.

Obama kan lukrere på 'Oprah-effekten'

Barack Obama strålede i lyset fra USA's uovertrufne tv-diva, som har fundet den 'rette' person til at lede landet og gerne sælger ham til sine kvindelige tv-seere
Barack Obama strålede i lyset fra USA's uovertrufne tv-diva, som har fundet den 'rette' person til at lede landet og gerne sælger ham til sine kvindelige tv-seere
Udland
11. december 2007

BOSTON - Den 20. november ramtes isfabrikanten Ciao Bella af et lykketræf. Én af firmaets sorbet-is 'Blood Orange' blev promoveret på tv-divaen Oprah Winfreys daglige show.

Få minutter senere begyndte det at tikke ind på Ciao Bellas hjemmeside. Da ugen var ovre, havde firmaet registreret tre millioner hits mod 175.000 ugen forinden. Så forunderlig en effekt er Oprah Winfreys Midas-berøring i stand til bevirke. I USA hedder fænomenet 'Oprah-effekten'. Om det gælder is, kosmetik eller bøger, er det nok, at den sorte tv-værtinde lader rampelyset skinne på produktet i et par sekunder. Herefter spindes der guld i den anden ende.

Det kan derfor ikke undre, at OprahWinfreys velsignelse af den demokratiske præsidentkandidat Barack Obama på valgmøder i Iowa, South Carolina og New Hampshire var denne weekends trækplaster og den mest omtalte mediebegivenhed. Men vil Oprah Winfrey kunne sælge brandet Obama?

Rivalen Hillary Clinton vidste på forhånd, at hun var oppe imod en overnaturlig kraft. Alligevel lavede hun nogle modtræk. Bill Clinton blev sendt til South Carolina lørdag. Hun bad sin mor, Dorothy Rodham, og datteren Chelsea om at deltage i valgmøder i Iowa. Det tvang tv-værter til at nævne den kvindelige trio i samme åndedrag som Oprah og Obama.

Heldet syntes at tilsmile den sorte præsidentkandidat søndag: "Se denne smukke dag, Herren har givet os," forkyndte Obama til 29.000 overvejende sorte og kvindelige tilskuere på et stadion i Columbia, South Carolina, hvor temperaturen nåede op på 21 grader.

Dødt løb

Og så viste to nye meningsmålinger søndag oven i købet, at Obama nu har indhentet Clintons hidtil sikre forspring i New Hampshire og South Carolina. Det betyder, at de står lige i de tre første delstater, der afholder partivalg. Iowa begynder 3. januar, herefter følger New Hampshire 8. januar og South Carolina 26. januar. Lige i hælene på de to traver John Edwards afsted.

Obama er øjeblikkets mand. Oprah Winfreys optræden kommer på et tidspunkt, hvor han er i fremdrift. Det tages for givet, at velsignelsen får en positiv effekt. Spørgsmålet er, hvor mange ekstra stemmer han vil score. Effekten kan blive svær at måle.

For rådgiveren David Axelrod drejede det sig primært om at motivere og organisere potentielle vælgere. Iowa er den sværeste nød at knække, fordi midtveststatens partivalg finder sted på aftenlange partikonferencer på over 1.500 valgsteder. Under præsidentvalget i 2004 deltog kun 120.000 vælgere ud af tre milloner indbyggere.

Man bør derfor bemærke, at 28.000 mennesker modstod sne og kulde for at se og høre Oprah Winfrey og Obama i de to Iowa-byer Des Moines og Cedar Rapids. Obamas kampagnefolk fik navne og adresser på alle deltagere, som kan bruges til at kontakte dem på valgdagen. Et par tusinde lovede mod orkesterpladser at yde 6.500 voluntørtimer. Samme mobiliseringsmetode anvendtes i New Hampshire og South Carolina.

Det er første gang, at Oprah Winfrey, som altid har svævet over de partipolitiske vande, sætter sin dyrebare prestige ind på en præsidentkandidat. I sine introduktioner nævnte hun ikke Barack Obamas parti. For hende drejer det sig om personen og øjeblikket.

Kings drøm

"Vi må reagere, når øjelikket rammer os under indtryk af historiens op- og nedgange. Øjeblikket er nu, og han er den rette," sagde hun i sin oratoriske prædikantstil.

De to karismatiske sorte personligheder deler samme skæbne. De er selfmade, har overskredet raceskellet og tilbedes næsten mere af hvide end af sorte amerikanere.

"Dr. King havde en drøm (om lighed mellem alle racer, red.)," sagde Oprah Winfrey.

"Men vi behøver ikke at drømme længere. Nu kan vi stemme om at forvandle drømmen til virkelighed."

Tv-divaen afviste Clintons indvendinger mod Obamas kandidatur.

"Nogle siger, at han burde have ventet, til det er hans tur. Tænk lige på, hvor I ville være i dag, hvis I havde adlydt andre og ventet. Jeg ville ikke være her i dag," sagde Oprah Winfrey.

Hun fremhævede også, at livserfaring uden for Washington er vigtigere end en politisk løbebane. Obama havde rekvireret visdom og dømmeevne i sit mangeårige arbejde med fattige og undertrykte.

Læs Martin Burcharths blog 'Amerikanske Perspektiver' på luftskibet.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her