Læsetid: 2 min.

Det er ø-tid på Bali

New Zealand forbyder nye kulkraftværker, Australien presser USA, Japan bekymrer miljøgrupperne, og de små ø-stater frygter snak, snak og snak på klimamødet
Udland
6. december 2007

På tropeøen Bali er det meldinger fra ø-nationer - store som små - der vækker opsigt under de første dage af det globale klimamøde.

Positiv opmærksomhed vækker det, at New Zealands regering nu har fremlagt et forslag til national klimalov, der dikterer et 10-årigt forbud mod etablering af nye kraftværker baseret på kul og andre fossile brændsler. Loven, der sætter loft over drivhusgasudledninger og stimulerer udbredelsen af vedvarende energikilder, "sender et klart signal til elproducenter om, at fossile brændsler ikke har nogen rolle at spille i New Zealands fremtid," sagde landets vicepremierminister Michael Cullen.

Klimaminister David Parker supplerede:

"Vi har allerede sagt, at vi forventer af de statsejede producenter, at de retter sig efter regeringens besked om, at al ny grundlastproduktion af elektricitet skal baseres på vedvarende energi."

Fra den større ø-nation Australien, der efter det nylige regeringsskift har sluttet sig til Kyoto-aftalen, lægges der nu pres på det eneste store industriland, der fortsat holder sig ude: USA.

"Vores holdning til Kyoto er klar, og den er, at alle i- og u-lande må være del af en global løsning. Derfor har vi nu behov for at se USA som en stat, der helt og fuldt ratificerer" Kyoto-aftalen, sagde Australiens ny regeringsleder Kevin Rudd til australsk radio.

Dagens fossil

Mere bekymring vækker meldingerne på Bali fra ø-nationen Japan. Japan har en historisk modvilje mod at forpligte sig på internationale aftaler med indbyggede sanktioner ved aftalebrud, og det forklarer måske japanske meldinger, der på Bali udlægges som afstandtagen fra en ny klimaaftale med forpligtende reduktionsmål for drivhusgasserne.

"Hvad mener Japan med den erklæring, man fremsatte under gårsdagens plenum på klimamødet: 'Det er vigtigt at bevæge sig hinsides Kyoto-protokollen til nye rammer, hvor hele verden på meningsfuld måde vil deltage i handlinger, der fører til globale udledningsreduktioner'," spørger de grønne ngo'ers Bali-nyhedsbrev Eco.

Japan talte om den kommende klimaaftales indholdselementer uden overhovedet at nævne bindende forpligtelser.

"Siger Japan, der gav fødsel til Kyoto-protokollen, at den bør skrottes på sin 10-årsdag?" spørger ngo'erne, der tirsdag tildelte Japan prisen som 'dagens fossil' på klimamødet.

Mens de større ø-nationer på hver deres måde erobrer rampelyset, forsøger de mindste ø-riger at vinde opmærksomhed for deres særligt udsatte position. Lavtliggende nationer i Stillehavet som Kiribati, Niue og Tuvalu samt stater i det Indiske Ocean som Maldiverne optræder sammen i Alliancen af små ø-stater, AOSIS.

"Tiden er ved at løbe ud for os," sagde øgruppens præsident Maumoon Abdul Gayoom op til klimamødet.

Parallelt med Bali-mødets start har lederne af de små stillehavsnationer været samlede i Japan, hvorfra premierministeren for den polynesiske stat Niue, Young Vivian, udtalte sin bekymring for, at Bali bliver "snak, snak, snak og møder, møder, møder."

AOSIS-landene appellerer ikke blot til de store udledere om at forpligte sig til vidtgående CO2-reduktioner, men også til det internationale samfund om at yde finansiel støtte til de lavtliggende nationers kamp for at beskytte sig mod havenes stigen.

Klima-mødet på Bali fortsætter til 14. december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her