Læsetid: 2 min.

Opium kan legaliseres

Den internationale tænketank Senlis Council agiterer for at lade afghanske opiumsbønder producere medicin, men forslaget møder massiv modstand
Udland
13. december 2007

Der er mange måder at stoppe Afghanistans illegale opiumproduktion på. Det fastslår den britiske tænketank Senlis Council, der har udarbejdet en detaljeret plan for, hvordan de afghanske bønder kan producere opium til medicinsk brug. Ideen er, at de enkelte landsbyer skal fortsætte opiumdyrkningen og oprette laboratorier, hvor råopium kan omdannes til morfintabletter til medicinsk brug i udviklingslandene. Tænketanken forslår også, at bønderne kan begynde at dyrke en plante, der producerer det medicinske stof atemisinia, som anvendes imod malaria.

"Der er stor mangel på både morfin og de nye former for malariamedicin i udviklingslandene, så på denne måde kan man slå to fluer med et smæk. Man kan både hjælpe de afghanske bønder og andre udviklingslande," sagde lederen af Senlis Council, Norine MacDonald, i forbindelse med en ny rapport, som tænketanken udgav for nylig.

"Det vil være til stor gavn for de afghanske bønder, som kan tjene gode penge på at producere medicinen, kanfungere som begyndelsen til en medicinalindustri i Afghanistan og samtidig gavne de 500 millioner mennesker på verdensplan, som lider af malaria," forklarede hun.

Stor modstand

Forslagene har indtil videre ikke vundet den store opbakning, hverken hos USA, FN eller de toneangivende ISAF-lande.

Modstanderne af forslagene frygter, at forslaget om at legalisere opiumproduktionen blot vil få priserne til at stige og dermed gøre det endnu mere attraktivt for de afghanske bønder at levere til det illegale marked.

Desuden tvivler bl.a. det amerikanske udenrigsministerium på, at den afghanske regering kan kan holde et legalt marked adskilt fra det illegale marked.

Bl.a. Storbritannien har undersøget mulighederne for at bekæmpe opiumproduktionen med blød magt i stedet for den omfattende destruktion af høsten, som amerikanerne foretrækker. Storbritanninen har bl.a. undersøgt, om det kan lade sg gøre at opkøbe en stor del af høsten og på den måde holde de enkelte opiumbønder skadefri.

Mange af bønderne ejer ikke selv den jord, de dyrker. Den er ofte lejet af storbønder eller narkobaroner, som får halvdelen af udbyttet i leje. Derudover er mange af bønderne dybt forgældede, fordi de har lånt penge til at købe såsæd for.

De er derfor i alvorlige problemer, hvis høsten bliver ødelagt. Der har bl.a været rapporter fra Nangahar-provinsen i det østlige Afghanstian, hvor en stør del af opiumdestruktionen er foregået. Her har flere bønder angiveligt måttet sælge deres døtre til narkohandlere for at slippe af med gælden.

Foreløbig har hverken Storbritannien eller andre af de internationale aktører taget Senlis Councils forslag til sig.

Legalisering af opiumproduktion kan være en problematisk affære at forsvare på hjemmefronten, og det samme gælder forslagene om at opkøbe produktionen og dermed belønne opiumbønderne.

Heller ikke Danmark støtter nogen af forslagene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her