Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Alle vil have et perfekt barn'

Samtidig med Kinas vordende forældre er begyndt at fokusere intenst på deres børns helbred, er antallet af kinesiske babyer med medfødte sygdomme steget med hele 40 procent inden for det sidste halve årti. Landets enorme forurening får en stor del af skylden
Liwen (nederst) har Downs syndrom. Det har gjort forældrenes allerede vanskelige økonomiske situation værre. Moren er nu hjemmegående for at tage sig af datteren, da der ingen støtte er at hente fra staten. FamilIen lever nu af farens månedlige indkomst som arbejdsmand på lige over 700 kroner.

Liwen (nederst) har Downs syndrom. Det har gjort forældrenes allerede vanskelige økonomiske situation værre. Moren er nu hjemmegående for at tage sig af datteren, da der ingen støtte er at hente fra staten. FamilIen lever nu af farens månedlige indkomst som arbejdsmand på lige over 700 kroner.

Martin Gøttske

Udland
18. december 2007

CHENGDU - Et fiskeben spiller hovedrollen i Zhang Yunfens fortælling om den abort, hun fik foretaget for et par år siden. Det satte sig fast i hendes hals og beskadigede spiserøret så meget, at en læge ordinerede penicillin og jodholdig medicin.

Det var en mindre episode, som hun ikke tænkte videre over. Ikke indtil hun fandt ud af, hun var gravid.

"Jeg besluttede mig for at få en abort," siger den 32-årige Zhang.

"Lægerne sagde, at på grund af medicinen var der en lille risiko for, at barnet kunne tage skade. Det ville jeg ikke risikere."

"Jeg fortryder det ikke," siger hun om den drastiske beslutning. Siden blev hun gravid igen og har nu en datter, som er to år gammel - og 100 procent rask.

"Jeg bad og bad til at få et sundt barn. Ikke nødvendigvis et smukt eller klogt barn, men sundt. De fleste har jo kun én chance," siger Zhang Yunfen med henvisning til Kinas såkaldte et-barnspolitik.

Her i den sydvestlige by Chengdu er indbyggerne, som Zhang, begyndt at udvise en ekstrem forsigtighed omkring graviditet. Stadig flere rapporter om sundhedsskadelige kinesiske produkter og fødevarer har motiveret en frygt for de konsekvenser, det har for deres børn.

Ekstremt forsigtige

"Man er nødt til at være yderst opmærksom," siger den 37-årige kontorarbejder He Jun, mor til en syv måneder gammel baby.

"Alle vil jo have et perfekt barn."

Doktor Ran Longrong fra Chengdus hospital for mødre og nyfødte siger, at hun har noteret sig et mærkbart større fokus på børnesundhed:

"Det hænger sammen med Kinas udvikling. Folk er blevet bedre uddannede, og fordi de har et større økonomisk overskud end tidligere, har de også et større overskud til at fokusere på sundhed."

Den kinesiske regering har på det sidste givet kommende forældre endnu større grund til ængstelse.

Myndighederne har indrømmet, at antallet af børn med medfødte sygdomme er steget dramatisk - 40 procent fra 2001 til sidste år.

Seks procent af de 20 millioner børn, der fødes om året, lider nu af eksempelvis hjertesygdomme, ganespalte, ekstra fingre eller tæer, misdannelser af hjerne og rygmarv eller Downs syndrom.

Den foruroligende statistik blev afsløret af Jiang Fan, viceleder af den nationale kommission for befolknings- og familieplanlægning, ved en konference her i Chengdu.

Ifølge Jiang vil næsten en tredjedel af dem dø, 40 procent vil være "invalideret", mens resten vil få en "relativ god livskvalitet", hvis de modtager behandling tidligt.

Forurening skyldig

Kinesiske forskere kæmper fortsat med at forklare den skarpe stigning. En del peger på usund levevis, og at kinesiske kvinder oftere vælger at blive gravide i en højere alder. Enkelte embedsmænd forklarer det med en forbedring i indsamlingen af data, og at familier i mindre grad tøver med at rapportere om problemer, de tidligere ville have skjult ud af skam.

Men der er bred enighed om, at landets voldsomme forureningsproblemer skal have en stor del af skylden.

"I vores research har vi fundet, at miljøforurening er det afgørende element," siger professor Wu Chaoqun fra Fudan Universitets afdeling for arvelighedsforskning.

I Shanxi - provinsen med landets højeste rate for medfødte sygdomme og en af landets mest forurenede - siger myndighederne, at provinsens statistikker påviser en direkte relation mellem forurening og medfødte sygdomme.

Stor pris

Embedsmænd har advaret om, at det kan få alvorlige konsekvenser for Kinas udvikling.

Jiang Fan siger, at plejen af børn med medfødte sygdomme allerede koster "adskillige hundrede milliarder yuan" og advarer om, at hvis udviklingen ikke bringes under kontrol, vil Kina stå over for "en fare for tab af arbejdskraft".

"Medfødte sygdomme har direkte indflydelse på Kinas samlede nationale styrke, internationale konkurrencedygtighed og økonomiens fortsatte udvikling," tilføjer han.

Li Jianhua, leder af Chengdus familieplanlægningskontor, mener, at det dog først og fremmest er en stor økonomisk byrde for de enkelte familier. Specielt på grund af et underudviklet kinesisk sundhedssystem og manglende økonomisk støtte.

Det er netop problemet for familien Xiong. For syv år siden blev Xiong Liwen født i familiens hjem uden lægehjælp.

"Først da hun var to år gammel, fandt vi ud af, noget var galt. Vi fik et chok," siger faren.

Liwen har Downs syndrom, og forældrene siger, det har gjort familiens allerede vanskelige økonomiske situation værre. Moren er nu hjemmegående for at tage sig af datteren, da der ingen støtte er at hente fra staten, og de lever nu af farens månedlige indkomst som arbejdsmand på lige over 700 kroner.

"Vi gør vores bedste, men det er svært. Det var ikke vores valg, og vi føler os uheldige," siger moren.

De fik tilladelse af myndighederne til at få barn nummer to, og de siger, de nu er lykkelige over at være forældre til Feiyang, en tykkindet, sund dreng på syv måneder.

Søger information

Af frygt for at ende i samme situation som familien Xiong strømmer kineserne til hospitaler for at høre, hvilke forholdsregler de kan tage.

For at følge med efterspørgslen har lokalregeringen siden januar gjort brug af cyberspace. I et lille lokale, dekoreret med billeder af smilende børn, sidder socialarbejder Yang Yaonao foran en computer og besvarer spørgsmål i et chatroom.

"Der er flere hundrede hver dag, der skriver spørgsmål til os. De er alle bekymrede, fordi de ikke ved, hvordan de skal forholde sig før og under graviditeten," siger hun.

"Vi fortæller dem, at de skal spise ordentligt, dyrke motion, skille sig af med deres kæledyr, og de skal undgå stråler fra mobiltelefoner og computerskærme. Og så skal de være i et godt humør."

Godt humør vil dog ikke være noget skjold mod landets massive industrielle forurening.

"De bør holde sig fra de mest forurenede områder," er Yaos råd.

Myndighederne siger, at de fleste medfødte sygdomme kan blive opdaget ved gennemtjek. Derfor har de her i Chengdu nu iværksat et program, der gør det billigere for gravide at få foretaget regelmæssige fosterundersøgelser.

"Vi gør det, fordi vi i Chengdu prioriterer befolkningens kvalitet," siger Li Jianhua

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her