Læsetid: 1 min.

Putin udpeger loyal medarbejder som sin efterfølger

Vicepremierminister Dmitrij Medvedev fra inderkredsen omkring Putins er udset til at blive Ruslands næste præsident
Vladimir Putins (th.) anbefaling af Dmitrij Medvedev (tv.) som sin efterfølger blev modtaget med tilfredshed i russisk erhvervsliv.

Vladimir Putins (th.) anbefaling af Dmitrij Medvedev (tv.) som sin efterfølger blev modtaget med tilfredshed i russisk erhvervsliv.

Vladimir Rodionov

Udland
11. december 2007

Dmitrij Medvedev blev i går udpeget til kandidat ved præsidentvalget i Rusland den 2. marts, da den siddende præsident, Vladimir Putin, gav ham sin anbefaling.

"Vi har været tæt på hinanden i 17 år. Jeg støtter helt og fuldt hans kandidatur," sagde præsident Putin, der i henhold til den russiske forfatning ikke kan stille op igen efter to perioder på præsidentposten.

Putin kom med sin udtalelse efter et møde mellem ledere for flere partier, heriblandt partier, der bliver repræsenteret i Statsdumaen, det russiske parlaments andetkammer, efter valget for en uge siden.

Den 42-årige Dmitrij Medvedev er en af Putins mest loyale medarbejdere, og han har været en del af den allerinderste kreds om Putin. Medvedev blev som nyuddannet jurist og kun 25 år gammel ansat af Putin som rådgiver i internationale spørgsmål ved bystyret i Sankt Petersborg.

Siden steg Medvedev hurtigt i graderne, og han har siden 2000 besat en række vigtige poster på én gang. I øjeblikket er han vicepremierminister og formand for bestyrelsen for Gazprom, der er et af verdens største selskaber.

Tæt på erhverslivet

Udpegningen blev modtaget med tilfredshed i russisk erhvervsliv, og kurserne på børsen i Moskva steg straks. Medvedev anses for mere erhvervsvenlig og økonomisk liberal end en række af sine kolleger inden for Kremls mure.

Han skal heller ikke være så fjendtligt indstillet over for EU og USA, som mange inden for den nuværende ledelse i Moskva.

Russiske analytikere peger på, at Medvedev i modsætning til Putin ikke er vokset op inden for militæret og efterretningstjenesterne.

Kendere af russiske politik peger på, at med Medvedev som præsidentkandidat er den klan inden for Kreml, som udspringer af erhvervslivet, blevet styrket på bekostning af den klan, som er har sine rødder i militæret og efterretningstjenesten, de såkaldte silovikier.

Nogen politisk due er Medvedev dog ikke. Mens han har været bestyrelsesformand, har det statskontrollerede Gazprom skærpet kravene til modtagerlande og hævet prisen på sine produkter markant. ritzau/AP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her