Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sælges: 20 mio. hektar regnskov

Det lille, sydamerikanske land Guyana har givet den britiske regering et tilbud: Giv os udviklingsstøtte, og til gengæld bevarer vi vores 20 millioner hektar regnskov. Den form for CO2-reduktion er et centralt emne på klimatopmødet på Bali
Det lille, sydamerikanske land Guyana har givet den britiske regering et tilbud: Giv os udviklingsstøtte, og til gengæld bevarer vi vores 20 millioner hektar regnskov. Den form for CO2-reduktion er et centralt emne på klimatopmødet på Bali
Udland
7. december 2007

Beslutningstagere fra hele verden er lige nu samlet til klimatopmøde på Bali for at diskutere, hvad man kan gøre ved truslen fra menneskeskabte klimaændringer. Et af de centrale punkter er oprettelsen af en ordning kaldet Reduced Emissions from Deforestation in Developing Countries. Den vil give u-lande mulighed for at tjene milliarder af kroner simpelthen ved at lade deres regnskove være i fred. Forskere anslår således, at skovrydning i troperne er ansvarlig for omkring 20 pct. af alt menneskeskabt CO2-udledning. Det er mere end det samlede udslip fra transportsektoren – inklusive flytrafik.

Men i det lille sydamerikanske land Guyana er man et skridt foran. Her har præsident Bharrat Jagdeo for nylig givet den britiske regering et ekstraordinært tilbud, som går ud på, at den kan overtage kontrollen med hele Guyanas samlede regnskov, et område på cirka 20 millioner hektar, det vil sige fem gange Danmarks areal. Til gengæld skal Storbritannien give udviklingsstøtte til Guyana, og præsident Jagdeo har da også understreget, at der ikke kun ligger grønne motiver bag tilbuddet:

»Jeg gør ikke kun dette, fordi jeg er en god mand og vil redde verden, jeg har brug for hjælpen,« sagde han under henvisning til, at den tidligere britiske koloni er et af de fattigste lande i Sydamerika.

Fra Downing Street nummer 10 i London lyder det foreløbige svar via premierminister Gordon Browns talsmand:

»Vi har modtaget et brev fra præsidenten, og vi overvejer det.«

Oppositionen har dog meldt klart ud, at tilbuddet skal overvejes seriøst:

»Hvis vi ikke får gjort noget ved skovrydningen, kan vi glemme alt om at skifte elpærerne. Skovrydning er en negligeret del af puslespillet,« sagde den konservative ‘skyggemiljøminister’, Peter Ainsworth, til Independent.

God forretning

Guyana har tilmed allerede en model for, hvordan konceptet kan føres ud i praksis i form af det såkaldte Iwokrama-reservat bestående af 400.000 hektar regnskov, som landet i 1989 tilbød det internationale samfund. Siden da er reservatet blevet kontrolleret af både udenlandske og lokale medarbejdere, og efter nogle år med faldende international støtte har det stigende fokus på klimaforandringer gjort, at projektet nu ser ud til at være en model for, hvordan man gør det attraktivt at lade regnskoven være. Reservatets forskere vurderer, at der er omkring 120 millioner ton CO2 oplagret i skoven – det samme som Storbritanniens årlige udledning.

Skovafbrændingen sender lige så meget CO2 ud i atmosfæren som USA’s samlede udledning og har skubbet Brasilien og Indonesien op blandt verdens fire største forurenere. Den såkaldte Stern-rapport angav også regnskovsbevarelse som den største enkeltmulighed for en omkostningseffektiv og øjeblikkelig reduktion af CO2-udledningen. Samtidig viser en ny rapport fra Verdensbanken, at til de aktuelle CO2-priser vil jordejere i tropiske lande kunne tjene mere på at sælge kvoter end på skovfældning eller produktion af palmeolie.

Alligevel er initiativer til at stoppe skovrydning ikke med i Kyoto-aftalen, og det er det, der skal rettes op på i forhandlingerne om en nye aftale på topmødet på Bali.

hra@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her