Læsetid: 3 min.

Skandale på evangelisk universitet

Rektor og hans familie levede i sus og dus på religiøse donorers regning og involverede studerende i republikansk partipolitik
20. december 2007

TULSA, OKLAHOMA - Det er lidt som med turister, der skal se den lille havfrue i København. Ingen kan lægge vejen forbi denne millionby uden at besøge Oral Roberts University og se statuen med de bedende hænder eller det futuristiske bedetårn formet som et kors og med et spir, der rækker ind i himlen.

Der findes mange religiøse universiteter i Amerika. Men ingen fremturer med så iøjnefaldende symbolik kristendommens rolle i uddannelsen af unge amerikanere som Oral Roberts-universitetet.

Vejen til universitetsparken er belagt med hindringer. En isstorm ramte for nogle dage siden Oklahoma, og træer ligger på tværs af vejene. En halv mio. indbyggere overlever på fjerde døgn uden strøm. Hoteller og benzinstationer er lukkede.

Naturen - eller Gud, som nogen her ville sige - er ikke den eneste kraft, som har bragt katastrofe ned over Tulsa. Det kristne universitet er spundet ind i en korruptionsskandale, som i sidste måned førte til den evangeliske prædikant Richard Roberts' tilbagetræden fra posten som rektor. Han efterlod læreanstalten med et hul i budgettet på 52 mio. dollar.

"I årevis har det svirret med rygter om Roberts-familiens luksuriøse livsstil," fortæller Ziva Branstetter, redaktør på avisen Tulsa World. "I 2000 rapporterede vi, at Richards kone Lindsay havde fået bygget en 200 kvadratmeter stor garderobe i deres private residens med penge fra universitetets fond."

Teltprædikant

Alligevel kommer de seneste afsløringer som et chok. "Ingen her i byen ønsker Oral Roberts University ondt. Vi håber alle, at det overlever," siger Branstetter, hvis journalistiske arbejde er kilden til afsløringerne.

Universitetet blev grundlagt af 'faith-healer' Granville Oral Roberts i 1963. Han var kendt i Tulsa som en succesrig teltprædikant, der kunne samle 3.000 til gudstjeneste en søndag morgen. Studerende måtte underskrive på tro og love at afstå fra at drikke, ryge, danse, holde fester og have seksuelle realtioner inden ægteskabet. De regler gælder stadig.

"Nyudklækkede studerende er nogle af de mest eftertragtede i den private sektor," fortæller Branstetter.

Men successen gik Oral Roberts til hovedet. I 1980'erne brugte han mio. af dollar fra universitetets fond til at købe en luksusvilla i Florida. Da Roberts overlod rektorposten til sin søn Richard i 1993, tog han bopæl i Beverly Hills, Los Angeles.

Richard Roberts synes at være blevet mere beruset af berømmelse, magt og penge end faren. I e-mails sendt til Roberts fra hans betroede rådgiver og svigerinde Stephanie Cantese beskrives familiens overdådige livsstil. Hustruen spenderede 39.000 dollar i en enkelt tøjbutik i Chicago. En af de tre døtre fløj med veninder i universitetets fly til Bahamas-øerne og boede på et luksushotel. Regning: 29.000 dollar.

Klima af frygt

Døtrene råder over en hestestald. Hustruen ejer dyre Lexus- og Mercedes-biler. De har en personlig kok.

"Herudover herskede der et klima af frygt på arbejdsstedet Lektorer blev fyret uden varsel og kørt til universitetsporten med statuen af de bedende hænder og efterladt der - uden penge," fortæller Branstetter.

Udover disse saftige afsløringer er Richard Roberts også beskyldt for at ville anvende de 2.300 studerende til at opbygge sin politiske magtbase i Tulsa. De unge mennesker fik ordre til at føre kampagne for en republikansk kandidat til borgmesterposten, som Roberts havde rekrutteret. Det er i strid med skatteloven, som forbyder skattefrie institutioner at involvere sig i politik.

Men politisk aktivitet uden for hjemstaten er tilladt. Lektor i politologi, Tim Brooker, fik f.eks. studerende hyret af det republikanske partis landskomité til at hjælpe kandidater i Virginia. Da Brooker nægtede at engagere sine studerende i Tulsas borgmestervalg, blev han imidlertid fyret af Roberts. Det fik snebolden til at rulle. Han og to andre lektorer har lagt sag an imod prædikanten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu