Læsetid: 2 min.

Social stilstand i Storbritannien

På tre årtier er briternes sociale mobilitet hverken blevet bedre eller ringere, viser ny undersøgelse
19. december 2007

Det britiske klassesamfund er intakt: Skellene mellem klasserne er lige så dybe, som de var for 30 år siden, viser ny forskning. Så rigide er skellene ifølge en ny rapport, at et treårigt barn fra fattige kår, som brillerer i tests, i de fleste tilfælde vil blive overhalet ved syvårsalderen af et mindre opvakt barn fra rig baggrund.

Undersøgelsesrapporten er udgivet af stiftelsen Sutton Trust og viser, at den sociale mobilitet forbliver på samme lave niveau som i 1970, da Storbritannien indtog en bundplacering blandt de lande, de ynder at sammenlignes med. Kun USA blandt de vestlige demokratier lå på niveau med Storbritannien.

Rapporten pointerer, at børn, der fødes i dag, vil møde "grelle uligheder". Eksempelvis vil 44 procent af de unge fra den rigeste femtedel begynde en universitetsuddannelse, mens det samme kun er tilfældet for 10 procent fra den fattigste femtedel. Rapporten påpeger også, at den ekspansion, der er sket inden for de højere uddannelser næsten udelukkende skyldes optag af studerende fra middelklassen eller de rige familier.

Tilmed faldt andelen af børn fra laveste indkomstgruppe fra 11 procent til 10 procent fra begyndelsen af 1990'erne til 2002, mens andelen af børn fra den højeste steg med fire procentpoint.

Sir Peter Lampl fra Sutton Trust kalder rapportens påvisninger for "skammelige" og opfordrer til at gennemføre en uafhængig undersøgelse for at finde ud af, hvordan klasseskel kan nedbrydes.

Ingen forbedring i 30 år

"Det er forfærdende, at unge menneskers muligheder for at klare sig godt i tilværelsen stadig er så knyttet til deres forældres sociale niveau, og at denne situation ikke har forbedret sig over de seneste tre årtier," siger Lampl.

Den sociale mobilitet i Storbritannien faldt markant mellem 1958 og 1970, hævder rapporten, og er siden stagneret. Den britiske regering har fremlagt en 10-års-plan for børns udvikling, der har som målsætning at mindske kløften i uddannelsesniveauet ved at give børneinstitutioner bedre redskaber til at håndtere børn fra familier med dårlige sociale kår.

Målet er, at 90 procent af en ny generation skal kunne læse, skrive og regne ordentligt, når de forlader grundskolen. Som det er nu er én ud af fem, heraf langt hovedparten børn fra dårlige sociale kår, ikke i stand til dette.

Samtidig er det netop kommet frem, at antallet af sorte studerende, der søger ind på Oxford University, er steget kraftigt i år. Ifølge tal offentliggjort tidligere på ugen søgte 13.639 personer optagelse - en stigning på 8,1 procent siden 2oo6. Antallet af sorte ansøgere steg imidlertid med 19 procent, mens antallet af optagne sorte ansøgere steg med 21 procent.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu