Læsetid: 3 min.

Taleban-højborg i Helmand faldet

Taleban flygtede fra Musa Qala, få timer før afghanske og internationale styrker rykkede ind i byen. At talebanerne fik lov at flygte skal forstås som en udstrakt hånd til dem, der vil hoppe af, forklarer tidligere chef for den danske Helmand-styrke, oberstløjtnant Bjarne Møller
Afghanske politifolk ved et checkpoint i udkanten af Musa Qala overvåger trafikken ind og ud af byen. Få timer tidligere havde Taleban forladt byen i et strategisk tilbagetog.

Afghanske politifolk ved et checkpoint i udkanten af Musa Qala overvåger trafikken ind og ud af byen. Få timer tidligere havde Taleban forladt byen i et strategisk tilbagetog.

Abdul Khaleq

11. december 2007

Flugten fra Musa Qala foregik på ladet af skrammede varevogne, på motorcykler og til fods. Efter massive bombardementer i går morges besluttede de op mod 2.000 talebanere, der havde forskanset sig i den lille ørkenby, at flygte. Musa Qala har de sidste 10 måneder været Talebans militære hovedkvarter i Helmand-provinsen.

Få timer senere kunne enheder fra den afghanske hær rulle ind i byens centrum og erklære Musa Qala for befriet.

"Alle talebanerne har forladt Musa Qala. Vi ønsker ikke at forårsage yderligere tab af menneskeliv," meddelte Taleban-talsmand Qari Yousef Ahmadi til nyhedsbureauet Associated Press.

En indbygger i Musa Qala, Haji Mohammad Rauf, bekræfter over for bureauet, at Taleban-krigerne forlod byen omkring middagstid.

Omkring 6.000 afghanske, britiske og amerikanske soldater har de seneste dage deltaget i befrielsen af Musa Qala, en af de største militæroperationer siden invasionen af Afghanistan i 2001. I sidste uge omringede de byen, og fredag blev selve angrebet indledt. I går kulminerede kampene med flybombardementer, hvilket tilsyneladende fik Taleban til at erkende overmagten.

Den sidste bastion

Kampen om Talebans sidste bastion i Helmand blev dermed væsentlig kortere, end mange havde frygtet. Foreløbige meldinger siger, at to britiske soldater og to civile er blevet dræbt, men tabstallet er formentlig højere. Antallet af dræbte talebanere er ukendt, men det afghanske forsvarsministerium oplyser, at to Taleban-ledere, Mullah Mateen Akhond og Mullah Rahim Akhond, er taget til fange.

Den britiske talsmand i Helmand, generalløjtnant Richard Eaton, forudså allerede i fredags, at Taleban kunne finde på at vælge et strategisk tilbagetog.

"Når Taleban indser, at de er i mindretal, plejer de at trække sig. Det har vi set flere eksempler på, så det vil ikke overraske mig, hvis det også sker denne gang," sagde han til Information.

"Vores mål er at erobre Musa Qala, og hvis det kan ske uden voldsomme kampe er det jo fantastisk."

En udstrakt hånd

Hvorfor op mod 2.000 Taleban-krigere uden videre får lov at forlade byen, kan undre. Men det er der gode grunde til, forklarer chefen for den første danske Helmand-styrke, oberstløjtnant Bjarne Møller.

"Det er et meget vigtigt signal til afghanerne om, at hvis man frivilligt forlader et område, så bliver der ikke taget unødige menneskeliv. Det kan godt være, at Taleban dukker op igen et andet sted i morgen, men man er nødt til at være meget bevidst om, hvilke signaler, man sender. Det er vigtigt at vise et godt ansigt over for befolkningen," siger han og understreger, at løbepasset desuden skal ses som en udstrakt hånd til de krigere, der måtte overveje at forlade Taleban.

Oberstløjtnant Bjarne Møller er i det hele taget lettet over Musa Qalas befrielse. Han havde selv 150 soldater siddende i byen sidste efterår, hvor de i fem uger var under konstant beskydning fra Taleban.

"Det er meget lykkeligt, at Musa Qala er befriet. Det viser, at ISAF kan, hvad man vil, også i den sydlige del af landet," siger han.

"Musa Qalas symbolske og strategiske betydning kan ikke overvurderes. Byen har været Talebans safe haven siden februar. Den ligger strategisk rigtig godt, fordi man hurtigt kan komme til byerne Nawzad, Kajaki og Sangin derfra eller forsvinde op i de nærliggende bjerge," siger han.

Derudover har byen været knudepunkt for en stor del af opiumshandlen i det sydlige Afghanistan.

Taleban taber terræn

ISAF's talsmand, Carlos Branco, bekræfter over for Information, at Musa Qala er den sidste større by, som Taleban har haft kontrol over.

"Taleban har stadig kontrol over små usammenhængende lommer i afsidesliggende egne, herunder små byområder," siger han. "Men Musa Qala var den sidste egentlige by under oprørskontrol."

I ISAF's hovedkvarter vurderes erobringen af Musa Qala som en afgørende sejr i kampen mod Taleban.

"Opørerne bliver stadig svagere. Selv deres kontrol over enkelte afsidesliggende distriktscentre, som nogle gange kun består af enkelte huse, er på retur. De taber terræn og er for eksempel ikke længere i stand til at kæmpe på et avanceret niveau. De kan heller ikke længere konfrontere hverken regeringsstyrker eller ISAF direkte. De er nødt til i stedet at gribe til terrormetoder som selvmordsbomber og vejsidebomber, og det er et tydeligt tegn på svækkelse," siger en centralt placeret NATO-kilde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu