Læsetid: 2 min.

Tysk journalist får lov at se sin journal

En journalist fra Berliner Zeitung blev overvåget af den tyske efterretningstjeneste BND. Nu har han rettens ord for, at BND skal give ham adgang til alle de oplysninger, tjenesten har om ham. I Danmark er den slags ikke muligt, men et udvalg arbejder på 10. år med en ny lov om blandt andet åbenhed
En journalist fra Berliner Zeitung blev overvåget af den tyske efterretningstjeneste BND. Nu har han rettens ord for, at BND skal give ham adgang til alle de oplysninger, tjenesten har om ham
29. december 2007

BRUXELLES - Andreas Förster er journalist ved Berliner Zeitung og skriver blandt andet om faren for terror i Tyskland. Om kuffertbomber og om at søge efter terrorister ved at finkæmme store grupper af mulige gerningsmænd. Og han er fra 2001 til 2005 blevet overvåget af den tyske efterretningstjeneste Bundesnachrichtendienst, BND.

Förster var nysgerrig efter at se, hvad tjenesten havde noteret sig om ham. En herre, der angiveligt også var journalist, havde forsøgt at få oplysninger ud af ham i årevis. I begyndelsen ville BND kun give Andreas Förster de elektroniske journaler. Men med en frisk dom fra den øverste domstol om den slags emner i Tyskland har han nu ret til også at se indholdet i den mappe, BND har om ham - dog undtaget oplysninger, der kan skade BND's arbejde.

Försters advokat, Christian Schertz, var svært fornøjet med afgørelsen, der betragtes som principiel.

"Den viser, at også en efterretningstjeneste ikke kan agere i et lovløst rum," sagde Schertz efter afgørelsen til den tyske presseagentur DPA. Han tolker afgørelsen som en brugsanvisning på, hvordan efterretningstjenesten fremover skal håndtere overvågningsdokumenter.

Fortolkningen af lovens ord handlede blandt andet om ordet 'gespeichert', lagret, som normalt bruges i sammenhæng med computere. Men 'lagrede data' omfatter også dem, der ikke er elektronisk lagret, fandt altså dommerne i Bundesverwaltungsgericht.

Danmark lukket

Sagen om overvågningen af Andreas Förster og andre var kommet frem som rygter om, at BND havde ledt efter et læk i egne rækker, siden har et udvalg under det tyske parlament, Bundestag, fået udarbejdet en fyldig rapport, der blandt andet dokumenterede overvågningen af journalister.

PET giver som regel ikke egen-indsigt, forlyder det fra efterretningstjenestens kontor i Søborg, hvor de for øvrigt henviser til tjenestens hjemmeside. PET giver heller ikke oplysninger om, hvorvidt tjenesten i det hele taget har eller ikke har oplysninger om pågældende. Formålet er at beskytte PETs arbejde.

"Dette skyldes, at det også vil kunne skade PET's virksomhed, hvis personer, om hvem PET ingen oplysninger har, fik dette at vide. Gjorde man det, ville en person, der ikke fik denne oplysning, nemlig modsætningsvis kunne slutte sig til, at efterretningstjenesten er i besiddelse af oplysninger om den pågældende," hedder det blandt andet på PET-hjemmesiden, som PET-kontoret henviser til.

Kritik af PET's lukkethed er dukket op gentagne gange, og faktisk findes der et udvalg, der skal se på, hvem PET må overvåge, og hvordan oplysningerne skal håndteres. Udvalget kan fejre 10-års fødselsdag til april, og arbejdet er på allerlaveste blus. Udvalget har nemlig 'i en del år' afventet, at PET-kommissionen. Den undersøger PET's aktiviteter under den kolde krig, fortæller udvalgets se-kretær, Carsten Madsen fra Justitsministeriet. Kommissionen ventes at blive færdig i løbet af 2008.

Siden kan den tyske dom måske blive af interesse for Carsten Madsen og PET-udvalget. Tyskland er sammen med Norge, Sverige, Storbritannien og Holland udtrykkeligt nævnt blandt de lande, hvor udvalget skal studere praksis. Carsten Madsen kan dog ikke kommentere, om den aktuelle tyske dom vil indgå i udvalgets overvejelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu