Læsetid: 1 min.

Vesten vil stadig presse Iran

Uanset de seneste amerikanske oplysninger fortsætter EU og NATO med at lægge pres på Iran. Presset har jo tilsyneladende virket, siger Per Stig Møller
USA-s udenrigsminister, Condoleezza Rice, forsøgte i går at få sin russiske kollega, Sergej Lavrov (th.), med på strammere sanktioner mod Iran.

USA-s udenrigsminister, Condoleezza Rice, forsøgte i går at få sin russiske kollega, Sergej Lavrov (th.), med på strammere sanktioner mod Iran.

Yves Logghe

8. december 2007

Både EU og NATO søger stadig at indføre sanktioner mod Iran på grund af landets atomprogram.

Det stod klart efter et møde i Bruxelles mellem de to organisationers udenrigsministre, og udenrigsminister Per Stig Møller (K) begrundede det i går med, at iranerne fortsat ikke efterlever FN's krav om åbenhed.

Samtidig forsøgte USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, på et møde med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, at få russerne med på strammere sanktioner, også selvom de amerikanske efterretningstjenester forleden konkluderede, at Iran allerede i 2003 droppede fremstillingen af atomvåben.

"Stemningen var, at det internationale pres åbenbart har virket, så de ikke har fortsat efter 2003 ifølge de oplysninger, der nu foreligger," sagde Per Stig Møller.

Pointen er, at hvis det iranske styre havde rent mel i posen, kunne det jo bare underskrive tillægsprotokollen til ikkespredningstraktaten, NPT, og i øvrigt tage imod EU's lukrative forhandlingstilbud.

Endelig er det internationale atomenergiagentur, IAEA, stadig utilfreds med Irans hemmelighedskræmmeri.

Strammerlinjen

"Hvis de (iranerne, red.) var så sikre i deres sag, hvorfor var de så ikke mere imødekommende over for EU's forhandlingstilbud," spurgte Per Stig Møller og henviste til et resultatløst fem timer langt møde forleden mellem unionens chefforhandler, Javier Solana, og iranske repræsentanter.

EU-NATO-mødets vært, den belgiske udenrigsminis-ter Karel De Gucht, konkluderede, at der var enighed om at bevare strammerlinjen over for Iran. Landet beriger stadig uran, som kan bruges i atomvåben. I henhold til NPT er Iran berettiget til hjælp med etableringen af et fredeligt atomkraftprogram.

Udsigten til at få nye stramme sanktioner igennem FN's Sikkerhedsråd er dog ringe.

"Det kræver, at Rusland og Kina er med," som Per Stig Møller sagde. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu