Baggrund
Læsetid: 5 min.

Bank-manden og baptist-præsten

To guvernører med vidt forskellig social baggrund kæmper om de konservative religiøse vælgeres gunst i Iowa. Mike Huckabee fabulerer, mens Mitt Romney kalder sig familiefar
To guvernører med vidt forskellig social baggrund kæmper om de konservative religiøse vælgeres gunst i Iowa. Mike Huckabee fabulerer, mens Mitt Romney kalder sig familiefar
Udland
2. januar 2008

PELLA, Iowa - Her er vintrene altid hundekolde. Snevejr hindrer ofte præsidentkandidater i at flyve fra en ende af staten til en anden. Af og til må de lande i den gale by på grund af sne og tåge.

I fredags vågnede Iowas indbyggere op til endnu et tykt hvidt tæppe i det flade landskab. Det afskrækkede imidlertid ikke hærdede vælgere i denne by, grundlagt af hollandske calvinister, fra at sætte sig ind i deres biler og køre ad ufarbare veje til kæderestauranten Pizza Ranch.

Flere hundrede ankom i god tid før kl. 9 for at tage det religiøse højres nye trækplaster, tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, i besigtigelse. Han er favorit til at vinde det første Republikanske partivalg i 2008 i morgen aften.

Et klart flertal af indbyggerne i Pella og omegn er gudfrygtige mennesker, der aldrig kunne finde på at stemme Demokratisk.

"Langt de fleste af os er Republikanere og uafhængige vælgere," understreger Irene Blom, formand for det Republikanske parti i amtet.

Normalt er det sådan, at en amtspartiformand holder sig neutral i valgkampen. Men den uskrevne regel holder ikke stik i konservative Pella, hvor den hollandsk-reformerte kirke og et råd af vise ældre mænd (et ikke-valgt parlament) er de toneangivende institutioner.

Under sin introduktion af Huckabee velsigner fru Blom Huckabees kandidatur til Det Hvide Hus. Senere forklarer hun:

"Huckabee taler åbent om kristendommens betydning for hans politiske karriere. For ham er Jesus Kristus frelseren. Det er, hvad vores vælgere gerne hører fra en præsidentkandidat."

En ældre herre, der står ved siden af Irene Blom, nikker samtykkende.

"Huckabee er i besiddelse af de rette moralske værdier. Det kommer af at være et religiøst menneske. Og det bør en præsident selvfølgelig være," forklarer SimonSteenhoek, som var det en selvindlysende sag.

Steenhoek tilføjer: "For mig overskygger kampen mod abort og homoægteskab alle andre emner - bortset fra national sikkerhed - i mit valg af en præsident."

Ny meningsmåling

Huckabees rival til førstepladsen i Iowa, mormon og eksguvernør Mitt Romney, har investeret 10 gange så mange penge i at vinde staten. Indtil for nylig lå Romney sikkert i spidsen i meningsmålingerne. Men i de sidste par uger har den indtil nu relativt ukendte Huckabee sensationelt overhalet Romney.

I går forudsagde Iowas største dagblad, Des Moines Register, i sin sidste og normalt pålidelige meningsmåling inden valget, at Huckabee vil vinde 32 pct. af stemmerne, mod 26 pct. til Romney og 13 pct. til senator John McCain.

I den Demokratiske lejr skulle Barack Obama få 32 pct. mod 25 pct. til Hillary Clinton og 24 pct. til John Edwards. Obamas pludselige accelleration skyldes en formodet deltagelse af nye Demokratiske og partiuafhængige vælgere.

I den sidste fase af valgkampen synes præsidentkandidaterne bogstaveligt talt at løbe i hælene på hinanden. Tidligere senator og tv-skuespiller Fred Thompson kom f.eks. til Pella på samme dag og tidspunkt som Huckabee og tiltrak 100 borgere i en lokal café. Den næste dag lagde Mitt Romney vejen forbi byen.

Forinden havde den tidligere Massachusetts-guvernør besøgt en anden 'hollandsk' by på egnen, Altoona. Her talte han og konen, Ann Romney, i Kaffehuset Hollander.

Kompetent manager

Forskellen i stil mellem de to førende Republikanske kandidater er bemærkelsesværdig. Som tidligere baptistpræst taler Huckabee i bibelske lignelser, mens Mitt Romney ligner og fører sig frem som en virkelighedsfjern direktør eller teknokrat. Inden sin guvernørtid blev han stenrig på at genoplive skrantende selskaber. I 2002 opnåede han national berømmelse ved at arrangere De Olympiske Vinterlege i Salt Lake City.

Set i lyset af sit robotlignende image kan det ikke undre, at Romney i den sidste uge af valgkampen følger sine rådgiveres anvisning og præsenterer sig som en hyggelig familiefar med solide moralske værdinormer.

"Jeg har afholdt 200 valgmøder i Iowa og besøgt næsten alle 99 amter, så jeg kan levende forestille mig, at I er ved at kede jer ihjel," starter han sin tale i Altoona.

Men der er ingen grund til at skylle mere kaffe ned for at holde sig vågen i den årle morgenstund. Romney har været tidligt ude at jogge i en park nær sit hotel i Des Moines.

"Jeg stirrede ned i sneen for at forblive incognito, men så begynder en anden jogger at skrige højt: 'Det er Mitt Romney! Det er Mitt!' Det var en yndig unge pige. Så jeg trykker hånd med hende, men hun bliver ved med at råbe, og nu begynder andre joggere at blive mistænksomme."

Forsamlingen begynder at le.

"Ja," fortsætter præsidentkandidaten. "Diane har været en fan i lang tid, og hun er med på min kampagnebus i dag. Diane, er du der? Kom op på scenen. Er historien ikke sand?"

Romneys autenticitet

At Romney beder Diane om at bekræfte episoden, illustrerer hans største udfordring. Mange Iowa-vælgere opfatter Romneys hamskifte fra en liberal Republikaner i Massachusetts til en religiøs og økonomisk konservativ præsidentkandidat inden for de sidste år som udslag af rendyrket politisk opportunisme. De stoler på hans kompetence, ikke på hans autenticitet.

Så snart den unge kvinde er trådt ned fra podiet, spotter Romney sin flotte og velklædte kone, Ann Romney, blandt de kaffedrikkende gæster. Med hustruen ved sin side siger han:

"Hvad der gør Amerika til et uendeligt magtfuldt og rigt land, er ikke alene vores ressourcer, kapital og demokratiske styre. Det er er folk, som lever og ånder for kernefamilien og stræber efter at styrke vort land og friheden," lyder budskabet fra Romney.

Ann Romney fortæller om deres fem voksne sønner - der alle arbejder i deres fars kampagne - og et barnebarn på 18 måneder. Ungen er allerede så vild med at 'deltage' i valgkampen, at bedsteforældrene ser en potentiel præsident i ham.

Jo, Romney får da lige nævnt fem vigtige problemer, som han vil sætte sig for at løse som præsident. Men det meste af tiden går med at lægge familiebiografien frem.

Skolelærer Pam Heward er ikke synderlig imponeret.

"Kandidaterne siger, hvad de tror, vælgerne vil høre," siger hun lidt ud i luften. "Det er ikke let for vælgerne at skelne fårene fra bukkene."

På den anden side holder iowanere af at høre historier om kandidatens privatliv.

"Han gør sig selv en tjeneste ved at fortælle personlige anekdoter. Det falder vi for," forklarer skolelæren.

Huckabee fabulerer

Og ingen tvivler på, at Mike Huckabee er den mest gribende fortæller af alle præsidentkandidater. Han fletter elegant fabler fra det virkelige liv i Arkansas ind i sit konservative ideologiske budskab. Eksempelvis bruger han den 'latterlige' historie om dengang, han som skole-elev i 1960'erne skulle gemme sig under pulten i en ugentlig atomberedskabsøvelse, til at buldre mod forbundsstatens overmyndighed.

"Jeg mener, russerne havde vel næppe sigtet på min skole i Hope," siger han med en gravalvorlig røst.

Hans tilbøjelighed til at improvisere kan også være en faldgrube. I Pella siger han, at mordet på Benazir Bhutto dagen før bekræfter terrortruslen mod USA.

"Vi må beskytte vores grænser. Sidste år krydsede 660 pakistanere ulovligt ind i vort land - det er den største gruppe næstefter latinamerikanerne," hævder han.

Udsagnet er ikke alene ukorrekt. Det er også udiplomatisk i en situation, hvor millioner af pakistanere sørger. Huckabees bemærkning vækker national opmærksomhed og tages som et eksempel på, at han er uegnet til at være præsident. Jo, det religiøse højre i Iowa vil forære ham sejren i morgen. Men herefter går Arkansas-guvernørens kampagne nok på vågeblus.

Læs Martin Burcharths blog Amerikanske Perspektiver på http://luftskibet.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her